Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повече дела за престъпления в транспорта, отколкото за кражби, отчита за първи път Районният съд в Дупница

Данните са от годишния отчет на съда, представен от неговия председател Ели Скоклева. 152 дела за шофиране с алкохол или без шофьорска книжка са образувани през миналата година. Немалка част от тях завършват с лишаване от свобода. Ръст на престъпленията, извършени от непълнолетни, отчете още съдия Скоклева. Намалява броят на заповедните производства срещу длъжници. За миналата година те са 1 262, като най-често се завеждат от колекторски фирми. Три дела са образувани срещу телефонни измамници. 41 дупничани са потърсили съдебна закрила по Закона за домашното насилие.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Фестивал на доброто в село Дамяница

Село Дамяница, община Сандански празнува днес своя празник,  а като неизменна част от него е и превърналият се  в традиционен – XI -ти „Фестивал на доброто”. В навечерието на големия християнски празник – Голяма Богородица,  днес 14 август традицията отново  ще се спази. Всички участници в празника отправят послания за доброта и любов, за..

публикувано на 14.08.24 в 16:05

Насрочиха делото срещу 40-годишен мъж за побой над жена му

Един от най-бруталните случаи на домашно насилие в Перник влиза в съда. За 15 август е насрочено делото срещу 40-годишен мъж, пребивал и изтезавал в продължение на повече от 20 часа жената, с която живеел на семейни начала. Срещу него са повдигнати няколко обвинения, най-тежкото от които е за средна телесна повреда в условията на домашно насилие по..

публикувано на 14.08.24 в 13:54

Над 2 млн. лв. в хазната на Община Дупница от такса битови отпадъци

6,8 милиона лева са общо местните приходи на Община Дупница към края на първото шестмесечие през 2024г.  Общо приходите от имуществени данъци са 2,8 милиона лева, като близо 1,5 милиона от тях са от данък върху превозните средства и почти 1 милион лева от данък недвижими имоти. От такса битови отпадъци в хазната са постъпили малко над 2 милиона лева...

публикувано на 14.08.24 в 13:39

Спортни игри и много музика във втората вечер на „Ела (си) в Благоевград“

Стотици жители и гости се забавляваха на бейзболното игрище край алеята за парк „Бачиново“ във втората вечер на „Ела (си) в Благоевград“. Инициативата, организирана за първи път от Община Благоевград, започна с разнообразни спортни игри, сред които дърпане на въже, шах, канадска борба, тенис на маса, футбол и др. Събитието под надслов „Срещаме се у..

публикувано на 14.08.24 в 12:47

В село Раждавица пекат богородичен хляб в 100-годишна фурна

Ден преди празника Успение Богородично в кюстендилското село Ръждавица се представя обичай по замесването на богородичния хляб и изпичането му в 100-годишната фурна. Участниците в сдружение "Роден край“ представят българската православна традиция по Въздигането на хляба. Днес от рано сутринта най-възрастната жена в семейството учи и предава тайната на..

публикувано на 14.08.24 в 12:43

По 250 хил. лева ще получат олимпийските ни шампиони

По наредба ще бъдат изплатени премии на всички спортисти, които са заели до осмо място в класирането на олимпийските игри в Париж. За шампиони премиите са в размер на 250 000 лв., за сребърен медал – 200 000 лв. и за бронзов – 100 000 лв. Това заяви служебният премиер Димитър Главчев в началото на днешното редовно правителствено заседание...

публикувано на 14.08.24 в 11:53

Излагат за поклонение старинна икона в радомирско село

Единствената оцеляла икона от старата църква „Св. Николай Чудотворец ”   в радомирското село Долни Раковец, ще бъде изложена за поклонение  от 15 до 18 август включително, съобщиха от църковното настоятелство. Иконата е на Пресвета Богородица с Младенеца. Тя е собственост на храма, но се съхранява в Регионалния исторически музей в Перник. За осма..

публикувано на 14.08.24 в 11:42