Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всички ромски семейства в Гърмен, чиито къщи бяха и предстои да бъдат съборени, са отказали социални услуги

Снимка: архив / Снимка: БГНЕС

Специалистите прогнозират задълбочаване на проблема. Останалите без дом четири семейства, в които се отглеждат 15 деца, са приютени от свои близки в квартал „Кремиковци“. Комисията, обследваща условията на място е предложила няколко варианта за социална закрила. По график на 13 юли трябва да бъдат съборени две незаконни постройки в ромската махала на Гърмен, а до края на месеца- още 18. Отказът на семействата да напуснат квартала и общността ще доведе до ефекта на снежната топка, прогнозират социалните експерти. От инициативния комитет на ромите в Гърмен са внесли жалби до съда и областния управител. В тях се настоява за временно спиране на заповедите за принудително събаряне на незаконните постройки, докато не се осигури възможност за закупуване на парцелите и регулация на квартала.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Спор между партиите в НС и заради въвеждането на еврото

Темата за въвеждането на еврото у нас предизвика скандал между парламентарните групи на "Възраждане", ДПС и ПП- ДБ, пише БНР.  Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов отново настоя за референдум:  "Нека дадем възможност гражданите да посочат дали България трябва да бърза на всяка цена да унищожи една от най-стабилните валути между другото в..

публикувано на 27.06.24 в 10:28

Паркът за мечки в Белица отваря врати с променен маршрут и условия за достъп

Паркът за мечки в Белица ще отвори врати за посетители на 1 юли, но с променен маршрут и условия за достъп.  С кола посетителите ще могат да стигнат до увеселителния парк, който се намира в близост до защитеното убежище за мечки. Оттам ще могат да продължат само и единствено пеша до парка през обходна горска пътека за около 30-40 минути...

публикувано на 27.06.24 в 09:57

Демонстрация на програмиране и управляване на роботи в Разлог

MindHub Разлог, с любезното съдействието на Община Разлог, организират за първи път открита демонстрация, за да покажат вълнуващия свят на програмирането за деца чрез интерактивни дейности и занимания. В Парка при езерото в Разлог на 30 юни (неделя) от 9.30 до 13.30 часа, децата могат да се запознаят с роботи и да открият нови хоризонти за..

публикувано на 27.06.24 в 09:45

Градушка с големина на орех нанесе щети в община Гърмен

Градушка с големина на орех,  паднала късно снощи, нанесе щети по пътища и земеделска продукция в община Гърмен.  Най-засегнати са селата Рибново, Гърмен и Дебрен.  Унищожена е земеделска продукция, а в цялата община има свлачища и затворени пътища.  Поражения има и по сградата на общинската администрация. Градушката е нанесла щети по покрива на..

публикувано на 27.06.24 в 09:31

Тръгват електробусите за Картала

От петък (28 юни) започва изпълнението на автобусното разписание по новоразкритата междуселищна линия – Благоевград – ски зона „Картала“. Тя ще се изпълнява в два периода през годината, а именно от 15 май до 15 септември и от 15 декември до 30 март. През летния период автобусите ще тръгват по разписание, както следва: -петък - тръгване от..

публикувано на 27.06.24 в 09:19

Облачно и дъждовно време

Днес в западната половина на страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На много места ще има краткотрайни валежи, гръмотевични бури и временни усилвания на вятъра. Има условия за градушки. В източната половина на страната ще е предимно слънчево. Ще духа до умерен вятър от изток. Преобладаващите максимални температури ще са между 28° и..

публикувано на 27.06.24 в 07:00

Премиерът Димитър Главчев ще участва в редовното заседание на Европейския съвет

Министър-председателят Димитър Главчев ще участва в редовното заседание на Европейския съвет на 27 и 28 юни в Брюксел.  Темите за Украйна, Близкия изток, сигурност и отбрана и конкурентоспособност ще бъдат във фокуса на дискусиите на държавните и правителствени ръководители. Лидерите ще обсъдят и стратегическата програма за периода 2024–2029 г.,..

публикувано на 26.06.24 в 18:32