Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Драматичен театър „Проф. Енчо Халачев“ Благоевград започва новата година с премиера на постановката „Двубой“


Драматичният театър „Проф. Енчо Халачев“ Благоевград започва новата година с премиера на постановката „Двубой“ по Иван Вазов. На сцената ще излязат актьорите Цветан Николов от театър „Сълза и смях“, Иван Иванов, Пролет Трифонова и Бранимир Митов. Премиерата ще бъде на 28 януари от 19.00 часа в залата на Кукления театър в Младежки дом-Благоевград. Това съобщи днес Бранимир Митов - основател на театър „Проф. Енчо Халачев“ Благоевград и режисьор на постановката.

Очертава се в рамките на един месец благоевградската публика да гледа две премиери от два различни театъра на една и съща постановка. Причината - само преди дни и Драматичен театър „Никола Вапцаров“ Благоевград обяви постановката „Двубой“ за първо премиерно заглавие за новата година. Ръководителят на частния театър „Проф. Енчо Халачев“ Бранимир Митов си обяснява дублирането с липсата на комуникация.

„Не за първи път се случва да играем едни и същи постановки. Преди две години направихме представление, което играхме от септември до май месец непрекъснато и то на места където театър не беше ходил много отдавна. И в края на този силен за нас сезон в ДТ „Никола Вапцаров“ се появи със същото представление. Тогава се опитах да говоря с тогавашния директор, че не е ОК това, което се случва, но никой не ми обърна внимание. Преди 3 години направихме „Лотарията на живота“ и влязохме да репетираме „Вражалец“. Разбрах, че колегите го правят и спряхме. Сега също бих спрял, ако не репетирахме от декември месец и ако нямах подписани договори с актьори, които трябва да изиграят определен брой представления. Проблемът е, че липсва комуникация между двата театъра“, коментира Митов.

По думите му обаче печеливша от ситуацията ще бъде публиката.

„От друга страна може би това ще бъде интересно, защото повече хора ще дойдат. Ще дойдат да гледат нашето представление, след това ще отидат да гледат тяхното представление. Лично аз не се притеснявам от това, че играем един и същи текст“, сподели още той.

Режисьорът на постановката бе категоричен, че представлението му ще бъде в различна стилистика и изрази оптимизъм, че ще бъде добре продавано.

Драматичен театър „Проф. Енчо Халачев“ Благоевград подготвя още едно ново заглавие за тази година, в което ще участва актьорът Веселин Калановски.

В момента сме в преговори и търсим финансиране за новия проект, защото ще бъде много скъп. В преговори сме с един столичен театър, има вариант да се реализира като ко-продукция. Надяваме се тази година да бъдем селектирани и за фестивала „Тара-ра-бумбия“ с постановката ,,Печелившия билет“, която имаше сериозен отзвук в София“, каза още БранимирМитов и допълни, че в момента е в процес на изготвяне и сайта на театъра, където всеки ще може в реално време да открие информация за текущите постановки.

Репортажа на Елеонора Тахова можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Започва обработка срещу комари около водни обекти на обществени места в Благоевград

Община Благоевград уведомява жителите, в това число и пчеларите, че започва обработка срещу комари около водни обекти на обществени места в града. Дезинсекцията срещу възрастни форми на комари (имаго) ще се извърши на 15, 16 и 17 юли. Целта е да бъде намалена популацията на насекомите в паркове, алеи, междублокови пространства, места за отдих и др...

публикувано на 13.07.24 в 13:29

Фестивалът "Хисарлъка Experience" се провежда в Кюстендил

Четвъртото издание на фестивала "Хисарлъка Experience" се провежда в Кюстендил. Стотици са гостите на феста, които са се качили на античната крепост над града, където е построена сцена за вечерните концерти от програмата на фестивала. В парка специалисти кулинари предлагат храна и напитки, а артисти - свои произведения. На музикалната сцена първата..

публикувано на 13.07.24 в 12:10

Актуална информация за пожарите

Осогово: До момента 150 декара са опожарени. Фронтът към село Преколница е овладян. В момента пожарът е с фронт към селата Коприва и Цървен дол, но много далече от тях. В момента, в който огънят излезе от дерето, веднага бива потушаван. Още малко има в дерето и се очаква да излезе, за да изгаси. 8 горски служители са на място и 9 пожарникари. Няма..

публикувано на 13.07.24 в 11:57
Снимката е илюстративна

Спокойна е ситуацията в района на границата с Република Северна Македония

Потушени са всички огнища на граничната бразда. От македонска страна има две огнища, едното е на около 500 метра от браздата, другото е по- далече, каза за Радио Благоевград инж. Петко Ангелов от ЮЗДП. На място са горски служители и пожарникари, а община Петрич осигури  булдозер, който почисти пограничните пътища от растителност, за да не може..

публикувано на 13.07.24 в 11:26

Скулптурата от Хераклея Синтика беше пренесена благополучно до музея в Петрич

Близо 6 часа продължиха дейностите по опаковането и изваждането на мраморната статуя, открита в Античен град Хераклея Синтика. С помощта на специализирана техника и придружена от полицейски кордон статуята бе пренесена в Исторически музей Петрич. Оттук насетне ще започне работа по реставрацията ѝ.  Засега не са намерени липсващите части от ръцете...

публикувано на 13.07.24 в 10:49

Интензивен трафик на ГКПП "Кулата"

Трафикът е интензивен за леки автомобили  на ГКПП „Кулата“ за всички видове превозни средства. Във връзка със значително увеличения трафик през ГКПП „Кулата“ и ГКПП „Маказа“ и големия брой румънски туристи, пътуващи към и от Гърция, от ГД"Гранична полиция" препоръчват използването на алтернативни пунктове на българо-гръцката граница, които са с..

публикувано на 13.07.24 в 10:21

ОИК - Дупница за втори път прекрати правомощията на кмета на село Бистрица

 Причината е регистрирана на негово име и незаличена фирма.  Първото решение за отстраняване на Христо Христов от кметския пост беше отменено от Кюстендилския административен съд.  Сега  отстраняването на кмета са подкрепили 6 от 9-мата членове, а трима са били против. С това е изпълнено указанието на  съда  за гласували положително поне 2/3 от..

публикувано на 13.07.24 в 08:43