Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева награди директори на училища от страната в Рилския манастир с ежегодната награда „Свети Иван Рилски“


Вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева награди директори на училища от страната в Рилския манастир с ежегодната награда „Свети Иван Рилски“. Тя е учредена през 2006 година от образователното министерство и се връчва всяка година за постигнати високи резултати в професионалната дейност и принос в развитието на българското образование.

С грамота, икона на Свети Иван Рилски и парична награда от 1000 лева бяха отличени Катя Димитрова, директор на СОУ „Петко Славейков“ – град Видин, Зоя Петрова, директор на ПГ по горско стопанство и дърводобив „Сава Младенов“ в град Тетевен, Малинка Маринова, директор на ПГ по туризъм „Алеко Константинов“ – Плевен и Ангел Янчев, директор на СОУ „Вела Благоева“ – град Велико Търново.

Преди тържествената церемония бе отслужен благодарствен молебен от игумена на манастира Адрианополски епископ Евлогий, който освети иконите.

Както всяка година, и днес Министерството на образованието и науката подпомогна Светата обител. Министър Кунева дари на Рилския манастир мултифункционално устройство - принтер, ксерокс и факс.

Репортаж на Лалка Радкова можете да чуете от звуковия файл.


Галерия

Вижте още

Кампанията „Чети във влака” с много нови издания

Кампанията на БДЖ „Чети във влака“  набира все повече популярност. Много нови автори, издателства и асоциации се включиха към инициативата , като предоставиха своите произведения за виртуалната библиотека на националния железопътен превозвач. За удобство на читателите платформата е изцяло подновена, като към разделения на четири основни..

публикувано на 28.05.20 в 14:59

Подменят довеждащия водопровод за Батановци

В ход е подмяната на довеждащия водопровод за град Батановци. Работи се на територията на Перник – от резервоара в кв. „Могиличе“ до резервоара в кв. „Варош“, съобщиха от общинския пресцентър.  Трасето е с дължина 3,5 км. На места, където теренът позволява тръбите ще се полагат по безизкопен начин. Към момента са положени малко над 300 метра тръби...

публикувано на 28.05.20 в 14:54

Близо 500 порции овнешки курбан раздадоха на Спасовден в Радомир

Курбанът бе приготвен от 5 готвачки от детските градини “Радомирче” и “Осми март” и бе осветен от архиерейски наместник на Радомирска духовна околия в града отец Александър Стоев . Осветени бяха и ръчно направените от жени от Радомир питки. Освен месото, специалната рецепта за курбана включваше зрял фасул, кромид лук, паприкаш, брашно, сол, червен..

публикувано на 28.05.20 в 14:51

От 3 до 10 хил. лева ще получат малки предприятия одобрени по ОПИК 2014г. – 2020 г.

Над 25 000 малки предприятия в България очакват подпомагане по ОПИК 2014г. – 2020 г. Срокът за кандидатстване по процедурата продължава до 16.30 часа на 15 юни, като допустими участници в нея са микро и малки предприятия, регистрирани преди 1 юли 2019 г., с оборот минимум 30 000 лева за 2019 г. и  регистриран спад в нетните приходи от продажби..

публикувано на 28.05.20 в 13:49

„Орлетата“ – в предстартова треска за лятна подготовка

  Футболен клуб „Пирин“/Благоевград/ ще стартира лятната подготовка за сезон 2020/21 на Втора Лига на 10.06.2020 г. Състезателите ще бъдат събрани  два дни предварително, когато ще преминат задължителните  PCR тестове, както и за стандартните медицински изследвания.   „Орлетата“ ще проведат подготовката на три етапа. До 20 юни отборът ще..

публикувано на 28.05.20 в 13:20

От 1-ви юни отварят врати детските градини и ясли в Разлог

От първи юни се възобновява приема на деца в обединени детски заведения Разлог с изключение на детска градина "Еделвайс" в село Годлево.  Директорът на Обединени детски заведения – Разлог, Светла Копанарова издаде подробна заповед, в която са регламентирани детайлно условията за прием на децата в детските заведения, изисквания за спазване на съответните..

публикувано на 28.05.20 в 13:15

100 полицаи ще охранавят черешовите масиви в Кюстендилско

В охраната по време на черешовата кампания в Кюстендилско през тази година ще участват около 100 полицаи, съобщи началникът на отдел "Охранителна полиция" при ОДМВР в Кюстендил Васил Паргов.  Предвижда се да бъдат изградени и две КПП-та на ключови места в региона. В охранителните дейности ще се включат служители на ОДМВР, "Гранична полиция" и дирекция..

публикувано на 28.05.20 в 13:00