Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почина известната разказвачка на граовски хумор Лидия Добревска

На 90-годишна възраст е починала известната разказвачка на граовски хумор и обявена от ЮНЕСКО през 2010 година за живо човешко съкровище Лидия Добревска, съобщиха от Община Брезник. „Трябва да пазим традициите, да ги предаваме на децата още от детската градина. За да бъдем истински българи”, казваше приживе сладкодумната разказвачка и не щадеше сили, а до последно предаваше на по- младите поколения съхранените от нея граовски песни, народни мъдрости и обичаи. Лида Добревска е носител на множество награди от провеждани у нас фестивали, автор е на книгата „Ех, години, години“ и почетен гражданин на Брезник. Последното й излизане на сцена бе само преди месец – на честването на 120-годишнината от рождението на славея от Знеполе Гюрга Пинджурова, с която лично са се познавали. 
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Фирмата, която е съхранявала опасните отпадъци в Перник е притежавала разрешение за дейности с отпадъци

Фирмата, която е съхранявала опасните отпадъци в Перник е притежавала разрешение за дейности с отпадъци, включително и съхраняване на такива, съдържащи живак, съобщиха за БНР от РИОСВ- София.  Разрешението е издадено през 2013 година от директора на РИОСВ – Перник, а през 2022 година то е отнето с решение на директора на РИОСВ – София, което е..

публикувано на 30.05.24 в 18:34

Ученик нападна учител в Благоевград

Полицията в Благоевград работи по сигнал за ударен учител в областта на корема от ученик.  Инцидентът е станал в благоевградската професионална гимназия „Ичко Бойчев“, а сигналът е подаден около 14:20 часа. Директорът на професионалната гимназия Антон Драгоев разказа, че е възникнал спор между учителя по физическо възпитание и ученика, който е в 8..

публикувано на 30.05.24 в 17:42

Съветниците решават за новия дълг и продажба на целия терен на автогарата в Благоевград

Поемане на дългосрочен дълг от Община Благоевград е сред основните точки на утрешното заседание на Общинския съвет. 41 са докладните, които трябва да разгледат местните парламентаристи. Това стана ясно на днешния брифинг при председателя на Общинския съвет Радослав Тасков. За Тасков този дълг дава дългосрочна стабилност и предвидимост, защото по..

публикувано на 30.05.24 в 16:59

Досегашният председател на Общинския съвет в Кюстендил остава на поста си

Досегашният председател на Общинския съвет в Кюстендил, Димитър Велинов, беше преизбран за нов шестмесечен мандат. Той беше единствената кандидатура издигната на днешното заседание на ОбС в града. В гласуването днес, съгласно действащия правилник за дейността на Общинския съвет, участваха 31 съветници. Велинов беше избран за втори шестмесечен мандат..

публикувано на 30.05.24 в 16:49

Реконструкция на уличен водопровод в село Крупник

От 31.05. до 01.07 ще бъде извършена реконструкция на уличен водопровод в с. Крупник, община Симитли. В рамките на този период, от 08:30 ч. до 17:30 часа, водоподаването ще бъде нарушено. От ВиК Благоевград апелират жителите на селото да се запасят с необходимото им количество вода за питейно-битови нужди.

публикувано на 30.05.24 в 15:41

Масови смени на членове на секционни комисии в Благоевград

Масови смени в състава на секционните комисии  са поискали партиите от Районната избирателна комисия  Благоевград. Само вчера са подменени имената на 240 членове на СИК и то само от една партия.  Промени има и в избирателните списъци за двата вота на 9 юни, публикувани на сайтовете на общините. Обученията на ангажираните с изборния процес стартираха..

публикувано на 30.05.24 в 14:52

Преди изборите: СЕМ публикува надеждни източници на информация

Преди предстоящите избори Съветът за електронни медии взе решение да публикува надеждни източници на информация, където се опровергават фалшиви новини. Решението беше взето по предложение на членовете на СЕМ Пролет Велкова и Симона Велева. Пролет Велкова се аргументира, че колкото повече изборите наближават, толкова повече дезинформация се..

публикувано на 30.05.24 в 13:47