Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Почина известната разказвачка на граовски хумор Лидия Добревска

На 90-годишна възраст е починала известната разказвачка на граовски хумор и обявена от ЮНЕСКО през 2010 година за живо човешко съкровище Лидия Добревска, съобщиха от Община Брезник. „Трябва да пазим традициите, да ги предаваме на децата още от детската градина. За да бъдем истински българи”, казваше приживе сладкодумната разказвачка и не щадеше сили, а до последно предаваше на по- младите поколения съхранените от нея граовски песни, народни мъдрости и обичаи. Лида Добревска е носител на множество награди от провеждани у нас фестивали, автор е на книгата „Ех, години, години“ и почетен гражданин на Брезник. Последното й излизане на сцена бе само преди месец – на честването на 120-годишнината от рождението на славея от Знеполе Гюрга Пинджурова, с която лично са се познавали. 


Вижте още

Детска изложба, посветена на Сурва бе открита в Обединения детски комплекс в Перник

.Експозицията е под наслов "Магията на Сурва" и включва 40-те най-добри художествени произведения на ученици от пернишките училища. Тази изложба от детски рисунки е живата връзка между традицията и бъдещето“, каза при откриването й зам. кметът Стефан Кръстев. Експозицията е традиционна и се организира в навечерието на Международния фестивал на..

публикувано на 23.01.20 в 17:43

Избират младежки омбудсман на Благоевград

Общественият посредник на община Благоевград и Детски парламент Благоевград уведомят, че предстои да бъде реализиран конкурс за избор на Младежки омбудсман на територията на Благоевград сред учащите се от 9-ти, 10-ти, 11-ти и 12-ти клас.  Идеята е съотносима със заложените принципи и политики в Ревизираната европейска харта за участие на младите хора..

публикувано на 23.01.20 в 16:49

Община Кюстендил ще финансира ин витро процедури и на двойки без сключен брак

Общинският съвет в Кюстендил ще гласува изменение и допълнение на правилника за финансово подпомагане на финансови процедури и дейности по асистирана репродукция на двойки с репродуктивни проблеми, съобщи пред журналисти председателя на ОбС в Кюстендил Михаела Крумова.  Освен на хора, сключили граждански брак, с предложените промени в бъдеще ще..

публикувано на 23.01.20 в 16:29

Трибуни с капацитет 5 000 души са подготвени за Световната купа по ски в Банско

Подготвена е и необходимата прилежаща инфраструктура за състезателките и екипите им, както и местата за официалните гости и представителите на медиите. Сред очакваните гости в трите дни за стартовете са министърът на вътрешните работи Младен Маринов, главният секретар на МВР Ивайло Иванов, заместник-началникът на отбраната Емил Ефтимов,..

публикувано на 23.01.20 в 15:08

Районният съд в Дупница отчете дейността си за 2019 г.

19 ефективни присъди “лишаване от свобода” за шофиране след употреба на алкохол или наркотици е постановил през миналата година Районният съд в Дупница.  Данните от годишния отчет обобщи неговият председател Иван Димитров.  Най-много са процесите са срещу пияни или дрогирани шофьори. 86 от тях са получили условни присъди.  Намалели са..

публикувано на 23.01.20 в 14:28

Леко завишени стойности на манган има във водата от водопреносната мрежа в Перник

Това е показал извършвания контролен мониторинг заради водния режим. Завишението не е свързано със здравен риск, въпреки това не се препоръчва продължителен прием на вода за пиене, съобщават от местната РЗИ.  Пробите са взети в периода от 13 януари до днес.  Проблемът няма пряка здравна значимост, дори и при превишаване на нормата до..

публикувано на 23.01.20 в 14:19

На 1 февруари връчват наградата за живопис на името на Владимир Димитров-Майстора

Годишната национална награда за живопис на името на Владимир Димитров-Майстора ще бъде връчена на официална церемония в деня на рождението на художника – 1 февруари, от 12:00 часа, в художествената галерия "Владимир Димитров-Майстора" в Кюстендил, съобщиха от галерията.  Девет са тазгодишните номинации. Националната награда за живопис се..

публикувано на 23.01.20 в 13:15