Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

ЮЗДП: Време е незаконните действия и посегатеството върху горите да получат конкретни санкцииСпешна пресконференция дадоха този следобед от Югозападното държавно предприятие в Благоевград. Поводът - изгорялата снощи вила на шефа на ДГС - Разлог Здравко Чилев, която се намира в местността „Катарино“ край Разлог. Инж. Чилев заяви, че за конкретния случай с изгорялата постройка не е получавал заплахи и допълни, че е възможно пожарът да е причинен от познат на горските рецидивист, но докато затова не се намерят доказателства не би желал да коментира. „Време е незаконните действия да получават конкретни санкции. Всеки горски служител е получавал заплахи“, каза директорът на Югозападно държавно предприятие - Благоевград инж. Дамян Дамянов. Той обясни, че от началото на 2015 година горските служители са проверили 1 252 моторни превозни средства, 2 887 ловци и 403 физически лица. При проверките са съставени 95 акта, задържани са 19 куб.м. дървесина, 155 куб.м. дърва за огрев. Посегателствата върху горите и върху горските екосистеми би трябвало да се приемат като посегателство върху националната сигурност на държавата, допълни Дамянов.  (Чуйте инж.Дамян Дамянов и инж.Здравко Чилев от звуковите файлове)
Вижте още

6 акта на трима нарушители съставиха служители на „ДГС Петрич”

Шест акта на три лица, незаконно транспортиращи с каруци тополови дърва за огрев без контролна горска марка и превозен билет, съставиха само за ден служители на „Държавно горско стопанство Петрич”. Нарушението е установено във вторник при съвместна акция с представители на РУ Петрич. След подаден сигнал за придвижващи се каруци от с. Митиново към..

публикувано на 20.01.21 в 12:40

Млади художници от Кюстендил ще подредят изложба в съдебната палата в града

Проектът "Майстора – писар в съда и неговите последователи" – в памет на големия художник Владимир Димитров – Майстора и в подкрепа на младите художници от кюстендилската школа по изобразително изкуство – се реализира в Кюстендил от Окръжния съд в града и местната школа по рисуване "Новите Майстори".       Проектът се прави във връзка със 139-та..

публикувано на 20.01.21 в 11:41

3 нови случаи на коронавирус в Благоевград

10 са новорегистрираните случаи на коронавирус в област Благоевград по данни на Регионалната здравна инспекция.  Най-много нови случаи има в Благоевград – 3, следва Петрич с два.

публикувано на 20.01.21 в 11:39

Жена е оцеляла след 30 часа при минусови температури в Рила

Жена е оцеляла повече от 30 часа при минус 20 градуса в Рила, преди да бъде спасена от планинските спасители от Дупница. За това съобщи Кирил Чолаков от спасителната служба. Пострадалата е на 42 години и е от Кюстендил.      Вчера 42-годишната жена вдигнала по тревога дупнишките спасители. Спасена е била единствено заради забравения си багаж и..

публикувано на 20.01.21 в 11:33

Без парно в част от Перник

Без парно са пернишкия квартал „Мошино” и част от квартал „Изток”.  Топлоподаването е спряно заради две големи аварии на главна топлопреносна магистрала "Север", съобщава местната "Топлофикация".  Повредите водят до големи загуби на топлоносител и опасност от увреждане на сгради. Работи се по отстраняване на течовете.

публикувано на 20.01.21 в 11:27

15 кметове и кметски наместници в Община Кюстендил желаят да се ваксинират

42 процента от кметовете и кметските наместници в община Кюстендил за заявили желание да се ваксинират срещу коронавирус. Това каза за Радио Благоевград кметът на село Соволяно Пламен Илиев, който направи списък с имената на желаещите. Той уточни, че от общо 45 кметове и кметски наместници в общината 9 са преболедували COVID-19. От..

публикувано на 20.01.21 в 10:08
Опашка за направления пред РЗИ Благоевград. 20 октомври 2020 г.

Тестването за коронавирус на учителите в област Благоевград ще започне най-вероятно в понеделник

На 25 януари започва масово тестване на учители за COVID-19. За целта ще се използват антигенни тестове. Това обяви вчера здравният министър Костадин Ангелов. Най-вероятно от понеделник, 25-и януари, ще започне тестването и на учителите в област Благоевград. Това каза за Радио Благоевград днес директорът на Регионалната здравна инспекция д-р..

публикувано на 20.01.21 в 09:33