Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кралицата на испанския блус Биг Мама Монтсе излиза на сцената на втория международен „Блус и джаз” фестивал Благоевград 2016

Второто издание на международния фестивал „Благоевград Blues and Jazz 2016” обещава да бъде грандиозно. На сцената в Благоевград излиза кралицата на испанския блус Биг Мама Монтсе в дует със Систър Марион. Фестивалът “BLAGOEVGRAD BLUES & JAZZ 2016” ще се проведе на 25 и 26 март в Драматичен театър „Никола Вапцаров”, а началото на мащабното събитие е 20.00 часа.

Община Благоевград е подготвила съзвездие от изпълнители „Big Mama Montse & Sister Marion“, зашеметяващите Delta Roosters, феноменалните „Подуене Блус Бенд“ и Васко Кръпката, „Биг Бенд“ - Благоевград и талантливият Лъчезар Кацарски, дамите от „Sentimental Swingers & M. Yossifov Sexte“t и младите и енергични и динамични от Будапеща „Soulful Band“.

Montserat Pratdesaba или Big Mama Montse, се отдава на блус музиката през 1988 г., завладяна от магията в песните на две от най-легендарните блус певици от 20-те и 30-те години – Беси Смит и Алберта Хънтър. След 25 години на сцена и 13 издадени албума Big Mama Montse е утвърден лидер на блус-обществото в Барселона и представител на Испания в European Blues Union. Свирила е в целия свят – на престижни джаз-фестивали, сред които в Байон, Сан Себастиан, Межев , Getxo, Сантяго де Компостела и много други. Прякора си Big Mama получава докато пее в легендарния клуб "La Cova del Drac" в Барселона. Има 17 издадени албума, също и дълъг списък с участия като гост-изпълнител в други различни записи. Тя още е и музикален журналист, пише за френското списание Blues&Co от 2008 г. насам.

Изкуство на Big Mama Montse има много последователи в международен план. Проектите, в които е участвала, привличат международни артисти като Тадж Махал, Бони Райт, Maria Muldaur, Ерик BIBB, Habib Koitié и др. Член е и на Европейския блус съюз.

Почитателите на блус и джаз музиката могат да очакват много изненади и да чуят любими парчета в единствения по рода си фестивал в България, обединяващ двата стила, а входът отново е СВОБОДЕН. Партито за най- големите почитатели ще продължи и след полунощ в Пиано бар „Limited”- Благоевград.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Продължава гасенето на пожара в село Преколница

 Екипите се опитват да достигнат до местата, където огънят гори низово, теренът е недостъпен и опасен за ръчно гасене, каза за Радио Благоевград инж. Петко Ангелов от ЮЗДП. Почистват се стари, горски пътища, за да се опитат екипите да достигнат до фронта на пожара, който  върви към село Цървен дол, но няма опасност за населението. Вероятно до..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Започва обработка срещу комари около водни обекти на обществени места в Благоевград

Община Благоевград уведомява жителите, в това число и пчеларите, че започва обработка срещу комари около водни обекти на обществени места в града. Дезинсекцията срещу възрастни форми на комари (имаго) ще се извърши на 15, 16 и 17 юли. Целта е да бъде намалена популацията на насекомите в паркове, алеи, междублокови пространства, места за отдих и др...

публикувано на 13.07.24 в 13:29

Фестивалът "Хисарлъка Experience" се провежда в Кюстендил

Четвъртото издание на фестивала "Хисарлъка Experience" се провежда в Кюстендил. Стотици са гостите на феста, които са се качили на античната крепост над града, където е построена сцена за вечерните концерти от програмата на фестивала. В парка специалисти кулинари предлагат храна и напитки, а артисти - свои произведения. На музикалната сцена първата..

публикувано на 13.07.24 в 12:10

Актуална информация за пожарите

Осогово: До момента 150 декара са опожарени. Фронтът към село Преколница е овладян. В момента пожарът е с фронт към селата Коприва и Цървен дол, но много далече от тях. В момента, в който огънят излезе от дерето, веднага бива потушаван. Още малко има в дерето и се очаква да излезе, за да изгаси. 8 горски служители са на място и 9 пожарникари. Няма..

публикувано на 13.07.24 в 11:57
Снимката е илюстративна

Спокойна е ситуацията в района на границата с Република Северна Македония

Потушени са всички огнища на граничната бразда. От македонска страна има две огнища, едното е на около 500 метра от браздата, другото е по- далече, каза за Радио Благоевград инж. Петко Ангелов от ЮЗДП. На място са горски служители и пожарникари, а община Петрич осигури  булдозер, който почисти пограничните пътища от растителност, за да не може..

публикувано на 13.07.24 в 11:26

Скулптурата от Хераклея Синтика беше пренесена благополучно до музея в Петрич

Близо 6 часа продължиха дейностите по опаковането и изваждането на мраморната статуя, открита в Античен град Хераклея Синтика. С помощта на специализирана техника и придружена от полицейски кордон статуята бе пренесена в Исторически музей Петрич. Оттук насетне ще започне работа по реставрацията ѝ.  Засега не са намерени липсващите части от ръцете...

публикувано на 13.07.24 в 10:49

Интензивен трафик на ГКПП "Кулата"

Трафикът е интензивен за леки автомобили  на ГКПП „Кулата“ за всички видове превозни средства. Във връзка със значително увеличения трафик през ГКПП „Кулата“ и ГКПП „Маказа“ и големия брой румънски туристи, пътуващи към и от Гърция, от ГД"Гранична полиция" препоръчват използването на алтернативни пунктове на българо-гръцката граница, които са с..

публикувано на 13.07.24 в 10:21