Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вицепрезидентът Маргарита Попова е на посещение в Босилеград

Маргарита Попова

Вицепрезидентът Маргарита Попова награди в Босилеград, Сърбия, ученици - участници в проект на Министерството на външните работи на България. Проектът "Детска олимпийска ваканция - Босилеград 2015“ е изработен на базата на потребността от педагогически занимания на децата за отдих и ваканция през лятото, а целта му бе да осигури възпитателна педагогическа извънкласна дейност чрез спорт, изкуство, екология, приложни занаяти, оказване на първа помощ, опазване на обичаи и традиции, както и социализация на младежите, чрез развитие на взаимно сътрудничество, социално полезни дейности и изяви, и развитие на детското творчество. Вицепрезидентът днес се срещна и с представителите на Културно-информационния център на българите в Босилеград, а по-късно е имала среща и с кмета на града Владимир Захариев. Маргарита Попова каза, че визитата й в Сърбия, започнала от вчера, е под мотото на предстоящия празник на Независимостта на България. Тя посочи, че вчера се е срещнала в Ниш с представители на българската общност, а след Босилеград ще се срещне и с българи в Цариброд. Тази вечер вицепрезидентът ще изгледа в Цариброд и специална постановка на театър "София" - "Покана за вечеря", посветена на 107-та годишнина от Независимостта на България.Маргарита Попова посочи, че целта на визитата й е да се срещне с българските общности.   "Българските дружества трябва най-сетне да се обединят, трябва да заговорят едни с други и е хубаво да направят една асоциация, за да бъдат представлявани пред властите на Сърбия като едно. Само така ще се помогне на сръбската държава да премине преговорните глави за добросъседство и за интеграция на малцинствата си, по-лесно и ще помогнем и на българските малцинства да се обединят и да бъдат заедно", каза вицепрезидентът. "Аз страдам, когато идвам и когато чувам, и когато виждам, че те по някакъв начин се разделят. Едни са тук, а други ги няма, едни искат едно, а други - друго. Не е добро това разделение. Ако няма единение за общи каузи - на каквото и ниво да са те, нито една политика не може да бъде успешна", каза Попова. Вицепрезидентът апелира към представителите на българските общности да помогнат за интеграцията на Сърбия в ЕС и така да помогнат и на себе си. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Английският художник Субир Сен откри самостоятелна изложба в Благоевград

 Англичанинът Субир Сен откри своя самостоятелна изложба тази вечер в малката зала на Градската художествена галерия в Благоевград. От 10 години със семейството си той живее в град Рила, където намира вдъхновение от красотата на планината и хората, с които общува в ежедневието си.   Картините в тази изложба са вдъхновени от дълбоката..

публикувано на 13.08.24 в 20:06

Tанцова фиеста ще се завихри в Разлог

На 17 август (събота), от 20 часа паркът край езерото – новото културно пространство в Разлог, ще посрещне инструктори по латино танци и любители на латино ритмите за един горещ танцов маратон. Събитието е част от програмата „Фестивално лято“ в Разлог и се организира от Община Разлог. Инструкторката по танци Елен Джампалска и танцьорите от..

публикувано на 13.08.24 в 17:07

Започна реконструкция на градския зоопарк в Кюстендил

В Кюстендил започна реконструкцията на градския зоопарк, който се намира в лесопарк "Хисарлъка". Строителните дейности ще продължат 250 дни, а стойността на проекта е в размер на 5,1 милиона лева. Предвижда се площта на зоокъта да бъде удвоена и той да бъде на терен от 30 хил. кв. метра. Ще бъде построен нов паркинг, а архитектурата на входа на..

публикувано на 13.08.24 в 15:28

В Благоевград: Бизнесът се среща у дома

1 800 лв. е средната работна заплата в Благоевград. Данните изнесе кметът на общината, Методи Байкушев. Това стана по време на бизнес форума, част от тридневната инциатива „Срещаме се у дома“. Представители на различни компании и фирми имаха възможност да проведат опознавателни срещи в рамките на днешното изложение „Защо в Благоевград“...

публикувано на 13.08.24 в 14:33

Оставиха в ареста 45-годишен мъж, нанесъл побой на жена

Съдът в Перник остави в ареста 45- годишен мъж, нанесъл побой на жената, с която живеел на семейни начала. Поредният случай на домашно насилие е от 7 август, а драмата се е разиграла пред очите на бебето им. Вследствие на нанесения й побой на пострадалата е била причинена лека телесна повреда.Събрани са и са анализирани свидетелските показания,..

публикувано на 13.08.24 в 13:03

Част от пернишки квартали са без топла вода

Част от пернишките квартали "Изток" и "Мошино" са без топла вода. Топлоподаването е спряно до 31 август заради годишен планов ремонт на топлопроводна магистрала Север. Засегнати от профилактиката са живущите в 59 многофамилни жилищни сгради, намиращи се на север от бул. "Ю. Гагарин".  Без топла вода са също две детски градини, три училища, филиалът на..

публикувано на 13.08.24 в 12:18

Овладян е пожарът в община Невестино

На 90% е овладян пожарът в община Невестин. Остават още около 10 процента, тъй като горят стари дървени трупи, на труднодостъпно място и се гаси на ръка. По  данни на директора на Районната служба за пожарна безопасност и защита на населението в Кюстендил комисар, Светослав Георгиев,  до момента от пожара са засегнати около 500 дка смесена гора,..

публикувано на 13.08.24 в 11:42