Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Почина известната разказвачка на граовски хумор Лидия Добревска

На 90-годишна възраст е починала известната разказвачка на граовски хумор и обявена от ЮНЕСКО през 2010 година за живо човешко съкровище Лидия Добревска, съобщиха от Община Брезник. „Трябва да пазим традициите, да ги предаваме на децата още от детската градина. За да бъдем истински българи”, казваше приживе сладкодумната разказвачка и не щадеше сили, а до последно предаваше на по- младите поколения съхранените от нея граовски песни, народни мъдрости и обичаи. Лида Добревска е носител на множество награди от провеждани у нас фестивали, автор е на книгата „Ех, години, години“ и почетен гражданин на Брезник. Последното й излизане на сцена бе само преди месец – на честването на 120-годишнината от рождението на славея от Знеполе Гюрга Пинджурова, с която лично са се познавали. 


Вижте още

Съдия Петър Узунов с поредица от срещи

  Веднага след встъпването си в длъжност новоизбраният председател на Окръжен съд – Благоевград съдия Петър Узунов проведе среща с магистрати от Районните съдилища от съдебния район на Окръжен съд – Благоевград и с административния ръководител на Окръжна прокуратура Благоевград прокурор Христо Георгиев. Въпреки съдебната ваканция,..

публикувано на 08.08.22 в 17:16

Режим на водата в село Расник

Режимно водоподаване е въведено в пернишкото село Расник и за живущите, които се водоснабдяват от резервоар Ковачица.  Заради засушаването и към тази част от селото водата се подава по график. В останалата част от населеното място режимът е целогодишен. В понеделник, вторник, четвъртък, петък и неделя вода имат къщите, които са в ниската зона. В сряда..

публикувано на 08.08.22 в 16:49

Над 460 самодейци ще участват фолклорен фестивал в село Баня

Тази година, над 460 самодейци от 32 читалища са заявили участие в V-ия Национален фолклорен фестивал "Свири ми се, пее ми се, оро ми се игра".  В последната събота на месец август, разложкото село Баня ще бъде огласено от звуците на българските народни песни и разлюляно от традиционни български хора и танци. Поради изключителния..

публикувано на 08.08.22 в 16:46

Повишено внимание на пътя Рибник- Петрич

Движението по път III-108 Рибник - Петрич в района на Кърналово се осъществява с повишено внимание и съобразена скорост поради горяща крайпътна растителност. Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130..

публикувано на 08.08.22 в 16:40

Обединяват учебните заведения в Разлог през отоплителния период

В рамките на два дни временно изпълняващ длъжността кмет на oбщина Разлог -инж. Гърменов и зам.- кметът по икономическите и правни въпроси Иван Гюров се срещнаха с ръководството на учебните заведения в Разлог. Разговорите, по инициатива на двамата общински представителите, бяха проведени във връзка с наближаването на отоплителния сезон и повишаване..

публикувано на 08.08.22 в 16:26

Присъда за мъж посегал на полицай

Осъдиха дупничанин за причиняване на лека телесна повреда на полицай Наказание "лишаване от свобода" за срок от шест месеца, изпълнението на което се отлага за изпитателен срок от три години, наложи Районният съд в Дупница, по отношение на 19-годишен дупничанин, който се призна за виновен в причиняване на лека телесна повреда на полицейски служител...

публикувано на 08.08.22 в 12:36

Борисов обиден на Радев: Експериментът "Василев – Петков" донесе милиардни щети!

Бойко Борисов обяви категорично, че след нанесените щети от "Продължаваме промяната" върху българската икономика, не вижда как партията му би се коалираля с тях. "С всеки изминал ден, с щетите, които са нанесли партиите на промяната в страната, нашите избиратели не допускат да се коалираме с тях за предстоящите избори", посочи той пред журналисти при..

публикувано на 08.08.22 в 10:51