Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Опера Фест Банско", 2016 събира под открито небе едни от най-добрите артисти от оперното и балетно изкуство в България

С балета в две части – „Ромео и Жулиета” и „Откровения” започна седмото издание на Оперния фестивал под открито небе в Банско. Постановката по музика на безсмъртния Чайковски, бе представена от солистите на Държавна опера - Русе под хореографията на примабалерината Силвия Томова, Ангелина Гаврилова и екип. Декорите и костюмите са дело на световноизвестния италиански художник Салваторе Русо, поставял многократно в най-големите оперни театри. 

Русенската опера ще се изяви и във втората фестивална вечер с операта „Селска чест” от Пиетро Маскани. Под диригентството на Найден Тодоров солистите Андреана Николова, Петър Костов, Йоланта Николаева, Александър Крунев, Мая Владимирова и Лилияна Харизанова, ще „разкажат” с изящните си гласове една красива трагедия за семейната чест, любовта и отмъщението. 


Оперният фестивал вече втора година удължава своята продължителност, като през третата последна вечер публиката в Банско ще посрещне мюзикъл - „Йосиф и фантастичната му пъстра дреха” от легендарния Андрю Лойд Уебър. Това е едно от първите произведения на световноизвестния композитор, в което основното послание е младите хора да се борят за своите копнежи и мечти и да прощават грешките на ближните, защото това е най-добрият начин да бъдеш щастлив.



От звуковите файлове можете да чуете интервюта на Мила Иванова със Силвия Томова - артистичен директор на Държавна опера - Русе и Александър Крунев - солист на Даржавна опера - Русе и Магдалена Сотирова - съосновател на фестивала.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Остава много горещо, но се задават и валежи

Днес ще бъде предимно слънчево и отново много горещо. В следобедните часове в Северна България и планинските райони на Западна ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали и прегърми, в отделни райони валежите ще са интензивни с временни усилвания на вятъра. Ще духа слаб, в Източна България – умерен североизточен вятър...

публикувано на 18.07.24 в 05:19

"Активно лято" Дупница 2024

Община Дупница и Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, организираха среща разговор между участниците в "Активно лято" Дупница 2024 г. и лектор по борба с бедствията и авариите, от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". От интересния разговор, децата научиха за видовете..

публикувано на 17.07.24 в 16:59

Ограничават движението в участък от пътя Перник - Брезник

От утре - 18 юли, се ограничава движението в участък от 500 м по път II-63 Перник - Брезник в отсечката от пътен възел „Хумни дол“ на път I-6 София - Кюстендил до кръстовището на път II-63 - ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ и бул. „Юрий Гагарин“. Временната организация е за реконструкция на канализационната мрежа на града. Обходният маршрут за всички..

публикувано на 17.07.24 в 16:55

Пожар в местността "Църнако", землище на Банско

Около 14:30 часа днес е получен сигнал за пожар в местността "Църнако", землище на  Банско. По първоначална информация е обхванат черен бор. Пожарът е низов. Локализиран е. На място има 5 пожарникарски екипа, горски служители, служители на Национален парк "Пирин" и доброволци. Няма опасност за засягане на сгради и постройки.

публикувано на 17.07.24 в 16:44

Премиерът Главчев призова собствениците на тежка техника да се включат в борбата с пожарите

Собствениците на тежка техника – земеделци и строителни фирми, в пълна координация с МВР да се включат в борбата с пожарите. За това призова премиерът Димитър Главчев в началото на днешното правителствено заседание. Министър-председателят изрази увереност, че при желание от страна на бизнеса такава организация може да бъде създадена на повече..

публикувано на 17.07.24 в 15:08

Изложба за Световния ден за борба със сушата в Благоевград

С благотворителна изложба в Благоевград ще бъде отбелязан Световният ден за борба със сушата. В рамките на експозицията, която ще бъде днес от 17.30 часа във фоайето на Община Благоевград, ще бъдат подредени 50 платна, изработени от малки таланти от школата по изобразително изкуство „Престо“. Средствата от продажбата на творбите ще бъдат насочени за..

публикувано на 17.07.24 в 15:01

В Благоевград се проведе инициативата "Безотговорността е най-опасната искра"

Образователно-информационна кампания на Министерство на земеделието и храните и Изпълнителна агенция по горите за опазване на горите от пожари се проведе днес в Благоевград. В нея се включиха и Регионалната дирекция по горите, Регионалната служба за борба с пожарите, Дирекция „Национален парк Рила“, както и Югозападното държавно предприятие, които..

публикувано на 17.07.24 в 13:45