Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Досегашните кметове на Благоевград, София, Варна, Бургас и Стара Загора печелят на първи тур

Автор:
Снимка: БГНЕС

Според прогнозните резултати от местните избори в България на 25 октомври са преизбрани още на първи тур кметовете на София, Бургас, Варна, Стара Загора и Благоевград - всичките от ГЕРБ. Балотажи се очертават в Пловдив, Видин и Шумен. 

Следват подробностите в проценти от вота, изчислени на база на проучвания "екзит пол" от Института за социални изследвания и маркетинг MBMD и социологическата агенция "Галъп интернешънъл":

Атанас Камбитов от ГЕРБ печели на първи тур изборите в Благоевград с 56,3 на сто.

Йорданка Фандъкова печели 54% от гласовете в столицата, кандидатът на Реформаторския блок Вили Лилков е втори с 13,3 на сто, а кандидатът на БСП Михаил Мирчев е трети с 11,8%.

Смазваща победа бележи Димитър Николов от ГЕРБ в Бургас с 87,3 процента.

 Във Варна Иван Портних печели с 55%, пред Чавдар Трифонов от Реформаторския блок с 11,5%. 

Стара Загора печели Живко Тодоров с 75,1%, а далеч зад него е кандидатът на БСП Стефан Шишков с 10,5%.

В Пловдив досегашният кмет Иван Тотев отива на балотаж с 39% срещу Славчо Атанасов от Патриотичния фронт, който печели 18,8 на сто.

Кандидатът на ГЕРБ в Шумен Любомир Христов също отива на балотаж.

 Според други социологически агенции настоящият кмет на Кюстендил Петър Паунов, който е съвместно издигнат от ГЕРБ и РБ, остава на поста с над 60 на сто подкрепа. Кметът на Кърджали Хасан Азис (ДПС), който от 12 години е на този пост, също е преизбран на първи тур с 56,3% от гласовете, кандидатът на ГЕРБ Илия Илия взима 25%.

Балотажи се очертават и в Хасково и Плевен и то между кандидатите на коалиционните партньори ГЕРБ и РБ. 

В Хасково убедително води представителят на ГЕРБ Добри Беливанов, на когото не достига малко да спечели на първи тур (49,5%). Дългогодишният кмет на града Георги Иванов, подкрепен от реформаторите, тази неделя получи 29,6 процента от гласовете. 

Балотажът в Плевен ще е между Димитър Стойков от ГЕРБ и Георг Спартански от Реформаторския блок. 


Първият тур на кметските избори във Видин приключи с лека преднина на кандидатката на коалиция "Единни за промяна"Росица Кирова – малко над 25%, а на процент по-малко от нея е кандидатът на ГЕРБ Огнян Цанков


В Пазарджик независимият кандидат Тодор Попов, който се бори за трети мандат, печели 37,03% от гласовете. Втори е избраникът на ГЕРБ Найден Шопов, който получава 18.43 на сто на бюлетините.


Според агенция АФИС, с която БНР работи за референдума, предложението за електронното гласуване ще бъде обсъдено в Народното събрание.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

ПП-ДБ получиха и върнаха неизпълнен втория мандат на президента

Президентът Румен Радев връчи днес втория проучвателен мандат за кабинет на втората по големина политическа сила в Народното събрание ПП-ДБ, пише БНР. Още миналата седмица обаче от коалицията заявиха, че нямат нужната подкрепа за съставяне на правителство и ще върнат папката празна. "Отговорът след проведените разговори е, че това не може да се случи..

публикувано на 22.07.24 в 11:45

Фолклорна феерия на 200 самодейци от община Разлог

За първи път Община Разлог организира „Лятна сцена“ на самодейците. Събитие, в което ще се съберат на едно място самодейните състави и колективи от всички читалища в общината. „Лятната сцена“ на самодейците е част от програмата на „Фестивално лято“ в Разлог. Самодейните колективи от Горно и Долно Драглище, Бачево, Баня, читалищата в..

публикувано на 22.07.24 в 10:27

Лятна филмомания Банско 2024

По традиция, и тази година Банско филм фест ще покаже под звездното небе на град Банско и Пирин планина селекция от най-добрите планинарски, приключенски и екстремни филми през последната година. Това ще се случи на 25, 26 и 27 юли на централния площад „Никола Вапцаров“,  прожекциите с вход свободен започват в 21:00 ч. В програмата на..

публикувано на 22.07.24 в 09:56
Снимката е илюстративна, архив.

Жена и дете загинаха в тежка катастрофа на АМ “Струма”

 Пътният инцидент е станал около 23 часа и 40 минути снощи, при километър 75 - ти, каза за Радио Благоевград говорителят на ОДМВР в Кюстендил Катя Табачка. Микробус, управляван от 58 годишен водач, е ударил движещия се пред него лек автомоби, управляван от 68 годишен водач. При инцидента са ранени  4-ма души, които са закарани за преглед в МБАЛ..

публикувано на 22.07.24 в 09:50

Продължава борбата с пожара в планината Славянка

Трети ден екипи на пожарните служби от Петрич и Сандански, както и служители от няколко горски стопанства  са на границата с Гърция, в опит да не допуснат  разпространението на пожара в планината Славянка  на българска територия.    Българските огнеборци продължават с превантивните действия и на двата фронта на пожара –източният, където..

публикувано на 22.07.24 в 08:49

Предимно слънчево време

   На 22 юли преди обяд в по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време. Около и след обяд отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На много места ще има краткотрайни валежи от дъжд, придружени с гръмотевици. По-интензивни ще са явленията в Южна България, където ще има условия и за градушки. Почти без валежи ще се..

публикувано на 22.07.24 в 05:43

Премиерът Главчев: Първите контейнери за настаняване вече са във Воден, обезпечава се и мобилният сигнал

Последни настройки на мобилната клетка текат в село Воден, до часове сигналът ще бъде усилен четири пъти, заяви премиерът Димитър Главчев, който за втори път е в един от най-засегнатите от пожари райони на страната. Във Воден пристигна и министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков във връзка с комуникационното обезпечаване на селото...

публикувано на 21.07.24 в 16:11