Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

9.8 на сто е избирателната активност в Перник към 10 часа

Най-активни в гласуването в пернишки регион по традиция са жителите на Ковачевци. Към 10 часа избирателната активност за местния вот в най- малката община в региона достигна 20.46 %. За националния референдум са гласували 27 на сто от гласоподавателите. В най-голямата община – Перник към 10 часа беше отчетена и най- слабата активност в региона. Правото си на вот в изборите за местна власт бяха упражнили едва 8195 избиратели от общо 83 225, кото в проценти се равнява на 9.8. За националния референдум активността бе още по- слаба- 8.5 на сто. До 11.30 часа в ОИК в Перник нямаше постъпили писмени жалби. Бяха подадени само устни сигнали за присъствие на кметове в избирателните секции, които се проверяват, съобщи председателят на комисията Румяна Петрова. По думите й в отделни секции има проблеми от техническо естество, свързани с принтерите. Твърде бавно върви и обобщаването на избирателната активност в секционните комисии, каза още Петрова. Като сериозен гаф в региона се отчита и проблемът със сайтовете на избирателните комисии, които не работят.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Радев за пожарите: Нека всички да си изпълняват задълженията по закон

Пети ден продължава борбата с огъня в крайграничната община Болярово. Ситуацията вече е под контрол, няма опасност за населените места. Президентът Румен Радев посети Болярово и част от пострадалите села. И днес продължава овладяването на пожара, като в момента усилията са насочени в направлението между селата Крайново и Странджа, посочи зам.-директорът..

публикувано на 20.07.24 в 12:39

Фолклорен събор-конкурс на сватбената обредност ще се проведе днес в земенското село Пещера

Осми фолклорен събор-конкурс на сватбената обредност ще се проведе днес в земенското село Пещера. Празникът е под патронажа на кмета на Община Земен Михаил Златанов и се организира през две години. 41 фолклорни групи от страната с над 480 участници ще представят на откритата сцена в селото обреди и ритуали, съпровождащи традиционната българска сватба,..

публикувано на 20.07.24 в 10:20

С местен референдум дупничани ще решават бъдещето на ВиК

 Информацията разпространиха от ПП “Възраждане”, които събраха над 5 000 подписа за провеждане на допитването. От ГРАО са се произнесли, че 4 355 от подписите са валидни, което се равнява на 11% от жителите на община Дупница. Следващата стъпка е свикване на извънредна сесия на Общинския съвет, който ще определи дата за референдума и ще подготви..

публикувано на 20.07.24 в 09:14

Курбан за здраве ще раздадат пожарникарите в Брезник

 Както всяка година, те ще се съберат в двора на пожарната служба, където през 2002 е построен параклис, носещ името на свети пророк Илия. Параклисът е съграден с труда на местните огнеборци и e един от малкото в страната, намиращи се в двор на пожарна служба. Идеята се зародила след поредица от тежки горски пожари в района през 2000 година...

публикувано на 20.07.24 в 08:54

Отбелязваме Илинден

Днес е Илинден - един от големите летни празници в православния календар. Денят е в прослава на свети пророк Илия. Той има значимо място сред библейските пророци заради непоколебимата му вяра, извършените от него чудеса и особената му мисия в Божиите дела. Името Илия означава "крепост на Господ". На Илинден имен ден имат над 57 000 души.  За..

публикувано на 20.07.24 в 08:50

Слънчево с краткотрайни валежи

Днес ще бъде предимно слънчево. След обяд ще се развива купеста, привечер над западната половина от страната - купесто-дъждовна облачност и до полунощ на много места ще има краткотрайни, временно интензивни валежи от дъжд, придружени с гръмотевици. Главно в западните райони ще има условия и за градушки. Вятърът ще е слаб до умерен от изток-югоизток...

публикувано на 20.07.24 в 08:45

Главчев: Максимално съкращаваме сроковете за финансово подпомагане на пострадалите от пожарите

Държавата ще компенсира пострадалите от пожарите семейства, Министерството на финансите разработва методиката за това.   Земеделски стопани и обикновени хора ще получат компенсация за унищожени площи и погинали животни. Министерството на отбраната ще дооборудва още хеликоптери с необходими съоръжения за гасене на пожари, а в перспектива е възможно да се..

публикувано на 19.07.24 в 18:31