Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Специализирани автомобили и засилено полицейско присъствие в Гърмен

Снимка: БГНЕС

Специализирани автомобили на ВиК, електроснабдяване, пожарната и спешната помощ са разположени на входа на ромската махала на Гърмен в очакване на инструкции. Сериозни подкрепления има на жандармерията и полицията в деня, в който трябва да бъдат съборени първите четири незаконни постройки.

На първите набелязани за събаряне къщи са залепени уведомления от Дирекция "Национален строителен контрол", в които е уточнено времето за премахването им. От 10.30 часа днес до 17.30 часа на 10 юли. 

Точно в 11.30 часа Виктор Огнянов сам досъбори едноетажната си къща, плачейки. Сутринта жителите на квартал "Кремиковци" бяха категорични, че няма да позволят багерите да започнат изпълнението на заповедта. Дори показваха на журналистите подписка, която ще изпратят в Министерския съвет и Народното събрание. Малко по-късно решиха лично пред камерите да повикат на помощ премиера, скандирайки "Бойко, Бойко".

Не може да ни събарят къщите, без да поемат ангажимент към най бедните семейства и децата ни, категорични бяха от инициативния комитет в ромската махала. Така им били обещали от Агенцията за закрила на детето, които от два дни извършват картографиране на хората, чиито къщи са обявени за незаконни и предстои да бъдат съборени. Възрастна жена заплаши, че ще легне пред багерите, а баща на шест деца даде прогноза, че много хора няма да издържат на гледката.

Събарянето на незаконни постройки в Гърмен няма да реши проблема, заяви вицепремиерът и министър на социалната политика Ивайло Калфин. Той напомни, че социалното министерство няма ангажимент към настаняването на хора, които ще останат без жилища и коментира ситуацията така:

Общините са тези, които биха могли да осигуряват социални жилища. Това, което има временно, са различни приюти и други центрове за бездомни, които са отново на разпореждане на общините. Така е, по принцип, с полиция и с бутане на къщи не се решават подобни проблеми. Те се решават с трайни действия. Тогава, когато бутнете четири къщи и изгоните хората на улицата, единственото, което може да се задейства цялата система, която не решава трайните проблеми. Незаконните постройки са – като започнем от покритите балкони в София и стигнем до ромските гета. Така че, ако има правило, би трябвало да бъде за всички, но с това не се решават проблемите.

Информацията е от сайта на БНР


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Благоевградският театър представя спектакъла „Рожденият ден на инфантата”

Днес  в пресклуба на БТА се състоя пресконференция по повод премиерата на спектакъла „Рожденият ден на инфантата” по Оскар Уайлд на Драматичен театър „Никола Вапцаров” –Благоевград  на 27 април от 18 часа. Присъстваха Иля Пепеланов-маркетинг мениджър на театъра, режисьорът  Тодор Вълов и актьорите Аладин Алиибрахим, Катя Иванова и Пепа Манева...

публикувано на 26.04.24 в 14:56

Четири общини от Югозапада с мерки в борбата с климатичните промени

С бюджет от близо 800 000 лв. Община Благоевград в партньорство с общините Симитли, Кочериново и Бобошево и Международната асоциация за развитие на Норвегия в рамките на 30 месеца реализираха проект „Прилагане на мерки за успешна адаптация към климатичните промени“. Той е свързан с екологията и ще доведе до намаляване на парниковите газове,..

публикувано на 26.04.24 в 14:32

Общинският съвет в Благоевград отхвърли предложението за референдум

Общинските съветници на Благоевград отхвърлиха предложението на 12 техни колеги за провеждане на местен референдум относно тегленето на нов заем от община Благоевград. Предложението влезе като извънредна точка на днешното редовно заседание на местния парламент.  Предложението за провеждането на референдума, касаещ тегленето на нов заем представи..

публикувано на 26.04.24 в 13:10

"Български пощи" възстанови приемането на писма и колети за Израел

От днес "Български пощи" възстановяват приемането на писма и колети за Израел. Няма да бъдат приемани куриерски пратки. От пощите посочват, че е възможно да има забавяния в доставките заради промени в полетите на авиопревозвачи, наложени от обстановката в Израел. 

публикувано на 26.04.24 в 12:46

Шампионат за тежковозни коне в Разлог

На 4 май (събота) от 10 часа, сдружение “ДВАЛ“- Разлог, с подкрепата на община Разлог, организира традиционен шампионат на тежковозните коне в България. „Шампионатът се организира два пъти годишно – пролет и есен, и е причина да се изгради модерна база за отглеждане на едни от най-силните тежковозни коне на България“– споделя организаторът..

публикувано на 26.04.24 в 12:40

Наградиха медалистите от Европейското първенство по Таекуон-до ITF

Благоевград отново има повод за гордост, 16 спортисти от клуб „Фолкан“ – Благоевград са носители на медали от Европейското първенство по Таекуон-До ITF, провело се в град Копер, Словения. Преди началото на редовното заседание на Общински съвет – Благоевград се проведе церемония по награждаването им. Спортистите бяха посрещнати с бурни..

публикувано на 26.04.24 в 10:58

XXV Национален празник „За хляба наш...“

Над 1 200 ученици от цяла България се включват в XXV Национален празник „За хляба наш...“ Преди официалното откриване Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим, заедно със свещеници от черквата „Въведение Богородично“ в Благоевград, благословиха хляба. „Чрез този празник се възпитава уважение, благоговение, благодарност..

публикувано на 26.04.24 в 10:04