Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Дупница показва изложба „Цветно мечтание” на художничката Ралица Денчева

Как се подготвя изложба в институция и как публиката може да бъде въвлечена в изкуството демонстрира  в Община Дупница на живо проект „100% България – докосни изкуството” на Арт Виза България с подреждането на изложба „Цветно мечтание ”. 

Гост-художничката Ралица Денчева от София подреди под любопитните погледи на жители на Дупница в приемния ден на кмета – инж. Методи Чимев, 26 живописни маслени платна на етажа на кметския екип. Изложбата привлече и ценители на изкуството, които дойдоха заради авторката и вече заявиха интерес за откупки.

Изложбата бе открита от зам.-кмета на община Дупница – Крум Милев. 

Изложбата ще бъде достъпна за граждани и гости на общината до 29 май 2015 г.

Авторката Ралица Денчева се стреми чрез българската шевица и фолклорни елементи да пренесе специфичния балкански уют и топлина в повечето свои творби. "За мен красотата е най-явното и най-видимото проявление на доброто в човека и на божественото дори. Това е и един вид духовна хармония, любов. Това което искам да покажа с изложба „Цветно мечтание” е какво може да направи любовта…каква е нейната сила… През цветята, които са любими мои мотиви, аз напомням на хората за привременността на живота и ценността на всеки миг - тук и сега. И хората са като цветята – колкото и да са богати и щастливи, в ден момент увяхват и си отиват от този свят. А чрез образите и портретите, които рисувам, се опитвам да достигна до душата на човека и се опитвам да го успокоя, че привременност, всъщност е условно понятие на материята, а душата е вечна благодарение на любовта и божествената искра, която е във всеки от нас… ”- споделя художничката Ралица Денчева.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Променят движението на част от автобусните линии в Перник

Временно се променя движението на част от автобусните линии в Перник заради ремонтите на „Топлофикация Перник” и полагането на тръбите по проекта за водния цикъл, изпълняван от ВиК- Перник.  До приключване на ремонтите автобус №17 ще се движи в посока кв. „Изток” по обичайния си маршрут до жп спирка „Метал” и след това ще превозва пътници по бул. „Юрий..

публикувано на 11.07.24 в 14:16

Лятна полицейска академия в музея в Разлог с 85 щастливи деца

Инспекторите от Детска педагогическа стая към РУ - гр. Разлог - Анка Боянова и Тодор Кокалчев, заедно с кучето Вайс, направиха уникална демонстрация. Децата, които посещават "Лято в музея" в Историческия музей - Разлог, имаха възможността да видят как полицейското куче Вайс изпълнява командите на инспекторите - много точно и бързо. Освен това, в разиграна..

публикувано на 11.07.24 в 14:13

В Кюстендилско въвеждат онлайн излъчване на заседанията на общинските съвети

Деветте общини в Кюстендилско спешно въвеждат онлайн излъчване на заседанията на съветниците, за да спазят промените в Закона за местното самоуправление, които задължават заседанията на комисиите и сесиите на минипарламентите да се излъчват пряко, както и да се правят записи. Трудности при осигуряване на онлайн излъчването на заседанията на общинския..

публикувано на 11.07.24 в 11:44

834 лева е средният размер на основната пенсия у нас

834 лева достига средният размер на основната пенсия без добавките към нея през този месец, след като пенсиите отпуснати до края на миналата година се осъвремениха с 11 процента от началото на юли. При мъжете средната пенсия вече е 991 лева, тази на жените е  727 лева. В столицата средната пенсия е най високата за страната - 1037 лева , като за мъжете..

публикувано на 11.07.24 в 11:41

Студентският съвет ще помага при записването на новоприетите студенти в ЮЗУ

От днес в Югозападния университет „Неофит Рилски“ започна записването на новоприетите студенти на първо класиране за учебната 2024/2025 г. То ще продължи до 16 юли, каза за Радио Благоевград , зам. ректорът на висшето училище доц. Вяра Кюрова.  Новоприетите студенти трябва да представят лична карта, диплома за завършено средно образование и..

публикувано на 11.07.24 в 11:40

Край на общественото обсъждане за промените при изпитите за кандидат-шофьорите

Завърши едномесечното обществено обсъждане на промените в наредбите за обучение и изпити на кандидатите за шофьори. Основните изменения са свързани с надграждане и подобряване функционалностите на информационната система за обучение и изпити на агенция "Автомобилна администрация". Видеоклипове с опасни ситуации на пътя се добавят в изпита за..

публикувано на 11.07.24 в 09:32

Изготвиха график за учениците по време на ремонта в ОУ „Димитър Благоев“

Община Благоевград и II ОУ „Димитър Благоев“ утвърдиха график за разпределение на учениците по време на ремонтните дейности на училището. Той е изготвен със съдействието на част от останалите учебни заведения на територията на областния център. Местата, на които временно ще бъдат преместени учениците са съобразени в максимална степен с близостта до..

публикувано на 11.07.24 в 09:29