Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Чухов ще гостува на Литературни дни в Радио Благоевград

Петър Чухов

На 27 октомври (вторник), от 18:00 часа, новата книга с поезия на Петър Чухов - "Сбогуване с нарцисизма" - ще има своята премиера в Благоевград.
Срещата в "Литературни дни в Радио Благоевград" на книгата с читателите е нейната първа публична  поява - само 5 дни след като слезе от печатарските преси. Разбира се книгата ще бъде съпровождана от нейния автор - една от най-харизматичните личности в съвременната българска литература - Петър Чухов.
Марин Бодаков за "Сбогуване с нарцисизма":
"Стихотворенията на Чухов? Те са като бадеми. Изящните им черупки проблясват меко, примамват те в книгата, гладки, ясни и непроницаеми. Но когато схрускаш със зъб повърхността на текста, вкусваш ядката на горчивината. Преглъщаш онези отрови на общуването, от които само чувствителен майстор като Чухов няма да се уплаши да сподели с теб, за да те излекува".

Петър Чухов е роден на 23.06.1961 г. в София. Завършил Държавния библиотекарски институт и специалност „Социология“ в СУ „Св. Кл. Охридски“.      Книги с поезия и миниатюри: „Градината на слабата реалност“ (1995), „Руни“ (1998), „Мулето на Педро“ (1999), „Провинции“ (2000), „Малки дни“ (2002), „Безопасни игли“, „Три“. Включен в няколко антологии (две от тях на хайку). Автор на романа „Снежни човеци“ (2003) и на книгата „По-скоро никога“ (2004). През юни 2010 г., „Сиела“ издаде отново и „Безопасни игли“ (първоначално появила се, през 2008 г., в единичен екзепляр, с оригинални илюстрации…). През 2011 г. „АРС“ издаде книгата на Чухов „Когато се завръщат еднорозите“, през 2015; декември 2014 г. "Жанет 45" издаде книгата с разкази на Петър Чухов "Камуфлаж" (включваща и миниромана "Снежни човеци"), а през октомври 2015 г. -  "Сбогуване с нарцисизма". 
Награди – „Иван Николов“ на конкурса „Южна пролет“ (1996) за дебют и през 2002 г. за „Малки дни“; на конкурса „Агата“ (2000) за криминален разказ; книга на годината на сп. „Егоист“ (2000) за „Мулето на Педро“; специална награда от конкурса на Корпорация „Развитие“ (2003) за „Снежни човеци“; конкурс за кратка проза на E-runsmagazine & LiterNet (2004); Голямата награда за SMS поезия (2004), Славейкова награда (2005). 

Петър Чухов е превеждан на английски, немски, чешки, унгарски, френски, японски, руски, словенски, хърватски, македонски и сръбски езици.

Свирил в рок групите „Субдибула“, „Тутакси“ и „Стенли“, автор на музика и текстове. Съосновател на групата за етно-рок поезия „Гологан“, както и на групите LaText и Par Avion.

Член е на Сдружение на български писатели, Български хайку клуб, Хайку клуб „София“ и Световната Хайку Асоциация. Пише хайку на английски, публикувал в различни англоезични печатни и online издания за хайку – Frogpond, Haiku Presence, Ginyu, World Haiku 2006, Full Moon, Simply Haiku, Roadrunner, Mainichi Daily News.

Автор и водещ на проекта „Трубадурски двубои“, съавтор (с Марица Колчева) на комиксовата поредица „Гъвко и Мръвко“ на в. „Труд“.

„Париж” е едно от стихотворенията в "Сбогуване с нарцисизма" – то е в основата на песента на LaText, включена в първия миниалбум на групата - „Само”.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Радио Благоевград и Радио София с общо изнесено студио

Талантливи млади хора, представители на културни и образователни институции и творци от Кюстендил разказваха истории в ефира на Радио Благоевград и Радио София. Това стана възможно по време на съвместно изнесено студио пред сградата на Община Кюстендил. Водещи на четиричасовото предаване бяха Мариана Попова и Лили Големинова...

публикувано на 19.06.24 в 14:13

Изборно студио с Радио Благоевград

Днес, 9 юни, във вечерта на изборите за 50 Народно събрание и за български представители в ЕП, бъдете с Радио Благоевград и изборното ни студио. Очаквайте първите прогнозни резултати от изборите 2в1 от социолозите на „Галъп интернешенъл“, първите реакции на политическите партии. Анализи и коментари социолози, политолози и общественици..

публикувано на 09.06.24 в 13:31

Връчиха наградите на победителите в конкурса "Звезди в Радиото"

Наградите на тазгодишните победители в конкурса „Звезди в Радиото“ бяха връчени тази вечер на гала-концерт в Концертното студио на Радио Благоевград. На сцената се качиха близо 30 млади изпълнители изпълнители в областта на класическата, народната  и популярната музика. Организиратори на събитието са БНР Радио Благоевград и НХГ „Св. св. Кирил..

публикувано на 23.04.24 в 18:35

Музикален спектакъл „Споделено с приятели“ в концертното студио на Радио Благоевград

Радио Благоевград и ТВ Родина представиха тази вечер музикалния спектакъл „Споделено с приятели“. Съвместната инициатива се проведе в Концертно студио на Радио Благоевград и събра на едно място десетки любими изпълнители от Пиринския край.  Началото на концерта постави директорът на Радио Благоевград Рина Далева. Непреходни музикални изпълнения..

публикувано на 16.04.24 в 19:47

„Споделено с приятели“ - от българската фолклорна съкровищница

БНР – Радио Благоевград и Българската музикална телевизия „Родина“ представят eдна съвместна творческа продукция, за да бъде споделена с Вас. На 16-ти април, от 18:00 часа, е началото на музикалния спектакъл „Споделено с приятели“.  В Концертно студио - Радио Благоевград, ви каним да се насладим на непреходни музикални изпълнения от българската..

публикувано на 15.04.24 в 12:53

Ясни са победителите в конкурса „ЗВЕЗДИ В РАДИОТО - 2024”

Обявиха класирането на участниците в тринадесетото издание на конкурса „Звезди в Радиото”. Конкурсът е за млади изпълнители в областта на класическата, народната (автентична или обработена) и популярната музика и се провежда в три раздела – „Инструменталисти", "Фолклор" и "Популярна музика". Организира се от БНР Радио Благоевград и НХГ..

публикувано на 09.04.24 в 11:15

Стартира конкурсът "Звезди в радиото"

В Голямото концертно студио на Радио Благоевград започна 13-тото издание на конкурса „Звезди в радиото“, организиран от БНР Радио Благоевград, НХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ Благоевград, със съдействието на Регионалното управление на образованието. Б лизо 60 деца от Югозапада ще имат възможност да представят своите изпълнения в категориите..

публикувано на 30.03.24 в 15:34