Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С молебен за здраве продължиха тържествата по случай празника "Кюстендилска пролет”

Молебен за здравето на всички кюстендилци беше отслужен на централния площад "Велбъжд” от епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит. „Негово светейшество поздравява всички вас, с пожелание за много здраве, сили и успехи на всички в този град, както на неговата управа, така и на всички живеещи или пребиваващи в града. Нека този град да бъде запазен от всякакви беди и нещастия“, каза епископ Григорий. Гости на празника бяха Адрианополският епископ Евлогий - игумен на Рилската Света обител, Ирена Георгиева - заместник-министър на туризма, Любен Петров - заместник-министър на икономиката, посланиците на Кралство Белгия и Кралство Мароко в България. След молебена беше представен ритуалът, в който новите девойки "Кюстендилска пролет” приеха от своите предшественички даровете на Кюстендил - минералната вода, хлябът и плодовете. В словото си кметът на община Кюстендил Петър Паунов заяви, че пролетта вече е в Кюстендил. "От тук тя ще тръгне по цялата земя, за да отнесе тази любов, която днес ние всички чувстваме, поласкани от божията благодат и с много любов в сърцата и с истинска надежда за прекрасно бъдеще. Надявам се, че усещайки тази благодат, най-после тази благословена и изстрадала България ще намери своя верен път към спасението, загърбвайки земната суета и давайки път на тази истинска любов. Бъдете щастливи и прекрасни празници!", пожела Петър Паунов. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Мария Павлова

Министърът на правосъдието идва в Благоевград

Правосъдният министър Мария Павлова пристига утре в Благоевград.  12:00 часа тя ще открие официално нов офис на Агенцията по вписванията в града.  На събитието ще присъства и изпълнителният директор на Агенцията по вписванията  Даниела Митева. Офисът е на адрес ул. „Тодор Александров“ № 47, в сградата, където доскоро се помещаваше..

публикувано на 11.08.24 в 14:48

ЗАВЪРШИ БАНСКО ДЖАЗ ФЕСТ 2024

С огромен успех, много емоции и усмивки завърши 27-то издание на Банско джаз фестивал – едно от най-запомнящите се музикални събития в културния календар на България. Фестивалът, който събра на едно място както утвърдени имена, така и млади таланти, се превърна в пъстър джазов калейдоскоп, който обедини модерни и традиционни форми на..

публикувано на 11.08.24 в 11:21
Планина Славянка.

Елхан Кълков: Трябва да намерим общи действия с гръцките власти за потушаването на пожара в Славянка

Пожарът, който върлува в планината Славянка на гръцка територия на западния фронт, създава опасност за преминаването му на наша територия. Трябва да намерим общи действия с гръцките власти, категоричен е зам. областният управител на Благоевград Елхан Кълков и посочи, че нашите екипи са готови да влязат на гръцка територия да гасят пожара, който има..

публикувано на 11.08.24 в 10:58

Няма признаци на чума по дребните преживни животни у нас

Проверки на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) в 551 животновъдни обекта установиха, че животните са клинично здрави, съобщиха от агенцията. Засилените прегледи продължават през следващата седмица,  заради огнищата на чума по дребните преживни животни в съседни страни.  През измината седмица са прегледани над 11 000 дребни преживни..

публикувано на 11.08.24 в 10:31

Слънчева неделя

Днес ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб, в източните райони - до умерен вятър от североизток. Максималните температури ще са между 32° и 37°, в София - около 32°. В планините ще е слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 27°, на 2000 метра - около 19°. По Черноморието..

публикувано на 11.08.24 в 09:14
с. Петрово пожарът в планината Славянка

Инж. Пламен Поюков: Наблюдаваме западния фронт заради пожара в Гърция от преди три дни

Ситуацията в планината Славянка на българска територия е спокойна. В района на източния фронт обстановката е под контрол, каза за Радио Благоевград инж. Пламен Поюков, директор на ДГС – Катунци. Западният фронт е под активно наблюдение заради пожарът, който преди три дни тръгна от Гърция, уточни инж. Поюков. Наблюдаваме новото запалване,..

публикувано на 11.08.24 в 09:01

Локализиран е пожарът край Бобошево

Пожарът в местността Околище край Бобошево е локализиран. При пожара горяха сухи треви и храсти край село Сопово. Засегнати от огъня са около 200 дка площ, каза говорителят на полицията в Кюстендил, Катя Табачка.  Огънят е засегнал частично помпената станция, съобщи кметът Стефан Тачев.  Заради високите температури и изсъхналите треви, пожарът се..

публикувано на 11.08.24 в 08:54