Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лек ръст на противообществените прояви на малолетни и непълнолетни отчита Местната комисия към община Дупница

През 2014 г. са образувани 30 възпитателни дела, при 22 за предходната година.Увеличението се дължи на рецидиви, обясни секретарят на комисията Ценка Стоянова. Най-голяма част от делата са за кражби, като миналата година са постъпили 19 сигнала. 3 са сигналите за бягство от дома и 2 – за притежание на наркотици. Най-ефикасната възпитателна мярка е поставяне под надзор на обществен възпитател. Повечето случаи обаче приключват с предупреждение. През миналата година са регистрирани и 19 сигнала за непосещения на училище. Обикновено това са деца от семейства с нисък социален статус, смятат експертите. Като метод за успешна превенция срещу детската престъпност, от комисията отчитат ангажирането в различни форми на извънкласни дейности, като занимания със спорт или изкуства.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пътен участък в Перник ще бъде затворен от 17 юли

Ключов пътен участък в Перник ще бъде затворен от 17 юли. Въвежда се временна организация на движение, като промените засягат и автобусните линии с номера 1 и 7. Предстоящите промени се налагат заради започващата подмяна на водопровод и канализационни тръби между бул. „Юрий Гагарин“ и ул. „Стримон“ в кв. „Твърди Ливади“. Строителните дейности са по..

публикувано на 16.07.24 в 15:53

Лятна читалня на открито за децата в Перник

Регионална библиотека "Св. Минков" откри летните си читални на открито за малчуганите от детските градини в Перник. Първата среща на библиотекарите бе с децата от смесената група в ДГ "Родолюбче". Възпитаниците на детското заведение слушаха с интерес "Приключенията на Сърцатко". Двете книжки от поредицата са на младия автор Иван Иванов с творчески..

публикувано на 16.07.24 в 13:10

Над 100 деца се включиха в детската академия за спорт и превенция

Около стотина деца от Кюстендил се включиха през тази година в традиционната детска академия за спорт и превенция, която завърши с тържество сред природата. Програмата за работа с децата е насочена към повишаване на знанията и уменията им за справяне с трудни ситуации – бедствия, аварии, пътна безопасност, оцеляване сред природата, превенция на..

публикувано на 16.07.24 в 12:16

Започва ремонт на зоопарка в Кюстендил

До месец започва ремонт на зоопарка в Кюстендил. За ремонта на зоопарка, който не функционира от няколко години, са осигурени  5,1 милиона лева от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Ремонтът на кюстендилския зоопарк, чакан повече от десетилетие, ще осигури нормални условия за животните. "Надявам се да бъде притегателен..

публикувано на 16.07.24 в 11:48

Продължава борбата с пожарите в Кюстендилско

Продължава гасненето на пожара, който възникна на 11 юли в смесена гора в района на селата Коприва, Цървендол и Преколница, община Кюстендил. До снощи пожарът е локализиран на 90 процента, развил се е на площ около 600 дка. В момента има само тлеещи огнища. Днес на терен са три екипа на противопожарната служба и четири - на горското стопанство...

публикувано на 16.07.24 в 11:40

Сандански изпраща плувци - шампиони на Олимпийските игри в Париж

Плувен клуб "Вихрен" с треньор Николай Вакареев изпраща свои представители на Олимпиада 2024. Шампионите Любомир Епитропов и Петър Мицин, с покрития олимпийски норматив за Париж, се присъединяват към четиримата плувци, които ще представят България. Подкрепяйки младите и талантливи надежди в спорта, кметът на община Сандански - Атанас Стоянов им..

публикувано на 16.07.24 в 11:38

10 години затвор за мъж, прострелял бившата си приятелка и бащата на децата ѝ в Благоевград

Десет години затвор наложи Окръжният съд в Благоевград на 50-годишния мъж, който в края на миналата година на детска площадка простреля бившата си приятелка и бащата на децата ѝ.  Присъдите, които получи Бисер Вехов от разложкото село Баня, са две. Едната е за незаконно притежавано огнестрелно оръжие - престъпление , за което той получава две години..

публикувано на 16.07.24 в 11:07