Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Намерено е и второто момче, което се беше загубило в района на Седемте рилски езера

Снимка: архив

Планински спасители съобщиха, че днес са били намерени двете момчета, загубили се в района на Седемте рилски езера. Сигналът е получен тази нощ около 2.00 часа от приятелките на двете момчета. Момчетата, на възраст 29 - 30 години, са тръгнали към езерото "Окото” в района Седемте рилски езера. Сутринта едно от момчетата се е появило при хижа "Рилски езера”, като е оставил приятеля си край над Скакавишкия водопад. Вече е открито и второто момче.

Петимата туристи, които се загубиха в Рила планина в събота, бяха открити през тази нощ в района над Рилския манастир, от страната на връх Калин. Та се били в добро общо състояние и били транспортирани към с. Пастра, в близост до гр. Рила, където са настанени в хотел. Това съобщиха планински спасители. Една от жените в групата е била с повишена температура, но всички са били в състояние сами да се предвижат. В събота четирима руски туристи - две 16-годишни деца, мъж и жена, както и една българка, работеща в туроператорска фирма в Созопол, са подали сигнал, че са се изгубили по време на преход между хижа "Иван Вазов“ и Рилския манастир. Вечерта в издирването им се е включил и хеликоптер от авиобазата в Крумово. Акцията по спасяването е била осъществена от отряда на ПСС-Благоевград, след като от централата на ПСС в София са "отхвърлили" този в Дупница, който обслужва района от 60 години. Това казаха от спасителния отряд в Дупница. Причина за неучастието на дупнишките планински спасители е замразеното членство на отряда от Дупница в ПСС.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Предлагат обявяването на ВиК-Дупница в ликвидация

Община Дупница пристъпва към ликвидация на местното ВиК. Темата ще бъде основна на предстоящата сесия на Общинския съвет. Причината е предстоящото от 1 август реално консолидиране на Дупница към Областната водна асоциация.  Водоснабдителните услуги в общината ще поеме “Кюстендилска вода”. Тя вече нае сградите и техниката на ВиК. Факт е тежкото..

публикувано на 15.07.24 в 09:37

ДФЗ показва новостите при кандидатстване за европомощи за лозаро-винарския сектор

От Държавен фонд "Земеделие" ще представят онлайн днес новостите при кандидатстване за европейско подпомагане на лозаро-винарския сектор. Демонстрацията е изцяло онлайн и ще започне в 10 ч., а на страницата на фонда има линк, на който лозарите могат да направят регистрация за участие в представянето. Приемът по интервенцията е удължен до 19 юли,..

публикувано на 15.07.24 в 09:31

В очакване на втория мандат

Очаква се тази седмица президентът Румен Радев да връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в 50-ото Народно събрание. Ще го получат "Продължаваме промяната – Демократична България". Със своите 39 депутати те се оказаха втора по численост парламентарна група след разделението в ДПС заради конфликта между Ахмед Доган и Делян Пеевски...

публикувано на 15.07.24 в 09:29

Пети ден борба с пожара в Огражден планина над Петрич

Пети ден продължава борбата с огнената стихия в Огражден планина над Петрич. Пожарът, който се пренесе от Северна Македония към България вече е обхванал над 130 декара иглолистна гора. Пет пожарни автомобила и десетки служители от пожарните служби в Петрич и Сандански, три горски стопанства, доброволци и ловци, са на терен от 4 часа сутринта, съобщи..

публикувано на 15.07.24 в 09:25

Отново оранжев код за жеги в цялата страна, рискът от пожари остава висок

Оранжев код за опасни горещини е в сила за пореден ден в цялата страната с температури над 40 градуса на места. За почти цяла България е обявен червен код за опасност от пожари - най-високата степен заради възможни бързо разпространяващи се и трудни за овладяване пожари. Оранжев е индексът единствено в по-високите части на планините. От Главна..

публикувано на 15.07.24 в 07:42

Горещо време с до 41°

Днес отново ще бъде слънчево и горещо. Над Източна България ще има временни увеличения на облачността, без валежи. Ще духа слаб, в източните райони умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са между 36° и 41°.

публикувано на 15.07.24 в 07:01

МВР установи за ден 50 души, шофирали след употреба на алкохол, и 10 – под въздействие на наркотици

13 015 моторни превозни средства са проверени в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за спазване на Закона за движението по пътищата. Извършен е контрол на 14 873 водачи и пътници. Съставени са 3707 фиша и 675 акта за установени административни нарушения. Акцент в акцията е недопускане на управление от водачи, употребили алкохол,..

публикувано на 14.07.24 в 15:50