Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба „Спомен за Христо Бараковски” ще бъде представена в театъра в Благоевград

Христо Бараковски (1936 – 2012)

Изложбата “Спомен за Христо Бараковски 1936 – 2012 “ ще бъде експонирана във фоайето на втория етаж на Драматичен театър „Никола Вапцаров” - Благоевград.  Откриването е на 26 май 2015 г., от 17.00 часа. 

Изложбата включва дърворезби и рисунки на известния български художник- дърворезбар. Мястото на изложбата не е избрано случайно, като сърце на експозицията ще бъде голямата дървена решетка в интериора на театъра, изваяна от талантливите ръце и душа на Христо Бараковски. Останалите интериорни и екстериорни решения на Бараковски също ще покажат, че творчеството на големия дървозрезбар излиза от общоприетите разбирания за приложно изкуство.  Като съвсем естествена част от заобикалящия ни свят стоят неговите мащабни дървопластики и в същото време, носещи  особена поезия,  философска тяга, развита символика и оригиналността на един рядък талант.

Семейството на Христо Бараковски организира тази изложба не само като поклон пред паметта на Христо Бараковски, но и като едно напомняне, че макар и влязло в нациолната художествена съкровищнициа, творчеството на Христо Бараковски си остава на Благоевград, градът, който Ицо не замени с никой друг. Изложбата ще бъде открита от писателя и издател Иван Гранитски, дългогодишен приятел на семейството.

Христо Бараковски е роден в Благоевград на 25 май, 1936 година. През 1986 година, той е удостоен със званието „Заслужил художник” и почетен гражданин на Благоевград.

В творческата си биография Христо Бараковски има редица самостоятелни изложби с дърворезба и рисунки в частни и държавни галерии в България, Италия, Австрия, Швеция, Германия и Дания. Творби на художника притежават „Национална художествена галерия”, „Национален музей за декоративно – приложни изкуства в София”, художествени галерии в страната, частни колекции в Германия, Швейцария, Великобритания, САЩ, България, Италия, Франция. Той е носител на голямата наградата на Сдружението на българските художници, носеща името на "Иван Пенков". Носител е на орден „Св. Св. Кирил и Методий” III степен - два пъти и на орден „Червено знаме на труда”.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Слънчева сряда

Днес ще е слънчево. Ще духа слаб до умерен северен вятър, който постепенно ще се ориентира от север-североизток.  Максималните температури ще са между 29° и 34°.

публикувано на 07.08.24 в 07:20

Петко Ангелов-ЮЗДП:Проблем създават огнищата от гръцкия дял на Славянка, които се развиват в западна посока

„Към този час на деня пожарът на западния фронт в планината Славянка е почти утихнал. Служители на Югозападното държавно предприятие, пожарникари, и военнослужещи опазват периметъра  той да не се развива извън направените полоси“ – каза за Радио Благоевград Петко Ангелов, началник отдел "Опазване на горските територии" в Югозападното държавно..

публикувано на 06.08.24 в 18:27

Информация за пожара на българо-гръцката граница

Продължава активността на пожара от изток. Работи се за овладяване на новото огнище от запад в гръцка територия и недопускането му в територията на България. Личен състав на терен - 120 души. Два булдозера и два багера изграждат просеки. Пожарните коли на място са 10. От сутринта до този момент испанските самолети са направили по 6 курса и продължават..

публикувано на 06.08.24 в 17:14

Кметът на Разлог посрещна европейска шампионка

Кметът на Община Разлог-инж. Красимир Герчев посрещна европейската шампионка по волейбол с разложки корени-Вяра Парапунова. На 13 юли, на Европейския шампионат по волейбол ЕвроВолей 2024, при девойки до 18 години, България, става шампион.  Играч на отбора е Вяра Парапунова, чиито родители са от град Разлог. Днес кметът на Община Разлог посрещна Вяра в..

публикувано на 06.08.24 в 16:54

Община Симитли защити Коматинските скали

Районната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) - Благоевград прие предложението на кмета на град Симитли, Апостол Апостолов, за защита на природната забележителност Коматински скали. Защитената територия е с площ 192 декара. Уникалните образувания, които не отстъпват на Белоградчишките скали, се намират на 25 километра от Симитли във Влахина..

публикувано на 06.08.24 в 16:44

Джаз в теснолинейка!

Да се возиш на джаз-теснолинейка звучи необичайно и екстравагантно? А защо не?! Със сигурност ще бъде забавно, интересно и много приятно. Банско джаз фестивал, Община Банско и Родопската теснолинейка организират едно атрактивно музикално пътуване между Родопа, Пирин и Рила. Пътниците могат да се возят по джазовата теснолинейка в два..

публикувано на 06.08.24 в 16:41

Проверка на състоянието на моста между ГКПП "Кулата" и ГКПП "Промахон"

Областният управител Георги Динев, заедно със заместник областния управител Христо Ангелов, който е председател на междуведомствената комисия, Иван Кунев – директор на ОПУ - Благоевград, представители на ОД на МВР-Благоевград, РД „Гранична полиция“-Смолян, Агенция „Митници“ София, ОО „Автомобилна администрация“ - Благоевград, инж. Мартин Петков –..

публикувано на 06.08.24 в 16:36