Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приключи пролетното залесяване на територията на Югозападното държавно предприятие

Приключи пролетното залесяване на площ от 3034 декара на територията на Югозападното държавно предприятие. Кампанията се проведе в 34 държавни горски и ловни стопанства в областите Благоевград, Кюстендил, Перник и Софийска.

През 2016 г. приоритет са неотложните залесявания, насочени към възстановяване на терени, пострадали от пожари, болести и вредители. По-големи залесявания се извършиха в териториалните поделения в Пирдоп – 565 декара, Елешница – 325 декара, София - 300, Ихтиман, Осогово, Сандански, Гоце Делчев, Сливница. Извършено е и предвиденото пролетно попълване на новосъздадени горски култури на площ от 618 декара.

1 300 000 семенищни фиданки, 61 500 тополови фиданки и 1 500кг дъбов жълъд са осигурени за тазгодишното залесяване в ЮЗДП. Предимство се дава на местните видове – дъб, бук, явор, липа, черен и бял бор, смърч. 3 125 000 лв. са предвидени в инвестиционната програма на предприятието за тази основна дейност в горите.

Близо 22 000 фиданки предостави безвъзмездно Югозападното държавно предприятие на училища, детски градини и домове за деца в цялата страна в подкрепа на инициативи за залесяване в рамките на Седмицата на гората. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

28 партии и 11 коалиции подадоха документи за регистрация за изборите

28 партии и 11 коалиции подадоха документи за регистрация за предстоящите парламентарни избори на 27 октомври към крайния срок, който изтече в 17.00 часа. Всички, спазили срока, ще бъдат регистрирани в условията на т. нар. "неприключила проверка". Главна дирекция ГРАО проверява списъците, представени от партиите и коалициите, като крайният срок за..

публикувано на 11.09.24 в 18:37
Румен Йончев

В ЦИК бяха внесени документи за регистрация на "Алианс за права и свободи"

В Централната избирателна комисия бяха внесени документи за регистрация на коалиция "Алианс за права и свободи". Документите депозираха Румен Йончев - председател на "Земеделски народен съюз", и Веселин Пенев, представител на партия СБОР. Румен Йончев обясни: "Името не е случайно, както се досещате. Искаме с думата "алианс" да заявим едно много..

публикувано на 11.09.24 в 18:14

ВАС разпореди на ЦИК незабавна регистрация на "ДПС - Ново начало"

Електронното заявление от 00.05 часа на 2 септември осигури на коалицията около Делян Пеевски - "Движение за права и свободи - Ново начало" участие в предсрочните парламентарни избори. След жалба на фракцията около Пеевски Върховният административен съд задължи Централната избирателна комисия да регистрира коалицията, в основата на която е едното от..

публикувано на 11.09.24 в 18:11

Локализиран е пожарът над с. Бистрица в Рила планина

Локализиран е пожарът, който възникна на 23 август в местността Байрямица над с. Бистрица в Рила планина. Той се разви низово, в иглолистна гора. Днес обход в района на пожара правят пожарникари от Районната противопожарна служба в Дупница и служители от Националния парк "Рила", съобщиха от полицията в Кюстендил. Гасенето на пожара беше затруднено..

публикувано на 11.09.24 в 14:54

Отбелязват 120-та годишнина от рождението на Стоян Венев с изложба

Художествената галерия "Владимир Димитров - Майстора" в Кюстендил ще покаже юбилейна изложба по повод 120 години от рождението на Стоян Венев. Откриването е на 20 септември. Стоян Венев е роден в с. Скриняно, община Кюстендил. Завършва Художествената академия, специалност "Живопис" при проф. Борис Митов, проф. Стефан Иванов и проф. Димитър Гюдженов...

публикувано на 11.09.24 в 14:51

Гоце Делчев се готви за традиционния есенен панаир

Традиционният есенен панаир в Гоце Делчев тази година ще се проведе във времето от 16 до 23 септември. Той се организира от Община Гоце Делчев и отново ще бъде разположен в района на бившата казарма в града. „За всички, които искат да посетят традиционния есенен панаир, община Гоце Делчев е подготвила разнообразна и богата програма. Всяка..

публикувано на 11.09.24 в 14:40

Даря Евтимова открива изложба в Перник

Изложба на Даря Евтимова ще бъде открита тази вечер в Перник. Експозицията е озаглавена „Медитация” и е подредена в галерия „Кракра”,  откриването е от 17.30 ч. Авторката е позната на публиката в Перник. Тя има десетки самостоятелни изложби, участник е във всички издания на Зонална изложба „Струма“ и на групата на пернишките художници на  „Шипка“ № 6 в..

публикувано на 11.09.24 в 14:04