Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

56 нелегални мигранти, заловени на българо – гръцката граница, са върнати на гръцките власти

Премиерът Бойко Борисов свика съвещание в сградата на Община Благоевград във връзка със ситуацията на българо-гръцката граница с преминаването на нелегални мигранти. (Чуйте звуковия файл...) 









Група от 56 нелегални мигранти, заловена в товарния влак на българо – гръцката граница, е върната на гръцките власти, заяви пред журналисти главен комисар Антонио Ангелов, директор на Главна дирекция „Гранична полиция” след съвещанието в Благоевград във връзка със ситуацията на българо-гръцката граница с преминаването на нелегални мигранти. На останалата част заловени мигранти, около 40 души,в момента се обработват документите и се чака приключване на досъдебните производства, което означава че до 10 дни и тази група ще бъде върната на гръцките власти. (Чуйте звуковия файл...)


На терен от 17.00 часа вчера има 65 военнослужещи, 9 единици бойна и спомагателна техника и групи за логистично изпълняване, заяви подполковник Иван Иванов, командир на Военно формирование 26 400, след съвещанието в Благоевград. Той уточни, че в 13.30 часа вчера са били активирани силите, които са заделени по Националния план относно усилването на охраната по държавната граница. „От 20.00 часа започна изпълнението на съвместните задачи, които ни предстоят да изпълняваме с колегите от „Гранична полиция“, като искам да потвърдя думите на комисар Ангелов, че за отличното стартиране на задачите спомогнаха съвместните учения, които проведохме от началото на март месец, и подготовката, която постоянно тече във военните формирования от сухопътните войски“, добави подполк. Иван Иванов. (Чуйте звуковия файл...)


Изключително хуманно е било отношението към задържаните мигранти, заяви Бисер Михайлов, областен управител на Благоевград. Михайлов допълни, че са били осигурени необходимите количества храна и вода за мигрантите. „Може би знаете, че в групата имаше и деца, за които бяха осигурени памперси и санитарни материали, както и мляко. Рано сутринта беше осигурен и автобус, с който бяха транспортирани, така че беше съвсем нормално отношението към хората“, добави областният управител на Благоевград.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Локализиран е пожарът над с. Бистрица в Рила планина

Локализиран е пожарът, който възникна на 23 август в местността Байрямица над с. Бистрица в Рила планина. Той се разви низово, в иглолистна гора. Днес обход в района на пожара правят пожарникари от Районната противопожарна служба в Дупница и служители от Националния парк "Рила", съобщиха от полицията в Кюстендил. Гасенето на пожара беше затруднено..

публикувано на 11.09.24 в 14:54

Отбелязват 120-та годишнина от рождението на Стоян Венев с изложба

Художествената галерия "Владимир Димитров - Майстора" в Кюстендил ще покаже юбилейна изложба по повод 120 години от рождението на Стоян Венев. Откриването е на 20 септември. Стоян Венев е роден в с. Скриняно, община Кюстендил. Завършва Художествената академия, специалност "Живопис" при проф. Борис Митов, проф. Стефан Иванов и проф. Димитър Гюдженов...

публикувано на 11.09.24 в 14:51

Гоце Делчев се готви за традиционния есенен панаир

Традиционният есенен панаир в Гоце Делчев тази година ще се проведе във времето от 16 до 23 септември. Той се организира от Община Гоце Делчев и отново ще бъде разположен в района на бившата казарма в града. „За всички, които искат да посетят традиционния есенен панаир, община Гоце Делчев е подготвила разнообразна и богата програма. Всяка..

публикувано на 11.09.24 в 14:40

Даря Евтимова открива изложба в Перник

Изложба на Даря Евтимова ще бъде открита тази вечер в Перник. Експозицията е озаглавена „Медитация” и е подредена в галерия „Кракра”,  откриването е от 17.30 ч. Авторката е позната на публиката в Перник. Тя има десетки самостоятелни изложби, участник е във всички издания на Зонална изложба „Струма“ и на групата на пернишките художници на  „Шипка“ № 6 в..

публикувано на 11.09.24 в 14:04

Електрохолд закри Стажантска програма 2024 с изрисуване на трафопост

Електрохолд официално закри 17-тото издание на Стажантска програма 2024, в която участваха над 52 студенти от 10 университета от страната и чужбина. Церемонията се проведе на 10 септември в гр. Перник. След нея стажантите се включиха в облагородяването на центъра на града. Те изрисуваха с графити трафопост на Електрохолд на тема „Енергията си ти“...

публикувано на 11.09.24 в 12:33

Община Радомир иска финансово подпомагане за почистване на река Главеш

Община Радомир е внесла в Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС искане за финансово подпомагане за почистване на река Главеш на територията на село Негованци. При обилни валежи реката излиза от коритото си и залива къщи и дворове. За трайното решаване на проблема са необходими около 1.3 млн. лв. Сумата е сериозна и не е по..

публикувано на 11.09.24 в 12:22

Безплатни медицински прегледи в град Земен

За втори път в рамките на един месец лекари специалисти от Университетска болница "Лозенец" ще преглеждат безплатно жители на община Земен. В продължение на два дни в края на август кардиолог, съдов хирург, невролог и очен лекар преглеждаха на място земенчани. Близо 200 жители на общината преминаха тогава през безплатните прегледи. Много повече бяха..

публикувано на 11.09.24 в 11:09