Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Благоевград продължава изграждането на съоръжения срещу природни бедствия и наводнения


Община Благоевград ежегодно взема превантивни мерки с цел намаляване на щетите от бедствия.“ Това съобщи днес на пресконференция в Благоевград Любен Терзийски - главен специалист "Отбранителна и мобилизационна подготовка" в Община Благоевград. 

По думите му задължително се почистват речните корита, за да не се образуват речни разливи. В продължение на няколко месеца в коритото на река Бистрица се изграждат и нови баражи като защитна мярка срещу наводнения, чиято цел е да запазят за дълъг период от време естественото и нормално състояние на речното корито. Ремонтните дейности трябва да приключат до средата на 2016 г.

Началникът на отдел „Устойчиво развитие и европейски проекти“ Костадин Георгиев припомни за ситуацията с бедственото положение в периода януари-февруари 2015-а година, настъпила в резултат от обилните валежи. „Въпреки неприятната метеорологична обстановка навреме се отзоваха фирмите, които имат договорни отношения с Община Благоевград и навреме бяха отстранени нанесените щети“, каза Любен Терзийски. По думите на Костадин Георгиев Община Благоевград е извършила след щетите следното:

„Авариен ремонт на водосток и път за махала "Стопанска" в село Габрово, Община Благоевград“ и „Аварийно възстановяване на обекти и предприемане на срочни мерки за отстраняване или намаляване на последиците от обилния валеж на територията на общината.“

Към втория обект има няколко подобекта, в рамките на които Община Благоевград е възстановила нанесените щети. Това са дере, преминаващо през село Изгрев, което след обилните валежи е преляло. Вторият подобект е в землището на село Падеш, като там са се получили скъсване на диги и разливане на вода от дерето извън коритото. Третият обект е река Логодажка, която през миналата година е преляла и е застрашила пътя за гробищния парк в село Логодаж. И последният обект е в землището на село Горно Хърсово, където отново имаме подкопаване и запушване на водостоците при пресичане на река Хърсовска с пътищата за достъп до две махали“, каза Георгиев.

Репортаж на Елеонора Тахома можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Продължава гасенето на пожара в село Преколница

 Екипите се опитват да достигнат до местата, където огънят гори низово, теренът е недостъпен и опасен за ръчно гасене, каза за Радио Благоевград инж. Петко Ангелов от ЮЗДП. Почистват се стари, горски пътища, за да се опитат екипите да достигнат до фронта на пожара, който  върви към село Цървен дол, но няма опасност за населението. Вероятно до..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Започва обработка срещу комари около водни обекти на обществени места в Благоевград

Община Благоевград уведомява жителите, в това число и пчеларите, че започва обработка срещу комари около водни обекти на обществени места в града. Дезинсекцията срещу възрастни форми на комари (имаго) ще се извърши на 15, 16 и 17 юли. Целта е да бъде намалена популацията на насекомите в паркове, алеи, междублокови пространства, места за отдих и др...

публикувано на 13.07.24 в 13:29

Фестивалът "Хисарлъка Experience" се провежда в Кюстендил

Четвъртото издание на фестивала "Хисарлъка Experience" се провежда в Кюстендил. Стотици са гостите на феста, които са се качили на античната крепост над града, където е построена сцена за вечерните концерти от програмата на фестивала. В парка специалисти кулинари предлагат храна и напитки, а артисти - свои произведения. На музикалната сцена първата..

публикувано на 13.07.24 в 12:10

Актуална информация за пожарите

Осогово: До момента 150 декара са опожарени. Фронтът към село Преколница е овладян. В момента пожарът е с фронт към селата Коприва и Цървен дол, но много далече от тях. В момента, в който огънят излезе от дерето, веднага бива потушаван. Още малко има в дерето и се очаква да излезе, за да изгаси. 8 горски служители са на място и 9 пожарникари. Няма..

публикувано на 13.07.24 в 11:57
Снимката е илюстративна

Спокойна е ситуацията в района на границата с Република Северна Македония

Потушени са всички огнища на граничната бразда. От македонска страна има две огнища, едното е на около 500 метра от браздата, другото е по- далече, каза за Радио Благоевград инж. Петко Ангелов от ЮЗДП. На място са горски служители и пожарникари, а община Петрич осигури  булдозер, който почисти пограничните пътища от растителност, за да не може..

публикувано на 13.07.24 в 11:26

Скулптурата от Хераклея Синтика беше пренесена благополучно до музея в Петрич

Близо 6 часа продължиха дейностите по опаковането и изваждането на мраморната статуя, открита в Античен град Хераклея Синтика. С помощта на специализирана техника и придружена от полицейски кордон статуята бе пренесена в Исторически музей Петрич. Оттук насетне ще започне работа по реставрацията ѝ.  Засега не са намерени липсващите части от ръцете...

публикувано на 13.07.24 в 10:49

Интензивен трафик на ГКПП "Кулата"

Трафикът е интензивен за леки автомобили  на ГКПП „Кулата“ за всички видове превозни средства. Във връзка със значително увеличения трафик през ГКПП „Кулата“ и ГКПП „Маказа“ и големия брой румънски туристи, пътуващи към и от Гърция, от ГД"Гранична полиция" препоръчват използването на алтернативни пунктове на българо-гръцката граница, които са с..

публикувано на 13.07.24 в 10:21