Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 11 млн. лв. от разходите за справяне с нодуларния дерматит в Пиринско и страната ще бъдат възстановени от ЕК

Снимка: БГНЕС

Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева. Македония също официално е обявила огнища на болестта нодуларен дерматит, като преди няколко дни броят им е бил осем. Миналата година, синият език беше най-голямото предизвикателство пред българското здравеопазване по животните и за българското земеделие, тъй като безпрецедентно не сме имали такава епизоотия, която да засегне цялата държава. Тази година около България отново има т. нар. трансгранична инфекция, в лицето на едно ново заболяване, шарково, наречено заразен нодуларен дерматит. Генезисът на това заболяване е от Южна Африка през 29-та година на миналия век. Значи вече 80 години то преминава през Южното до Северното полукълбо. Според последните данни на разпространение на болестта у нас може да се каже, че има тенденция за намаляване и ограничаване на заболяването. Направените разходи за ограничаване на заболяването до момента са в размер на общо 7,8 милиона евро: ваксинация, унищожаване, дезинфекция, дезинсекция и пръскането с летателни апарати. До момента са облетени над 61 000 дка от влажните територии, които са източник на кръвосмучещи насекоми. Пръскането ще продължи с територии около четирите големи реки в Южна България, включително и зоната по река Дунав, която е на българска територия - съобщи Десислава Танева. Правителството е гласувало 15 милиона евро за борба с болестта, за посрещане на разходите по всички мерки във връзка с ограничаване на заболяването. Те ще бъдат компенсирани от Европейската комисия, от където идват ваксините в момента. Първата пратка, която е пристигнала в България е от поддържани минимални наличности. С първия транш от ваксината са ваксинирани животни в 20-километровата зона в страната. Втората пратка ваксини, 175 хиляди, пристигнаха на 16 май, като ваксинацията ще продължи в новооткритите огнища на заболяването, които са най-вече в областите Благоевград, Перник и Кюстендил. Последната пратка от 100 хиляди ваксини трябва да пристигне в края на юни. С пратката, която пристигна на 16 май и която е в процес на разпределение, като има създадена организация за ваксиниране, практически трябва да се ваксинират всички огнища. След като мине 28-дневният имунизационен период ще може с категоричност да се каже, че няма повече рискове.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Готова е аутопсията на пребитата жена в Перник

Готова е аутопсията на пребитата от непълнолетен младеж жена в Перник, съобщиха от прокуратурата. Причината за смъртта ѝ е двустранна бронхопневмония. Белодробното възпаление се е развило заради настъпилата в резултат на побоя исхемия на централната мозъчна артерия и продължилото близо два месеца залежаване. След като бъде изготвена новата..

публикувано на 24.09.24 в 19:20

Министърът на културата посети Перник

Министърът на културата Найден Тодоров посети Перник и се срещна с кмета Станислав Владимиров и областния управител Людмил Веселинов. Основна тема на разговорите бе развитието на културния сектор в Перник и възможностите за подкрепа на културните институции и инициативи в региона. Министър Тодоров разгледа  уникалния за Балканите Подземен минен..

публикувано на 24.09.24 в 19:18

Обновиха детска градина в Перник

Приключи работата по обновяването на Детска градина №15 „Райна Княгиня“ в Перник. Сградата, която не бе основно ремонтирана откакто е построена през 1976 г., вече е модернизирана със значителни подобрения, насочени към повишаване на енергийната ефективност и комфорта на децата и персонала, съобщиха от община Перник.  Ремонтните дейности включват цялостно..

публикувано на 24.09.24 в 16:10

БСП регистрира листата си за изборите в РИК Благоевград

Коалиция „БСП – Обединена левица“ регистрира листата си за предстоящите парламентарни избори на 27 октомврив РИК Благоевград. "Да водя листата за предстоящите на 27 октомври парламентарни избори за мен е най-отговорната задача, която съм имал", каза пред журналисти водачът на листата на „БСП – Обединена левица“ в Благоевград, Кирил Добрев...

публикувано на 24.09.24 в 15:30

Подменят уличното осветление в Кюстендил

Община Кюстендил ще подмени уличното осветление на територията на града и няколко околни села. Проектът е на стойност 2 млн. лв. и се финансира по Националния план за възстановяване и устойчивост. Община Кюстендил е подписала договор по проекта „Енергийно обновяване на външно изкуствено осветление“, по който се предвижда изцяло да бъде подменено..

публикувано на 24.09.24 в 14:14

ГЕРБ-СДС регистрира пълна листа в РИК-Благоевград

И коалиция ГЕРБ-СДС регистрира в РИК Благоевград своята листа за предстоящите парламентарни избори на 27 октомври. Водач отново е Росен Желязков. На последното място е Стефан Апостолов, който печели няколко вота с преференции. На второ място е бившият кмет на Благоевград Атанас Камбитов.  Листата представи Андрей Новаков, който е областен лидер и..

публикувано на 24.09.24 в 14:11

ДПС–Доган регистрира листата си в РИК–Благоевград

ДПС на Ахмед Доган регистрираха листата си в РИК Благоевград. Т я се състои от 14 кандидати за народни представители.  Водач е Ахмед Вранчев. Представители на партията заявиха, че ще водят позитивна кампания

публикувано на 24.09.24 в 14:06