Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синя луна ще имаме днес

Луната днес ще влезе във фаза пълнолуние за втори път този месец. Това е т.нар. "синя Луна", но всъщност няма общо с цвета на естествения спътник на Земята.

Обикновено Луната има 12 пълнолуния за една календарна година. На всеки около две години и половина обаче, се случва така, че има две пълнолуния в един месец. Явлението още от векове се нарича "синя Луна" без реално да се променя цветът й.

Наименованието идва от английския език от идиоматичния израз „Once in a Blue Moon“, използван в разговорната реч, в музиката и в литературата за охарактеризиране на нещо, което може да се случи изключително рядко или никога, подобно на българския израз „Когато цъфнат налъмите“.
И още едно значение стои зад прякора "Синя луна" - от 1937 г. Тогава алманах за фермери обяснява, че когато има две пълнолуния в един месец на календарите първото се отбелязва с червено, а второто - със синьо.

Романтиците твърдят, че ако наблюдаваш "синята луна" и си пожелаеш нещо, ще се сбъдне. Учените опровергават това твърдение, но д-р Никола Петров - директор на Обсерваторията в Рожен казва с усмивка, че при всички случаи е по-добре да имаме положителни мисли и нагласи, отколкото да очакваме някакви катаклизми. Още от д-р Никола Петров за синята луна можете да чуете от звуковия файл.





През септември т.г. ще има т.нар. "супер луна". Тя ще бъде на 27-ми и ще преминава в най-близката си точка до Земята, поради което ще изглежда малко по-голяма от обикновено.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Безплатна вода в жегите в Благоевград

Община Благоевград предприе акция по осигуряване на бутилирана вода за жители и гости на града в горещите дни. Служители на звено „Инспекторат“ раздават трапезна вода на различни локации в областния център. С инициативата общинското ръководство цели да предостави глътка свежест за хората, като отправя апел към гражданите да бъдат внимателни към..

публикувано на 11.07.24 в 15:55

Съдят шофьор за прагазено на пътя момиче

Окръжна прокуратура – Благоевград внесе за разглеждане в съда обвинителен акт по дело за пътнотранспортно произшествие с причиняване на смърт и управление на МПС след употреба на наркотично вещество.   Обвиняемият (на 31 години) е правоспособен водач на МПС, осъждан е. Вечерта на 29.01.2022 г. 17-годишната девойка пътувала в лек автомобил от..

публикувано на 11.07.24 в 15:48

ТФ „Партньори“ с участие в Международни вечери на фолклора Вионица 2024

Танцова формация „Партньори“ стартира своята международна фестивална програма за 2024 година с участие в Международни вечери на фолклора Вионица 2024 в Босна и Херцеговина този уикенд. Международният фестивал се организира за 13 поредна година от местното културно-артистично дружество Свети Марко. Това е едно от най-големите и известни..

публикувано на 11.07.24 в 14:26

Променят движението на част от автобусните линии в Перник

Временно се променя движението на част от автобусните линии в Перник заради ремонтите на „Топлофикация Перник” и полагането на тръбите по проекта за водния цикъл, изпълняван от ВиК- Перник.  До приключване на ремонтите автобус №17 ще се движи в посока кв. „Изток” по обичайния си маршрут до жп спирка „Метал” и след това ще превозва пътници по бул. „Юрий..

публикувано на 11.07.24 в 14:16

Лятна полицейска академия в музея в Разлог с 85 щастливи деца

Инспекторите от Детска педагогическа стая към РУ - гр. Разлог - Анка Боянова и Тодор Кокалчев, заедно с кучето Вайс, направиха уникална демонстрация. Децата, които посещават "Лято в музея" в Историческия музей - Разлог, имаха възможността да видят как полицейското куче Вайс изпълнява командите на инспекторите - много точно и бързо. Освен това, в разиграна..

публикувано на 11.07.24 в 14:13

В Кюстендилско въвеждат онлайн излъчване на заседанията на общинските съвети

Деветте общини в Кюстендилско спешно въвеждат онлайн излъчване на заседанията на съветниците, за да спазят промените в Закона за местното самоуправление, които задължават заседанията на комисиите и сесиите на минипарламентите да се излъчват пряко, както и да се правят записи. Трудности при осигуряване на онлайн излъчването на заседанията на общинския..

публикувано на 11.07.24 в 11:44

834 лева е средният размер на основната пенсия у нас

834 лева достига средният размер на основната пенсия без добавките към нея през този месец, след като пенсиите отпуснати до края на миналата година се осъвремениха с 11 процента от началото на юли. При мъжете средната пенсия вече е 991 лева, тази на жените е  727 лева. В столицата средната пенсия е най високата за страната - 1037 лева , като за мъжете..

публикувано на 11.07.24 в 11:41