Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на безработицата в Пиринско регистрират от Регионалната служба по заетостта

13.3% е равнището на безработица в благоевградска област към 30 април тази година. В сравнение със същия период на миналата се наблюдава намаление с 1.3 пункта. Това съобщи на пресконференция в Благоевград директорът на Регионалната служба по заетостта Станислава Поповска. В бюрата по труда от областта през месец април 2016г. са регистрирани 20 159 безработни лица.

На територията на област Благоевград през месец април 2016 година са постъпили на работа 1 296 безработни лица от тях: 789 лица са започнали работа с посредничеството на бюрата по труда от областта. (Чуйте звуковия файл...)

На заявените 796 свободни работни места на първичния трудов пазар, от които 633 са заявени работни места от работодатели от частния сектор, трудовите посредници са осигурили заетост на 558 лица. Най-много са заявени работни места от сектор преработваща промишленост – 414, следва сектор хотелиерство и ресторантьорство са заявени 96 работни места, в сектор търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети - 95 работни места, в сектор селско, горско и рибно стопанство са заявени 63 работни места, в сектор строителство - 22 работни места, в сектор административни и спомагателни дейностти – 14 работни места, следва сектор образование – 13 работни места, през отчетния период са заявени 12 работни места в сектор държавно управление и в сектор операции с недвижими имоти през месеца са заявени 11 работни места.

През април на територията на област Благоевград по различните програми и мерки за заетост, съгласно Националния план за действие по заетостта, са работили 395 лица от тях: по програми 307 лица и по мерки за заетост и обучение са работили 88 лица.

През месец април 2016 година продължава реализацията на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. През отчетния период се реализира схема „Обучения и заетост за младите хора“, Проект ”Обучения и заетост за младите хора” по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014г. – 2020г. Към 30.04.2016 г. са сключени 26 договори с работодатели и са устроени на работа 617 младежи.

През отчетния период също така успешно се реализира и проект „Нова възможност за младежка заетост, схема „Младежка заетост”. До края на юни продължава набирането на заявления за разкриване на работни места и по тази схема. Към 30.04.2016 г. са подадени 714 заявки за разкриване на 1 884 работни места. Към края на месец април 2016г. са сключени 315 договора с работодатели и наети на работа 551 младежи.

През месец юни на територията на област Благоевград ще бъдат проведени две изнесени трудови борси. Едната ще бъде обща трудова борса, която ще се проведе в гр. Гоце Делчев, другата ще бъде специализирана младежка трудова борса, която ще се проведе в Благоевград“, каза още Станислава Поповска. 

По проекта за дуално обучение в Германия продължава набирането на младежи, които да бъдат включени в програмата по специалности в сферата на строителния бранш. „Участниците предварително ще преминат през езиков курс на обучение“, допълни Поповска.

През месец април са отпуснати месечни социални помощи на 2712 случая в общ размер на 214 827 лв.“,съобщи на пресконференцията Станка Михова – гл.експерт в дирекция „Социално подпомагане“ - Благоевград. По закона за семейните помощи за деца са отпуснати средства в размер на 2 147 519 лв. По закона за интеграция на хора с увреждания са отпуснати интеграционни добавки на 29 184 случая в общ размер на 299 649 лв.

Очаква се срокът по оперативната програма за раздаване на храни или основно материално подпомагане на представители на допълнителни целеви групи да бъде удължен, защото има много нераздадени пакети“, каза още Михова.

По данни на Дирекция „Социално подпомагане“ - Благоевград 118 са приемните семейства в областта – 3 доброволни и 115 професионални, при които са настанени 84 деца.

209 са извършените проверки от Инспекцията по труда в Благоевград през месец април на територията на област Благоевград.

934 са констатираните нарушения, 905 са предписанията. Съставените актове за периода са 39“, съобщи Петър Попадиин - директор на Инспекцията по труда в Благоевград. Той допълни, че са издадени 12 разрешения за работа на лица ненавършили 18 години.

От 1 юни Главната инспекция по труда започва кампания за еднодневните трудови договори. „В област Благоевград имаме само 303 закупени еднодневни трудови договори. В Стара Загора например са закупени 5000“, каза още Попадиин.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Продължава гасенето на пожара в село Преколница

 Екипите се опитват да достигнат до местата, където огънят гори низово, теренът е недостъпен и опасен за ръчно гасене, каза за Радио Благоевград инж. Петко Ангелов от ЮЗДП. Почистват се стари, горски пътища, за да се опитат екипите да достигнат до фронта на пожара, който  върви към село Цървен дол, но няма опасност за населението. Вероятно до..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Започва обработка срещу комари около водни обекти на обществени места в Благоевград

Община Благоевград уведомява жителите, в това число и пчеларите, че започва обработка срещу комари около водни обекти на обществени места в града. Дезинсекцията срещу възрастни форми на комари (имаго) ще се извърши на 15, 16 и 17 юли. Целта е да бъде намалена популацията на насекомите в паркове, алеи, междублокови пространства, места за отдих и др...

публикувано на 13.07.24 в 13:29

Фестивалът "Хисарлъка Experience" се провежда в Кюстендил

Четвъртото издание на фестивала "Хисарлъка Experience" се провежда в Кюстендил. Стотици са гостите на феста, които са се качили на античната крепост над града, където е построена сцена за вечерните концерти от програмата на фестивала. В парка специалисти кулинари предлагат храна и напитки, а артисти - свои произведения. На музикалната сцена първата..

публикувано на 13.07.24 в 12:10

Актуална информация за пожарите

Осогово: До момента 150 декара са опожарени. Фронтът към село Преколница е овладян. В момента пожарът е с фронт към селата Коприва и Цървен дол, но много далече от тях. В момента, в който огънят излезе от дерето, веднага бива потушаван. Още малко има в дерето и се очаква да излезе, за да изгаси. 8 горски служители са на място и 9 пожарникари. Няма..

публикувано на 13.07.24 в 11:57
Снимката е илюстративна

Спокойна е ситуацията в района на границата с Република Северна Македония

Потушени са всички огнища на граничната бразда. От македонска страна има две огнища, едното е на около 500 метра от браздата, другото е по- далече, каза за Радио Благоевград инж. Петко Ангелов от ЮЗДП. На място са горски служители и пожарникари, а община Петрич осигури  булдозер, който почисти пограничните пътища от растителност, за да не може..

публикувано на 13.07.24 в 11:26

Скулптурата от Хераклея Синтика беше пренесена благополучно до музея в Петрич

Близо 6 часа продължиха дейностите по опаковането и изваждането на мраморната статуя, открита в Античен град Хераклея Синтика. С помощта на специализирана техника и придружена от полицейски кордон статуята бе пренесена в Исторически музей Петрич. Оттук насетне ще започне работа по реставрацията ѝ.  Засега не са намерени липсващите части от ръцете...

публикувано на 13.07.24 в 10:49

Интензивен трафик на ГКПП "Кулата"

Трафикът е интензивен за леки автомобили  на ГКПП „Кулата“ за всички видове превозни средства. Във връзка със значително увеличения трафик през ГКПП „Кулата“ и ГКПП „Маказа“ и големия брой румънски туристи, пътуващи към и от Гърция, от ГД"Гранична полиция" препоръчват използването на алтернативни пунктове на българо-гръцката граница, които са с..

публикувано на 13.07.24 в 10:21