Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От утре мобилни екипи ще картографират потребностите на децата и семействата в Гърмен

Снимка: архив, БГНЕС

Поредна работна група с представители на социални, образователни и правозащитни институции бе създадена в Гърмен. На среща по инициатива на Агенцията за закрила на детето бе приет антикризисен план, насочен към гарантиране правата и потребностите на децата в риск.

Още утре мобилна група започва работа на терен в ромската махала, където всички семейства ще бъдат каргографирани. Така най-добре ще бъдат провеждани и конкретните политики за защита правата на децата и техните семейства, каза председателят на Агенцията Ева Жечева. Омбудсманът на България Константин Пенчев изведе като основен проблем категоричния отказ от диалог между двете общности, между които напрежението се овладява само чрез денонощното присъствие на полиция и жандармерия. От Инспектората по образование увериха, че ще положат всички усилия да задържат интереса на децата към училище, но ако семействата им останат без дом, те ще напуснат не само учебното заведение, но и селото. В мерките, набелязани на срещата, е предвидена и този тип закрила-настаняване на останалите без къщи в други райони.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Методи Байкушев кани жителите на 6 улици на информационна среща

Кметът на община Благоевград Методи Байкушев кани живущите в района на ул. „Св. Иван Рилски“, „Иван Вазов“, „Иларион Макариополски“, „Аргир Манасиев“, „Захари Стоянов“ и „Антим I” на информационна среща във връзка предвидени дейности – ремонт и реконструкция на улиците, за които има подписани споразумения за финансиране с МРРБ. Срещата ще се проведе..

публикувано на 10.07.24 в 09:59
Кирил Стоев

Одобриха проект за уличното осветление на села в община Радомир

Одобрен е проект за подмяна на уличното осветление на 29 села на територията на община Радомир, съобщи кметът Кирил Стоев. Проектът е  на стойност над 1.9 млн. лв., а финансирането е по Националния план за възстановяване и устойчивост. Проектът включва изграждането на ново енергийно ефективно LED осветление и въвеждане на система за централизирано..

публикувано на 10.07.24 в 09:51

Нововъведение във ВиК Благоевград

С цел подобряване на услугите, "Водоснабдяване и канализация" ЕООД - Благоевград преминава към нова виртуална "IVR" централа за получаване на телефонни обаждания. Единният телефонен номер 0800 18 421 ще остане единствен предоставен за връзка с дружеството. При свързване с централата, ще има възможност да се избира между 4 опции за връзка с..

публикувано на 10.07.24 в 09:36

НСОРБ готви позиция относно новия законопроект за ВиК

Днес изтича срокът за обществено обсъждане на поредния законопроект за водоснабдяването и канализацията, който предвижда консолидиране и на останалите общински ВиК дружества в страната към държавните и промени,  свързани с регулиране на цената на услугата.  Текстовете предизвикаха недоволство сред кметове на общини, а на предстоящото в четвъртък..

публикувано на 10.07.24 в 09:25

Тази седмица НС изслушва шестима министри

Парламентът ще изслуша шестима министри от служебното правителство - това предвижда седмичната програма на депутатите. В дневния ред е и обсъждане на Проект на Правилник за организацията и дейността на Народното събрание и парламентарен контрол. Очаква се депутатите да започнат работа с изслушване на служебния министър на културата Найден Тодоров..

публикувано на 10.07.24 в 09:23
Тунел Железница

Катастрофа в тунел “Железница” на АМ “Струма”

Катастрофа в тунел “Железница” на АМ “Струма” Катастрофа затруднява движението в района на тунел „Железница“ на АМ „Струма“ в посока Кулата. Движението се осъществява в изпреварващата лента, съобщават от Агенция „Пътна инфраструктура“. Ограничена за движение е активната лента. Трафикът се регулира от "Пътна полиция".

публикувано на 10.07.24 в 08:43

Горещините продължават

Днес отново ще е слънчево и горещо. След обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, но само на отделни места в Източна България и планинските райони ще превали и прегърми. Ще продължи да духа слаб, в източните райони до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са между 34° и 39° градуса.

публикувано на 10.07.24 в 05:26