Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Храмът в село Студена ще бъде укрепен – изготвя се проект

Снимка: архив, Георги Корнейков, БНР

Изготвят нов проект за укрепване на пострадалата при земетресението през 2012 година черква „Св. Архангел Михаил” в пернишкото село Студена. Храмът, който е паметник на културата от национално значение, е със сериозни поражения от трусовете и се нуждае от реконструкция и възстановяване. Средствата за ремонта са отпуснати от Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане към Министерския съвет. Проектът, по който е трябвало да бъде реконструирана черквата, е типов - за пет храма, който обаче се оказал неподходящ за черквата в Студена, каза главният инженер на община Перник Богомил Алексов. Храмът в Студена е с по особена конструкция. Основите му са с дървени пилоти, а самият покрив не е пострадал тежко и не се нуждае от подмяна. По думите на Алексов, ако се махне здравият покрив и се сложат още 20-30 тона метал, черквата може да рухне. Непригодността на проекта наложило ремонтът да бъде временно замразен до изготвянето на нов. Нещата се забавили заради тромавата процедура в Министерството на културата. Въпросът вече е решен, а технологичното време, необходимо за изготвянето на нов проект е минимум около месец, обясни главният инженер. Богомил Алексов обеща, че преди да стартира основният проект, ще бъдат укрепени основите. Според него няма опасност забавянето на ремонта да доведе до рухване на черквата, какъвто беше случаят с храма „Рождество Христово" в село Дивотино.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пернишкото село временно остана без административно обслужване

Пернишкото село Черна гора временно е без административно обслужване. Новоизбраният на 23 юни кмет Димитър Димитров е излязъл в отпуск, като в същото време пуснал в отпуск и чиновничката, назначена за техническо лице в кметството, съобщават местни жители. Заради едновременния отпуск на кмета и чиновничката се налага местните да търсят помощ в общината..

публикувано на 19.07.24 в 11:56

Нови пожари в Кюстендилско

Тази сутрин е възникнал пожар в землището на с. Червена ябълка, на границата със Северна Македония, в близост до широколистна гора. На място са изпратени 2 екипа на РСПБЗН – Кюстендил и на Горското стопанство - 4 автомобила с 12 човека, които продължават гасенето.  Продължава доугасяването на пожара, възникнал на 16 юли, на около 250 декара иглолистна..

публикувано на 19.07.24 в 11:05

Кметът на Благоевград посрещна ученици от Молдова и Украйна

Кметът Методи Байкушев посрещна ученици от Молдова и Украйна с български произход, пристигнали в Благоевград за участие в летен лагер, организиран от Изпълнителна агенция за българите в чужбина и Югозападен университет „Неофит Рилски“. По време на визитата младежите бяха придружени от Лилия Сарсаман, началник на управление на образованието в..

публикувано на 19.07.24 в 10:04

Плувци и гимнастици заминаха за олимпийската столица

Първите български спортисти, които ще влязат в олимпийското село отпътуваха рано тази сутрин за Париж.  От летище София днес за френската столица заминаха състезатели, треньори и специалисти от щабовете по плуване и спортна гимнастика.  Първите български олимпийци, които ще влязат днес в олимпийското село са състезателите по плуване Габриела..

публикувано на 19.07.24 в 09:50

6,5% от жителите на община Дупница са безработни

6,5% или 945 души от икономически активното население на община Дупница са били регистрирани в Бюрото по труда към края на юни. В община Бобов дол равнището на безработица е 6,3%, в Сапарева баня – 5,4%, в Рила – 7,2%, в Кочериново – 6,4% и в Бобошево – 7%. Броят на новорегистрираните безработни през юни в шестте общини е 229. Работа са..

публикувано на 19.07.24 в 09:26

Общинският съвет в Дупница заседава и днес

На вчерашната сесия времето не достигна за целия дневен ред. За гласуване днес останаха сделки с общински имоти, както и отдаване под наем на училищната столова в село Яхиново. Съветниците ще обсъдят и разсрочването на кредита от фонд ФЛАГ за следващите 6 години. Целта е икономия на средства, за да се изплатят последните заплати във ВиК – Дупница...

публикувано на 19.07.24 в 09:22
Първите три когенератори бяха пуснати в експлоатация през ноември м.г.

„Топлофикация Перник” строи втора когенераторна инсталация

„Топлофикация Перник” вече има разрешително за строителство на втора когенераторна инсталация. Избран е изпълнител за строежа на халето и последващото монтиране на новите  съоръжения. Изграждането на новата когенерация е поредната стъпка от плана за енергийна трансформация на дружеството. Около 7 милиона лева без ДДС ще бъдат инвестирани само в..

публикувано на 19.07.24 в 09:17