Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Изследваха качеството на водата на река Благоевградска Бистрица

Снимка: АрхивПо повод Световния ден на водата, който преминава под мотото „Чиста вода за чиста земя” в Благоевград направиха полево обследване за качеството и количеството на водите на река Благоевградска Бистрица при алеята за парк „Бачиново". “Резултатите по измерените показатели разтворен кислород, наситеност кислород и електропроводимост показаха едно добро състояние на реката, обясни Ванина Мицова, главен експерт в "Басейнова дирекция" – Благоевград. В днешната инициатива се включиха представители на Регионалната инспекция по околна среда и водите – Благоевград, Регионалната лаборатория към Изпълнителна агенция по околната среда и студенти от специалност „Екология и опазване на околната среда” на ЮЗУ „Неофит Рилски“, които участваха и в беседа „Вода и устойчиво развитие“.

Световният ден на водата се отбелязва официално от 1993 г., като ежегодно се организират прояви в цял свят, посветени на водата. Всяка година те са под различно мото, като за тази е „Вода и устойчиво развитие”.

Чуйте от звуковите файлове Ванина Мицова и Александър Гошев.


Вижте още

Продължава облагородяването на Градския парк в Радомир

Продължава облагородяването на Градския парк в Радомир, съобщиха от общинския пресцентър. В момента тече усилено почистване на горната част на парка, за да може той да се превърне в притегателен център за отдих и почивка за жителите и гостите на града. Работници премахват храсти и режат изсъхнали дървета и клони. Окосена е тревата в пространството..

публикувано на 26.05.20 в 13:22

ЧЕЗ възстановява обичайното работно време на центровете за обслужване на клиенти

Дружествата на компанията призовават потребителите да продължат да използват и възможностите на каналите за връзка от разстояние – телефон, имейли, корпоративни сайтове От днес – 26 май, центровете за обслужване на клиенти на дружествата на ЧЕЗ в България ще осъществяват своята дейност с потребители в обичайното си работно време. От 16 март..

публикувано на 26.05.20 в 13:04

Закриват училището в село Михнево

Протест срещу закриването на училището в село Михнево се състоя тази сутрин. Ако то бъде закрито учениците ще трябва да посещават училище в съседно село. „ Основната причина за закриването е намаляването на броя на децата. През следващата учебна година прага на училището ще прекрачат едва 37 ученици",  коментира за Радио Благоевград Нина Попова,..

публикувано на 26.05.20 в 12:31

Мъж от пернишкото село Драгичево е задържан за убийство на котка

Мъж на 37 г. от пернишкото село Драгичево е задържан за убийство на котка, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР.  Инцидентът е станал снощи в село Големо Бучино. По първоначални данни 37-годишният мъж прострелял и убил котка, собственост на 36-годишен столичанин.  Уличеният е задържан за 24 ч. с полицейска мярка.  В управлявания от него автомобил е..

публикувано на 26.05.20 в 12:28

Със 150 тона вода дневно „Биострой“ мие улиците на Благоевград

Над 70 служители на общинската фирма по чистота в Благоевград се включват активно по поддръжката на зелената инфраструктура на общината. 14 бригади са разпределени първоначално по най-невралгичните участъци в града, каза в интервю за Радио Благоевград управителят на общинското звено, инж. Васил Бачев. От „Биострой“ продължават и с масираното..

публикувано на 26.05.20 в 12:25

10 нови случая на Covid-19, излекуваните са 18

Данните за 25 май за оптимистични – за деня са открити 10 нови положителни случая на Covid-19, с които стават общо 2443, съобщи доц. Ангел Кунчев от Националния оперативен щаб. Увеличението е с 0,2%, добави той на брифинг тази сутрин в Министерски съвет. Четири от новите случая са приети в болница, останалите 6 са амбулаторни. Това е на базата..

публикувано на 26.05.20 в 08:25

Детските градини в Перник отварят на 1 юни

Около 30 процента от родителите в Перник са готови да пуснат децата си в детските градини веднага след като отворят врати на 1 юни. Това показва анкетното проучване , проведено от директорите на детските заведения, съобщи зам.- кметът Стефан Кръстев.  Непедагогоческият персонал е давал дежурства и по време на извънредното положение...

публикувано на 26.05.20 в 08:04