Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Среща - разговор събра в Благоевград родственици и десетки приятели на Свобода Бъчварова

Снимка: БГНЕС

Този следобед среща – разговор събра в Благоевград родственици, десетки приятели и близки на Свобода Бъчварова - редактор и писател и едно от най-значимите имена в българското кино. Поводът е 90 - годишнината от рождението на Свобода Бъчварова, която е и почетен гражданин на Благоевград. В Младежки дом - Благоевград бе организирана изложба с издания на нейни книги и бе излъчен филмът „Опасен чар”, чийто сценарист е Свобода Бъчварова. Свобода Бъчварова е родена в Благоевград в семейството на Тодор Ангелов и Александра Шарланджиева. Тя е автор на книгите„ Великденска ваканция“, „Литургия за Илинден“, „Приключенията на Фильо и Макензен“, „Телеграма с много неизвестни“ , „Опасен чар“ , „Земя за прицел“ „По особено мъчителен начин…“. По нейни сценарии са заснети филмите „ Опасен чар“; „На всеки километър“, „Между релсите“, "Мера според мера" , „Земя за прицел” и др.


Вижте още

Млади художници от Кюстендил ще подредят изложба в съдебната палата в града

Проектът "Майстора – писар в съда и неговите последователи" – в памет на големия художник Владимир Димитров – Майстора и в подкрепа на младите художници от кюстендилската школа по изобразително изкуство – се реализира в Кюстендил от Окръжния съд в града и местната школа по рисуване "Новите Майстори".       Проектът се прави във връзка със 139-та..

публикувано на 20.01.21 в 11:41

3 нови случаи на коронавирус в Благоевград

10 са новорегистрираните случаи на коронавирус в област Благоевград по данни на Регионалната здравна инспекция.  Най-много нови случаи има в Благоевград – 3, следва Петрич с два.

публикувано на 20.01.21 в 11:39

Жена е оцеляла след 30 часа при минусови температури в Рила

Жена е оцеляла повече от 30 часа при минус 20 градуса в Рила, преди да бъде спасена от планинските спасители от Дупница. За това съобщи Кирил Чолаков от спасителната служба. Пострадалата е на 42 години и е от Кюстендил.      Вчера 42-годишната жена вдигнала по тревога дупнишките спасители. Спасена е била единствено заради забравения си багаж и..

публикувано на 20.01.21 в 11:33

Без парно в част от Перник

Без парно са пернишкия квартал „Мошино” и част от квартал „Изток”.  Топлоподаването е спряно заради две големи аварии на главна топлопреносна магистрала "Север", съобщава местната "Топлофикация".  Повредите водят до големи загуби на топлоносител и опасност от увреждане на сгради. Работи се по отстраняване на течовете.

публикувано на 20.01.21 в 11:27

15 кметове и кметски наместници в Община Кюстендил желаят да се ваксинират

42 процента от кметовете и кметските наместници в община Кюстендил за заявили желание да се ваксинират срещу коронавирус. Това каза за Радио Благоевград кметът на село Соволяно Пламен Илиев, който направи списък с имената на желаещите. Той уточни, че от общо 45 кметове и кметски наместници в общината 9 са преболедували COVID-19. От..

публикувано на 20.01.21 в 10:08
Опашка за направления пред РЗИ Благоевград. 20 октомври 2020 г.

Тестването за коронавирус на учителите в област Благоевград ще започне най-вероятно в понеделник

На 25 януари започва масово тестване на учители за COVID-19. За целта ще се използват антигенни тестове. Това обяви вчера здравният министър Костадин Ангелов. Най-вероятно от понеделник, 25-и януари, ще започне тестването и на учителите в област Благоевград. Това каза за Радио Благоевград днес директорът на Регионалната здравна инспекция д-р..

публикувано на 20.01.21 в 09:33

Кюстендилското сдружение "Иване, Иване" ще отбележи 15-та си годишнина онлайн

Днес кюстендилското сдружение "Иване, Иване", което е единственото в страната, обединяващо носещите едноименното му название, ще отбележи празника си нетрадиционно. Причината са противоепидемичните мерки, а празнуването  ще го прочете онлайн, съобщи председателят му Иван Андонов.       "По традиция празнуваме на 20 януари, по стар стил, а целта ни..

публикувано на 20.01.21 в 09:30