Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Кресна екоорганизации и НПО казаха „Не на дългия тунел убиец в Креснеското дефиле“

Снимка: Радио Благоевград


Не на дългия тунел убиец. Той крие сериозен риск от радиация. Непоправими са последствията от земетресение. Всичко това ще доведе до екологична катастрофа в региона - около тази теза се обединиха днес екологични и неправителствени организации на пресконференция в Кресна. На нея бяха обсъдени вариантите за изграждането на АМ „Струма“ в района на Кресненското дефиле. Участниците в срещата не приемат идеята за изграждането на 15 –километров тунел. Според тях алтернативният вариант са къси тунели, естакади и надземен път. Така на България ще бъдат спестени над 1 милиард лева. 

Пресконференцията откри кметът на община Кресна Николай Георгиев, който е и сред инициаторите на поредица инициативи, насочени към суверенното право на гражданите да търсят и получават информация за изграждането на АМ“Струма“ в района на Кресненското дефиле. 

Тази вечер кметът организира и обществено обсъждане, на което да бъдат посочени рисковете за бъдещото развитие на общината, в контекста на избора на вариант с дълъг тунел или скоростен път с къси тунели, виадукти и открити пътища. Изграждането на отсечката от магистралата в дефилето трябваше отдавна да бъде факт. Факт е обаче, че то се бави, заяви Пепа Моллова от Клъстер "Зелен товарен транспорт". 

 Андрей Ковачев от екоорганизацията „Зелени Балкани“ заяви за Радио Благоевград, че еколози настояват за спазване на решенията взети през 2008 година относно изграждането на магистралата в района на Кресненското дефиле. Поддръжници на идеята за дългия тунел не присъстваха на пресконференцията днес. Своите тези против 15 километровото съоръжение изразиха експерти от Българската асоциация за селски и екологичен туризъм, Български ловно-рибарски съюз и други НПО. 

Припомням, че преди повече от седмица министърът на Регионалното развитие и благоустройсството Лиляна Павлова обясни, че има идеен проект, който максимално използва съществуващия път  през дефилето и е максимално щадящ околната среда. Той включва тунели, полутунели, виадукти или преминаване на пътя на две нива. Това са проектни решения, които се прилагат в цял свят и ще ни струват 350 млн.евро, а не 1 млрд., отбеляза Павлова. Важно е да имаме две платна в една посока на движение, да нямаме насрещно движение, а дали ще е магистрала или скоростен път е без значение, когато можем да постигнем добра скорост на преминаване и безопасност, категорична беше тя. 

Тази вечер от 18 часа в сградата на община Кресна ще се състои обещественото обсъждане с участието и на жители на общината. 

Репортаж на Мариана Попова можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Възстановено е движението в района на Кресенското дефиле

Възстановено е движението по пътя Благоевград-Кресна в района на Кресенското дефиле, където по-рано днес аварира тежкотоварян автомобил. До 21 часа се ограничава движението на камиони над 12 тона по отделни пътни участъци. Ограничението не важи за моторни превозни средства, превозващи бързоразвалящи се храни, товари на температурен режим, живи..

публикувано на 12.07.24 в 19:09

Разкриха напълно статуята от Хераклея Синтика, местят я в музея в Петрич

Статуята от Хераклея Синтика показа лицето си изцяло, макар и за малко - преди да я опаковат заради пренасянето в музея на Петрич. То е изключително интересно и навежда към идеята за портретни черти на владетел, изобразен като бог, бе първият коментар на проф. Вагалински. Предполага се и че статуята е по-ранна, съобщават на фейсбук страницата си от..

публикувано на 12.07.24 в 16:45

Поставят климатици в детските градини в община Разлог

Община Разлог осигури със собствени средства климатици за всички групи към ДГ "Радост" в цялата община. Днес бяха монтирани първите такива. Във филиал „Незабравка“ към ДГ „Радост“ в Разлог вече климатиците са поставени и функционират. Температурата в помещенията е приятна, а децата се радват на прохлада. Предстои монтиране на климатици във..

публикувано на 12.07.24 в 16:40

Камион аварира в Кресенското дефиле

Временно движението по първокласен път Благоевград-Кресна в района на Кресенското дефиле се осъществява двупосочно в една лента поради аварирал тежкотоварен автомобил.  Трафикът се регулира от "Пътна полиция", съобщиха от АПИ.

публикувано на 12.07.24 в 16:20

Шестима души са задържани при полицейска акция в Перник

Шестима са задържани за установяване на съпричастност към извършени престъпления  при полицейска акция в Перник за противодействие на престъпността, опазване на обществения ред, пътната безопасност и спазване на Закона за гражданската регистрация.  Проверени са 48 автомобила, 287 лица /в това число 28 криминално проявени/ и 72 адреса. Съставени са 13..

публикувано на 12.07.24 в 16:06

Забраниха движението в част от пътя към хижа "Вихрен"

Със заповед на кмета на община Банско Стойчо Баненски се въвежда временна забрана за движение и паркиране на автомобили в част от четвъртокласен общински път № BLG1005 (II-19) гр. Банско - х. Вихрен от местност „Шилигарника” (първи паркинг) до хижа „Вихрен”. Забраната е в сила за периода от 12.07.2024 г. до 15.09.2024 г. и е валидна за часовия..

публикувано на 12.07.24 в 15:38

Над 300 мотора пристигнаха в Банско за Ridе On 2024

От 11 до 14 юли Банско е столицата на Harley Owners Group /H.O.G./– най-голямата в световен мащаб организация на мотоциклетисти, в която членуват повече от един милион души от над 100 страни по цял свят. H.O.G. Sofia Chapter и Harley-Davidson Sofia избраха Банско за провеждането на Ridе On 2024. Да се запознаят със забележителните природни..

публикувано на 12.07.24 в 15:24