Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските евродепутати в социалната мрежа за ужаса в сърцето на Европа - Брюксел

Снимка: архив

Днес, повече от всякога, е нужно да застанем заедно и да кажем "НЕ на страха", "НЕ на насилието", "НЕ на омразата". Това написа във фейсбук страницата си евродепутатът, председател на ПЕС и бивш лидер на БСП Сергей Станишев.

Потресен съм от случващото се в ‪Брюксел‬ днес. Поднасям искрените си съболезнования на близките на загиналите, а на ранените желая сила, за да се справят и възстановят.

Няма кауза или идеология, която да оправдава такова варварско насилие и отнемане на човешки живот.

Сега Европа трябва да покаже решимост: незабавни, конкретни и решителни действия, с които да защити ценностите и гражданите си. Целта на терористите е да насядат страх, отчуждение, да ни накарат да загърбим това, в което вярваме, да обърнем гръб на солидарността помежду си. Те искат да бъдем разделени и да ни противопоставят като общества и държави. Никога няма да го постигнат. В този момент е особено важно силите за сигурност да действат ефективно и координирано, защото нито една държава не може да се справи сама с тероризма. В тази ситуация е много важно да се покаже единство и да се гарантира сигурността на хората.Трябва да сме наясно - този бич на нашето време няма да си отиде след една или две атаки и след едно или две задържания на терористи.

Другият аспект е да не се допусне това, което целят терористите. Те искат да разделят нашите общества, да подкопаят ценностите, в които вярваме - демокрацията, свободата, мирното съществуване на народите заедно в Европейския съюз. Това е политическият отговор, за който трябва да работим, и който мерките за сигурност не могат да заменят.“

Евродепутатът Андрей Новаков определи в социалната мрежа случилото се в сърцето на Европа като „средновековна варварщина“.

Само до преди няколко дни планът беше да летя тази сутрин от Брюксел до София. Случилото се на летището е средновековна варварщина. Обичаме до обявяваме войни на неща, които трудно можеш да посочиш с пръст - на тероризма, на бедността или насилието. Но ако зад тези взривове стоят хора - те имат лица и имена. И предлагам войната да е срещу тях. Мислите и молитвите ми са с близките на загиналите.“

По думите на евродепутата и вицепрезидент на АЛДЕ Илхан Кючюк в този момент не се нуждаем от самозатваряне и изолация, а от повече демокрация и толерантност като гаранция за едно истинско мултикултурно общество. „Не възприемам различието като проблем, а като богатство, и отказвам да приема тезата на крайните националисти и популистите, че то може да е проблем. Различието е богатство в съвременния свят и всички заедно - европейци, араби, мюсюлмани, трябва да се борим с това глобално предизвикателство. Най-големият страх на терористите е от отворените граждански общества. Събитията от днес са знак, че незабавни действия за борбата с тази агресия, която придобива все по-сериозни размери, са неoбходими и то по-скоро. Никой акт на насилие, насочен срещу мирни и беззащитни граждани, не може да бъде оправдан. Моля се за близките на загиналите!“

Ето какво написа в профила си в социалната мрежа и евродепутатът Владимир Уручев: „Днес столицата на Обединена Европа - Брюксел беше ударена от поредица терористични атаки. Транспортът спря, градът замря в шок. Самоубийствените взривове на летище Завентем и последвалите експлозии на две от най-оживените метростанции - Малбек Шуман (на метри от Европейските институции), в час пик, са без прецедедент. Десетки са жертвите и ранените и техният брой расте. По всичко изглежда, че атаките са синхронизирани и много напомнят на случилото се в Париж преди месеци. В ход е антитерористична операция в Брюксел, обявено е най-високо ниво на заплаха. Днес не е достатъчно само да осъдим този пореден варварски акт. По-важно отвсякога е да останем единни и да защитим своята свобода и общите ни човешки ценности. Да не се поддаваме на страха, а да осмислим как да продължим заедно борбата за сигурността на нашите градове. Скръбните ми мисли са с близките на загиналите. Вечна памет на невинните жертви.“

Всички от моя екип в Брюксел са живи и здрави! Според колегите от ЕП ужасът около парламента, на летището и в центъра на Брюксел е адски. Четвърта степен на мерки за сигурност. Дано няма засегнати българи.

Тероризмът трябва да бъде смазан този път с желязна ръка. Съболезнования за невинните жертви!“,написа в страницата си в социалната мрежа евродепутатът Николай Бареков.

Залата "излитащи" на летище Завентем в Брюксел, основното в града, отиде в космоса, заедно с десетки човешки животи до тук и все още неуточнен брой ранени. Интеграция, мултикултурализм и религиозна и етническа толерантност в действие“, написа в страницата си евродепутатът Ангел Джамбазки.

Евродепутатът Момчил Неков: „На прага сме на нашата издръжливост като общност, бореща се за справедливост и свобода. Тази нечовешка показност цели страх... Страх създаващ празнота в душите ни, който трябва да преборим с увереност и вяра, че ставаме по-решителни и безпрецедентни към подобни актове на жестокост. Мислите са ми отправени към семействата на жертвите и ранените от днешните терористични атаки. Нека Бог е един и закриля всички ни!“






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Продължава гасенето на пожара в село Преколница

 Екипите се опитват да достигнат до местата, където огънят гори низово, теренът е недостъпен и опасен за ръчно гасене, каза за Радио Благоевград инж. Петко Ангелов от ЮЗДП. Почистват се стари, горски пътища, за да се опитат екипите да достигнат до фронта на пожара, който  върви към село Цървен дол, но няма опасност за населението. Вероятно до..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Започва обработка срещу комари около водни обекти на обществени места в Благоевград

Община Благоевград уведомява жителите, в това число и пчеларите, че започва обработка срещу комари около водни обекти на обществени места в града. Дезинсекцията срещу възрастни форми на комари (имаго) ще се извърши на 15, 16 и 17 юли. Целта е да бъде намалена популацията на насекомите в паркове, алеи, междублокови пространства, места за отдих и др...

публикувано на 13.07.24 в 13:29

Фестивалът "Хисарлъка Experience" се провежда в Кюстендил

Четвъртото издание на фестивала "Хисарлъка Experience" се провежда в Кюстендил. Стотици са гостите на феста, които са се качили на античната крепост над града, където е построена сцена за вечерните концерти от програмата на фестивала. В парка специалисти кулинари предлагат храна и напитки, а артисти - свои произведения. На музикалната сцена първата..

публикувано на 13.07.24 в 12:10

Актуална информация за пожарите

Осогово: До момента 150 декара са опожарени. Фронтът към село Преколница е овладян. В момента пожарът е с фронт към селата Коприва и Цървен дол, но много далече от тях. В момента, в който огънят излезе от дерето, веднага бива потушаван. Още малко има в дерето и се очаква да излезе, за да изгаси. 8 горски служители са на място и 9 пожарникари. Няма..

публикувано на 13.07.24 в 11:57
Снимката е илюстративна

Спокойна е ситуацията в района на границата с Република Северна Македония

Потушени са всички огнища на граничната бразда. От македонска страна има две огнища, едното е на около 500 метра от браздата, другото е по- далече, каза за Радио Благоевград инж. Петко Ангелов от ЮЗДП. На място са горски служители и пожарникари, а община Петрич осигури  булдозер, който почисти пограничните пътища от растителност, за да не може..

публикувано на 13.07.24 в 11:26

Скулптурата от Хераклея Синтика беше пренесена благополучно до музея в Петрич

Близо 6 часа продължиха дейностите по опаковането и изваждането на мраморната статуя, открита в Античен град Хераклея Синтика. С помощта на специализирана техника и придружена от полицейски кордон статуята бе пренесена в Исторически музей Петрич. Оттук насетне ще започне работа по реставрацията ѝ.  Засега не са намерени липсващите части от ръцете...

публикувано на 13.07.24 в 10:49

Интензивен трафик на ГКПП "Кулата"

Трафикът е интензивен за леки автомобили  на ГКПП „Кулата“ за всички видове превозни средства. Във връзка със значително увеличения трафик през ГКПП „Кулата“ и ГКПП „Маказа“ и големия брой румънски туристи, пътуващи към и от Гърция, от ГД"Гранична полиция" препоръчват използването на алтернативни пунктове на българо-гръцката граница, които са с..

публикувано на 13.07.24 в 10:21