Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Обучение по грънчарство в музейния комплекс в трънското село Бусинци

Снимка: архив

Обучението се провежда в музейния комплекс в трънското село Бусинци под ръководството на Светослав Желязков – майстора-грънчар от Регионален исторически музей - Перник. В миналото бусинските майстори-гурбетчии са продавали своите съдове свързани с всички дейности от бита на семейството, по всички краища на страната, като са стигали и до Влашко, Сърбия, Чехия и градовете на Османската империя. През 1985 г. в селото е изградена музейна сграда, в която са изложени 1200 съда, откупени от най-известния майстор от новото време Петър Гигов. След неговата кончина още няколко майстори се опитват в различно време да поддържат работилницата, но от няколко години тя пустее. Започналото обучение в Бусинци ще продължи два месеца. То има подкрепата и на общината в Трън.


Вижте още

Кирил Алексиев е новият директор на Регионалния исторически музей в Благоевград

Досегашният вр.и.д. директор на Регионалния исторически музей в Благоевград Кирил Алексиев спечели конкурса за директор на Музея. Конкурсът се проведе във вторник в Община Благоевград пред комисия, начело със зам.-кмета по хуманитарните дейности Василиса Павлова. Кандидатите за поста бяха трима. Другите двама кандидати, освен Кирил Алексиев,..

публикувано на 25.02.21 в 17:50

Благоевград очаква Баба Марта

Тази година Община Благоевград ще посрещне Баба Марта на пл. „Георги Измирлиев“ пред зала ,,22-ри септември“. В празничната програма, която ще започне в 10:30ч., ще вземат участие възпитаниците от школите към Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград: Школата по литература, с преподавател Соня Кацарска, Балетна школа..

публикувано на 25.02.21 в 16:53

Антигенни тестове за всички, влизащи в Гърция през "Промахон"

Гърция затяга здравния контрол на границите си с България. От ранния следобед днес медицински екипи на ГКПП „Кулата - Промахон“ правят проверка с антигенни тестове на всички, влизащи в Гърция, включително и на шофьорите на товарни автомобили. Превозвачите изчакват резултата от теста в камионите, като задържането на трафика е между 10 и 15 минути...

публикувано на 25.02.21 в 16:17

"Филмирай картините" в галерията в Кюстендил

Ателие Експериментално кино – "Филмирай картините" с ученици от 11 клас на Природо-математическата гимназия в Кюстендил се провежда от днес до 27 февруари в художествената галерия "Владимир Димитров – Майстора", съобщи директорът й Валентин Господинов.  Участниците в ателието имат възможността да гледат филми на братя Люмиер, Йонас Мекас, Лен Лай,..

публикувано на 25.02.21 в 16:15
Петър Паунов

Създаването на екологична "Топлофикация" с ниска цена на енергията предлага кметът на Кюстендил

Създаването на екологична "Топлофикация" с ниска цена на енергията предлага кметът на Кюстендил Петър Паунов. Той представи идеята по време на днешното заседание на ОбС в града.    "Целта на тази мощност е енергията да се продава на пазарите и да имаме добро качество на топлоенергия, която да подадем до нашите битови абонати", каза Паунов.  По проекта..

публикувано на 25.02.21 в 16:00

12 са вече заразените с трихинелоза от Брежани и Благоевград

Броят на заразените с трихинелоза след консумация на дивечово месо ловци от Благоевград и Брежани продължава да расте. Потвърдените случаи вече са 12. „Непрекъснато идват хора и чакаме да излязат още резултати. Най-вероятно ще има и още заразени“. Това каза за Радио Благоевград директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Калоян Калоянов..

публикувано на 25.02.21 в 15:40
Опашка за направления пред РЗИ Благоевград. 20 октомври 2020 г.

Д-р Калоян Калоянов: Чакаме нови ваксини в Благоевград, иначе няма да има с какво да имунизираме

Недостиг на ваксини има и при личните лекари в Благоевград. До вчера са им раздадени около 230 флакона с ваксини, има около 150 флакона по имунизационните кабинети в областта. Ако няма нова доставка на ваксини до петък, всичко ще се изчерпи. Това каза за Радио Благоевград директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Калоян Калоянов...

публикувано на 25.02.21 в 15:21