Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Лиляна Павлова и кметът Атанас Камбитов откриха първия саниран блок по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в Благоевград

Снимка: БГНЕС

Благоевград, както се изрази преди два месеца министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, ще бъде емблемата на България по националната програма за енергийната ефективност на многофамилните жилищни сгради, стартирала тук, на 23 юни. Днес тя откри, заедно с кмета на града Атанас Камбитов, първия саниран блок, одобрен и финансиран по програмата. Строително-монтажните работи приключиха за 60 дни, при спазване на предварително обявения срок. Освен изолацията на фасадата, изцяло е подменена дограмата на апартаментите, обновени са и общите части. С реакциите си обитателите на блок 36 в жилищен комплекс „Ален мак”, които в началото на процеса бяха приканени да бъдат съвестен граждански контрол и да следят свършеното от изпълнителя, сега потвърждават качественото завършване на всички дейности по обновяването на сградата. В нея живеят над 100 души, чиито апартаменти са санирани напълно безплатно. По националната програма за енергийна ефективност в Благоевград ще бъдат санирани около 90 % от блоковете в кварталите „Еленово” и „Струмско”. Освен ползите за хората, с изпълнението на програмата ще се подобри и цялостната визия на кварталите, а цветът на изолацията ще бъде уеднаквен. За улеснение на гражданите специалистите от община Благоевград са изработили и специални карти, на които са обозначени всички сгради с договор за саниране по програмата.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Кметът на Благоевград Методи Байкушев

Община Благоевград с мерки срещу нерегламентираното изхвърляне на строителни отпадъци

Община Благоевград е изработила работен план, а целта му е да не се допуска задръстването на Благоевград и природата около областния център с отпадъци. Планът е изготвен след като бе затворено със заповед на кмета Методи Байкушев нерегламентираното сметище за строителни отпадъци в село Изгрев.  Вече е договорено за изхвърлянето на строителни отпадъци..

публикувано на 03.06.24 в 20:26

И тази година децата на Благоевград ще се обучават в Лятна академия

И тази година Центърът за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград ще организира Лятна академия, съобщи на пресконференция директорът, Богдана Костадинова. Лятната академия ще започне на 17 юни и ще продължи до 23 август. На 10 юни започва подаването на заявления за участие в академията. След тази дата всеки, който иска да включи..

публикувано на 03.06.24 в 19:58

Доживотна присъда за майката от Сандански, убила двете си деца

Петчленен състав на Окръжния съд в Благоевград призна за виновна К. Д. в това, че на 19.11.2020 г. в апартамент на къща, находящ се в гр. Сандански, умишлено е умъртвила повече от едно лице – малолетната си рождена дъщеря и малолетния си рожден син, като убийството е извършено по особено мъчителен начин за убитите и с особена жестокост - престъпление по..

публикувано на 03.06.24 в 19:25

Община Банско и Община Виница ще продължат сътрудничеството си

Община Банско и македонската Община Виница ще развиват и надграждат партньорските си отношения – така може да се обобщи дискусията на кметовете Стойчо Баненски и Миле Петков. Кметовете и техните екипи обсъдиха на среща в Банско възможностите за продължаване на многогодишното сътрудничество на двете общини, през което са реализирани редица..

публикувано на 03.06.24 в 16:26

Протест затвори пътя до благоевградското село Изгрев

50-ина жители на благоевградското село Изгрев излязоха на протест и затвориха достъпа до населеното място. Недоволството на хората е заради сметището, а проблемът е от години. Първоначално протестиращите влязоха в пререкания с полицията, защото блокираха кръговото кръстовище преди селото, а разрешението за протест е в началото, до табелата...

публикувано на 03.06.24 в 15:00

Нарушено водоподаване в село Мосомище

От 04.06. до 28.06 ще бъде извършен ремонт на уличен водопровод в с. Мосомище, община Гоце Делчев. В рамките на този период, от 09:00 ч. до 16:00 часа, водоподаването ще бъде нарушено. За улесняване на работния процес е необходимо живущите в този район да преместят личните си моторни превозни средства. От ВиК Благоевград апелират жителите на..

публикувано на 03.06.24 в 14:28

"Чиста Струма RUN" ще се проведе за поредна година

Благотворителна обиколка със специално подбран маршрут по бреговете на реките Струма и Банщица, организира за пореден път на 23 юни сдружението "Чиста Струма". Събраните средства от бягането ще бъдат вложени в регулярното почистване, сортиране и транспортиране на отпадъците от замърсените реки в района на Кюстендил. Надпреварата и през тази година..

публикувано на 03.06.24 в 13:41