Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

50 килограма фасул свариха за празничния курбан в село Рилци, община Благоевград


Кирил Андонов и Васил Йовчев  са майсторите на курбана.  Тази година той е постен, както повелява църковният канон. Отец Николай благослови храната и отслужи празнична литургия в местния храм “Свети Илия“.

Кметът Живко Чукарски пожела на всички  здраве, мир и добруване.

Специално за днешния илинденски събор  в селото бе оформена  допълнителна търговско - увеселителна зона. Празникът продължава привечер с народни борби и музикална програма.

Репортаж на Росинка Проданова можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Актуална информация към 19.00 часа за пожарите в област Благоевград

В планина Славянка - продължава активността на пожара от изток. На около 5 км е от село Голешево. Няма опасност за населението. Превантивно се прави допълнителна просека в близост до селото с верижен 50-тонен булдозер. От запад навлизат нови огнища от Гърция, което допълнително усложнява локализиранено на пожара. Утре продължава работата на..

публикувано на 05.08.24 в 19:18

Овладян е пожарът под връх Шаралия в Национален парк „Пирин“

Сигнал за пожар под връх Шаралия, на територията на Национален парк „Пирин“ е получен в 17:00 ч. на 3 август (събота) на телефоните на Дирекция "Национален парк Пирин". Незабавно към мястото се отправят двама паркови служители от парков участък „Синаница“ , които докладвт, че гори рядка борова гора и горска постилка по северозападния склон на връх..

публикувано на 05.08.24 в 18:38

Търсят спешно кръв за болен от Благоевград

Извънредна акция по доброволно кръводаряване срещу заплащане започна в Благоевград. Кръвта е необходима за  Венелин Николаев Николов, който е настанен в Болница Аджибадем Сити Клиник -  София. Болният е на 65 години и е от Благоевград. Желаещи могат да дадат кръв в Кръвен център-Благоевград утре сутринта. Може от всяка кръвна група...

публикувано на 05.08.24 в 17:11

Рая Назарян потвърди позицията си, че няма да е кандидат за служебен премиер

Председателят на Народното събрание Рая Назарян няма да бъде кандидат за служебен премиер. Това стана ясно след срещата ѝ на "Дондуков" 2 с президента Румен Радев. Тя отбеляза категорично, че и пред държавния глава е препотвърдила казаното по-рано от нея, че отказва поста служебен министър-председател, за да има равен старт и равен шанс за всички..

публикувано на 05.08.24 в 16:18

Патриарх Даниил отслужи водоосвещение на езерото Бъбрека в Рила

Патриарх Даниил отслужи водоосвещение на езерото Бъбрека в Рила. Негово светейшество се качи пеша на 2282 метра надморска височина, край третото по височина езеро на циркуса. Водоосвещението се случва за първи път. Водоосвещението е част от поклонническото пътуване "Рилският Чудотворец“, което започна в София на 1-ви август в старинния столичен храм..

публикувано на 05.08.24 в 15:30

Арестуваха мъж за домашно насилие

С полицейска заповед кюстендилски полицаи задържаха 38-годишен мъж заради това, че е упражнил домашно насилие. Престъплението е извършено в жилище в кюстендилското село Горна Брестница,  обитавано от задържания и партньорката му. В Районното управление в Кюстендил е образувано по случая досъдебно производство, уведомена е и прокуратурата, съобщиха..

публикувано на 05.08.24 в 14:21

На места огънят в Славянка пълзи надолу по склона, няма опасност за близките села

Усилията на огнеборците – пожарникари, горски служители и военни активно са насочени към източния фронт на пожара в планина Славянка. Очаква се по-късно през деня в гасенето да се включат двата испански самолета, които пристигат у нас днес. Те са с по-голяма товароносимост от шведските, каза директорът на ЮЗДП, инж. Валентин Чамбов. Той посочи, че..

публикувано на 05.08.24 в 14:06