Гледайте на живо

Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Почина известната разказвачка на граовски хумор Лидия Добревска

На 90-годишна възраст е починала известната разказвачка на граовски хумор и обявена от ЮНЕСКО през 2010 година за живо човешко съкровище Лидия Добревска, съобщиха от Община Брезник. „Трябва да пазим традициите, да ги предаваме на децата още от детската градина. За да бъдем истински българи”, казваше приживе сладкодумната разказвачка и не щадеше сили, а до последно предаваше на по- младите поколения съхранените от нея граовски песни, народни мъдрости и обичаи. Лида Добревска е носител на множество награди от провеждани у нас фестивали, автор е на книгата „Ех, години, години“ и почетен гражданин на Брезник. Последното й излизане на сцена бе само преди месец – на честването на 120-годишнината от рождението на славея от Знеполе Гюрга Пинджурова, с която лично са се познавали. 


Вижте още

Николай Шушков на среща в МРРБ

Днес на съвещание в Министерството на регионалното развитие и благоустройството в присъствието на Министър Виолета Комитова се проведе работна среща във връзка със спрените ремонти на шест пътни участъка от Републиканска пътна мрежа на територията на област Благоевград -  участък от Благоевград- село Габрово, участък Симитли-Брежани, Якоруда – Белица,..

публикувано на 23.07.21 в 17:08

Пожар край Бело поле

Пожар е възникнал в района на благоевградското село Бело поле. Горят сухи треви, каза за Радио Благоевград говорителят на ОДМВР – Благеовград, Йорданка Шаркова.  На място има екип огнеборци. Тепърва ще се изясняват причините за възникналия инцидент. 

публикувано на 23.07.21 в 16:58

"Селското хоро в Пернишко" стана живо човешко съкровище

То е сред петте одобрени  кандидатури на национално ниво, които ще бъдат вписани в националната система "Живи човешки съкровища – България”. Пернишкото селско хоро е неизменна част от празничната култура на региона и се изпълнява винаги на лични, семейни, селищни и друг тип празници. Танцът е жизнен и в наши дни , наситен е с много темперамент,..

публикувано на 23.07.21 в 15:59
Oбластен управител в Благоевград Николай Шушков

Областният кризисен щаб в Благоевград ще заседава заради COVID-19

Областният кризисен щаб в Благоевград ще заседава на 26 юли (понеделник) в сградата на Областната управа. Това съобщи за Радио Благоевград областният управител Николай Шушков. Заседанието е във връзка със заповедта на министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, която разпорежда на директорите на регионалните здравни инспекции да..

публикувано на 23.07.21 в 15:13

Банско отбеляза 79-тата годишнина от разстрела на Никола Вапцаров

Пред паметника на поета и революционер в центъра на града възпоменателно слово представи директорът на музейния Светла Барякова. С минута мълчание в памет на родения в Банско Вапцаров, почит и уважение към паметта му с поднасяне на венци и цветя отдадоха зам.- кметът Сашка Въчкова и председателят на Общинския съвет Димитър Русков. Цветя пред паметника..

публикувано на 23.07.21 в 13:57

В Благоевград отбелязахме 79 години от смъртта на Никола Вапцаров

С поднасяне на цветя пред барелефа на Никола Вапцаров, Благоевград днес отбеляза 79 години от смъртта на поета. В знак на признателност цветя поднесоха директорът на дирекция „Финанси и бюджет“ в Община Благоевград Борис Механджийски, зам.-областният управител Стоян Христов, председателят на Общинския съвет Радослав Тасков, омбудсманът на..

публикувано на 23.07.21 в 13:53

В Благоевград: Възстановяват изплащането на помощи за млади родители с новородени

Проблемът с неизплатените до момента финансови поощрения за родители на новородени, върви към своето разрешаване в община Благоевград. Днес, кметът Илко Стоянов и председателят на Общинския съвет, Радослав Тасков проведоха открита дискусия със семейства на деца, родени през 2020-та и 2021 г. Представителите на местната власт в Благоевград..

публикувано на 23.07.21 в 13:35