Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поредна награда за Радио Благоевград

Годишната награда на „Академия Liber“ в раздел „За медиен принос в подкрепата за развитието на българската литература“ за 2015 г. се присъжда на Радио Благоевград за обзорното предаване за литература „Страници” с водещ Валентин Дишев. 

Целта на наградите, чието връчване СНЦ „Либер…” възстановява, продължава да бъде – отново чрез допитване до поне 50 активно пишещи и публикували през периода автори – да откроят книгите, които биват помнени и разпознавани от пишещите, „ книгите, които – по този начин – са се превърнали в част от тях самите, в част от живота на литературния процес: истинският, неопределян от принадлежност и всекидневни обвързвания: като опит за връщане на литературните награди и техните лауреати там, където е тяхното място – в паметта и живота на литературата ни”. 

Награждаването беше част от празника "Думи и образи" в Арт салона на Радио Благоевград, на който беше закрита изложбата на Валентин Дишев „И го живея“, представяща 20 работи, изпълнени с авторска, смесена техника (adr, акварел, туш, пастел...). Валентин Дишев, който е най-номинираният български автор за големите литературни награди, връчвани за книга с поезия в последните 5 години у нас, представи проект за своя нова книга с поезия със заглавие "И го живея".

Като част от празника "Думи и образи" бе и срещата в поредицата „Литературни дни в Радио Благоевград” с двамата най-награждавани в големи и значими национални литературни конкурси през последната една година млади автори - Анна Лазарова и Георги Гаврилов. Те получиха награди и от „Академия Liber“  в категория „Концептуален поетичен дебют”.

Наградите връчи доц.Стилиян Стоянов от Югозападния университет "Неофит Рилски". (чуйте звуковия файл)




„Литературни дни в Радио Благоевград“ беше в Червения салон в Радио Благоевград – едно съвсем ново пространство за естетически преживявания, чиято лента беше прерязана със събитието на 9-ти май.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Остава много горещо, но се задават и валежи

Днес ще бъде предимно слънчево и отново много горещо. В следобедните часове в Северна България и планинските райони на Западна ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали и прегърми, в отделни райони валежите ще са интензивни с временни усилвания на вятъра. Ще духа слаб, в Източна България – умерен североизточен вятър...

публикувано на 18.07.24 в 05:19

"Активно лято" Дупница 2024

Община Дупница и Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, организираха среща разговор между участниците в "Активно лято" Дупница 2024 г. и лектор по борба с бедствията и авариите, от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". От интересния разговор, децата научиха за видовете..

публикувано на 17.07.24 в 16:59

Ограничават движението в участък от пътя Перник - Брезник

От утре - 18 юли, се ограничава движението в участък от 500 м по път II-63 Перник - Брезник в отсечката от пътен възел „Хумни дол“ на път I-6 София - Кюстендил до кръстовището на път II-63 - ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ и бул. „Юрий Гагарин“. Временната организация е за реконструкция на канализационната мрежа на града. Обходният маршрут за всички..

публикувано на 17.07.24 в 16:55

Пожар в местността "Църнако", землище на Банско

Около 14:30 часа днес е получен сигнал за пожар в местността "Църнако", землище на  Банско. По първоначална информация е обхванат черен бор. Пожарът е низов. Локализиран е. На място има 5 пожарникарски екипа, горски служители, служители на Национален парк "Пирин" и доброволци. Няма опасност за засягане на сгради и постройки.

публикувано на 17.07.24 в 16:44

Премиерът Главчев призова собствениците на тежка техника да се включат в борбата с пожарите

Собствениците на тежка техника – земеделци и строителни фирми, в пълна координация с МВР да се включат в борбата с пожарите. За това призова премиерът Димитър Главчев в началото на днешното правителствено заседание. Министър-председателят изрази увереност, че при желание от страна на бизнеса такава организация може да бъде създадена на повече..

публикувано на 17.07.24 в 15:08

Изложба за Световния ден за борба със сушата в Благоевград

С благотворителна изложба в Благоевград ще бъде отбелязан Световният ден за борба със сушата. В рамките на експозицията, която ще бъде днес от 17.30 часа във фоайето на Община Благоевград, ще бъдат подредени 50 платна, изработени от малки таланти от школата по изобразително изкуство „Престо“. Средствата от продажбата на творбите ще бъдат насочени за..

публикувано на 17.07.24 в 15:01

В Благоевград се проведе инициативата "Безотговорността е най-опасната искра"

Образователно-информационна кампания на Министерство на земеделието и храните и Изпълнителна агенция по горите за опазване на горите от пожари се проведе днес в Благоевград. В нея се включиха и Регионалната дирекция по горите, Регионалната служба за борба с пожарите, Дирекция „Национален парк Рила“, както и Югозападното държавно предприятие, които..

публикувано на 17.07.24 в 13:45