Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Почина известната разказвачка на граовски хумор Лидия Добревска

На 90-годишна възраст е починала известната разказвачка на граовски хумор и обявена от ЮНЕСКО през 2010 година за живо човешко съкровище Лидия Добревска, съобщиха от Община Брезник. „Трябва да пазим традициите, да ги предаваме на децата още от детската градина. За да бъдем истински българи”, казваше приживе сладкодумната разказвачка и не щадеше сили, а до последно предаваше на по- младите поколения съхранените от нея граовски песни, народни мъдрости и обичаи. Лида Добревска е носител на множество награди от провеждани у нас фестивали, автор е на книгата „Ех, години, години“ и почетен гражданин на Брезник. Последното й излизане на сцена бе само преди месец – на честването на 120-годишнината от рождението на славея от Знеполе Гюрга Пинджурова, с която лично са се познавали. 


Вижте още

Изложбата „Дуйни ми, бел ветре…“ бе открита тази вечер в Регионалния исторически музей – Благоевград

„Дуйни ми, бел ветре…“ – това е мотото на изложбата, която ще бъде открита днес в новата експозиционна зала на Регионалния исторически музей в Благоевград.  „„Дуйни ми, бел ветре…“ е неогласеният, неофициален химн на преселниците от Беломорска Македония и Тракия, превърнал се в химна на бежанството въобще. Ние тук, в музея, никога няма да..

публикувано на 24.09.20 в 19:56

Протестиращи благоевградчани: „Протестът е на народа, не на партии“

78 ден на антиправителствени протести в страната. Недоволството не стихва и в Благоевград. За поредна вечер няколко демонстранти се събраха пред сградата на Съдебната палата, за да изразят исканията си за промяна в политическото управление. „ Протестът е на народа, не на партии“ , заявиха на поредния митинг протестиращите благоевградчани...

публикувано на 24.09.20 в 19:28

Районната прокуратура в Перник разследва полицай за закана с убийство

На 30 декември м.г. в жилище на ул. „Палма“ в Перник, 48- годишният Б.Б. отправил закани към бившата си съпруга и разбил вратата на имота. Понастоящем той е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Обвиняемият е полицейски инспектор в група „Оперативна дежурна част“ към Районно управление на Столичната дирекция на..

публикувано на 24.09.20 в 17:45

Горски служител открил детето от Якоруда

Двегодишното момченце, което вчера изчезна от дома си в Якоруда, е било открито невредимо в гората над село Бунцево, намиращо се на 14 километра от общинския център. Близо 100  служители на  полицията, жандармерията, специални екипи със следови кучета,планински спасители и доброволци се включиха в акцията по издирването  му, продължила близо..

публикувано на 24.09.20 в 17:30

В черква, строена през 16 век, след ремонт се възстановяват църковните служби

Обновен е храмът "Свети Атанасий Атонски" в село Раждавица, община Кюстендил, предстои и възстановяване на църковните служби в черквата, построена около 16 век, съобщиха от църковното настоятелство в селото.  По този повод на 27 септември ще бъде отслужено утринно богослужение в храма "Успение Богородично" в Раждавица. Извършена ще бъде и..

публикувано на 24.09.20 в 15:56

Откриха детето от Якоруда

Намерено е малкото момче, което в късния следобед вчера изчезна от дома си в Якоруда. След  близо 24 часовата акция по издирването му, в която участваха  над 70 служители на полицията, жандармерията, специални екипи със следови кучета и планински спасители, детето е намерено невредимо в село Бунцево, което се намира в планината на 14 километра от..

публикувано на 24.09.20 в 15:55

Ще проверяват достъпността на уеб сайтове и мобилни приложения от обществения сектор

Държавна агенция „Електронно управление“ започва наблюдение и проверки на уебсайтове и мобилни приложения на организациите от обществения сектор за достъпност за потребителите, по-специално за хората с увреждания и възрастните хора. Одобрена е Методология за наблюдение и проверки на достъпността от Председателя на ДАЕУ, в съответствие с..

публикувано на 24.09.20 в 15:53