Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Журналисти от Благоевград посетиха европейските институции в Брюксел по покана на евродепутата Мария Габриел

В рамките на двудневно посещение в Брюксел, журналисти от Благоевград имаха възможност да се запознаят отблизо с работата в институциите на Европейския съюз - Европейския парламент и Европейската комисия. Посещението бе по покана на зам.-председателя на ЕНП и на Групата на ЕНП в Европейския парламент Мария Габриел. 

Посетителската група от България, включваше освен благоевградските журналисти, също и студентите отличници на всички факултети на Русенския университет и членове на клуб „Европеистика“ към университета. Евродепутатът Мария Габриел и нейният екип бяха организирали поредица от срещи и дискусии. 

Лекция за дейността на Европейския парламент постави началото на дискусиите, а след това Мария Габриел сподели с гостите приоритетите в работата й като евродепутат – външна политика, визова и миграционна политика, трафика на хора, правата на жените и равенството между половете.

Особен интерес предизвика работата на г-жа Габриел относно визовата политика на ЕС и последните доклади, по които работи - докладите за либерализиране на визовия режим за Украйна, Грузия, Косово, също и работата й като зам.-председател на Групата на ЕНП по въпросите на Средиземноморието, тъй като сигурността в региона има пряко влияние върху сигурността на Европа.

Мисиите на ЕС по света като инструмент за консолидиране на демокрацията, правовия ред, отстояването на правата на човека, стабилността в голяма част от третите страни, особено съседните на Европа, е от изключителна важност в контекст на миграционната криза. 

Снимка

"Когато говорим за интеграция за мен е важно Европа сега да извади поуки от опита си до сега. Ако интеграция означава това, което виждаме тук в Брюксел, ако интеграция означава това, което виждаме във Франция, ние категорично трябва да сме против, защото интеграция не означава нито изцяло обезличаване на възможната общност, но не означава и адаптация на общността, която приема тези, които са дошли. Трябва да имаме смелостта ясно да заявим, че тези, които са дошли при нас, те трябва да се приспособят към нашия начин на живот, към нашата култура, към нашите ценности." - каза Мария Габриел.

В дискусията се включиха и депутатите от Групата на ЕНП Владимир Уручев, Емил Радев, Ева Паунова и Андрей Новаков.

Динамична бе и дискусията с председателя на Групата на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер. Отново темите за бежанската и миграционната криза, борбата с тероризма, сигурността, конфликтите в съседните на Европа страни, бяха акцент в разговора на журналистите с Вебер. Брекзит, възможностите за младите хора също бяха в центъра на срещата.

Снимка

Манфред Вебер потвърди отново необходимостта от един интензивен обмен на информация между националните служби на държавите-членки, тъй като този обмен към момента не функционира достатъчно ефективно. Той даде висока положителна оценка на усилията на България и премиера Бойко Борисов в охраната на външната граница на Съюза и отправи послание за по-голяма подкрепа към държавите-членки, които осигуряват защитата на границите на ЕС. В случая е важно да се гарантира сигурността на границите, защото не само сирийски бежанци пресичат европейските гранични линии. Вниманието ни трябва да бъде съсредоточено и в засилване на партньорството със съседните на Европа страни, тъй като сме заобиколени от конфликти, изискващи единен отговор на предизвикателствата.

Интересна и емоционална бе срещата на журналистите от Благоевград и студентите от Русе с румънския евродепутат Кристиян Преда, координатор на Групата на ЕНП в Комисията по външни работи. Дискусията бе по много въпроси, свързани пряко с интересите на България и Румъния, сред които Вишеградската група, Шенген, еврозоната, визите за Канада, общата селскостопанска политика. В контекст на външната политика изводът беше за необходимостта от засилване видимостта на действията на ЕС и да се сътрудничи по-тясно с третите страни за отговор на общите предизвикателства.

Нелегалната миграция, конфликтът в Сирия и на африканския континент, борбата с тероризма, трафикът на хора са малка част от темите, които бяха дискутирани  с координатора на Групата на ЕНП в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи Моника Холмайер. Основните изводи: ЕС да инвестира в стабилността и развитието на страните на произход и хората да остават по-близо до родните си места, да се предотврати злоупотребата с правото на убежище, внимание към жените и децата като най-уязвими на трафик на хора групи.

Снимка

Посетителската група от Благоевград и Русе имаше възможност да се запознае отблизо и с работата в Европейската комисия. 

Любопитни въпроси и изчерпателни отговори следваха дискусиите, като Мария Габриел не пропускаше възможността да подчертава  необходимостта младите да бъдат добре подготвени и образовани, за да не бъдат странични наблюдатели на политиките на Съюза, а да участват във формирането и прилагането им. 

Снимка


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Кметът Байкушев на среща с жители: Вместо на шест, започва ремонт на две улици в Благоевград

Около 30-ина жители на улиците „Св. Иван Рилски“, „Иван Вазов“, „Иларион Макариополски“, „Аргир Манасиев“, „Захари Стоянов“ и „Антим I” проявиха интерес към срещата, която организира кметът на община Благоевград Методи Байкушев. Информационната среща беше във връзка с  предвидени дейности – ремонт и реконструкция на улиците, за които има..

публикувано на 11.07.24 в 20:28

Съдия Миглена Кавалова встъпи в длъжност „съдия“ в Районен съд Благоевград

Днес в Районен съд Благоевград  встъпи в длъжност като „съдия“  Миглена Кавалова-Шекирова. Тя подписа акт за встъпване в длъжност, съгласно изискванията на Закона за съдебната власт. Това стана в присъствието на председателя на Районен съд-Благоевград  съдия Румяна Митева, съдия Петър Узунов- председател на Окръжен съд-Благоевград, съдия Лилия Масева-..

публикувано на 11.07.24 в 17:33

Започна подготовката за пренасянето на статуята, открита наскоро в античен град Хераклея Синтика край Петрич

 Взети са точните ѝ размери и е инсталирана специална метална конструкция, така че безценната скулптура да бъде възможно най-безопасно повдигната и опакована, а след това превозена до Историческия музей в Петрич, съобщиха на фейсбук страницата на Археология Булгарика. „Още не мога да кажа кога точно ще завърши целият процес, за нас най-важното е да..

публикувано на 11.07.24 в 16:37

Безплатна вода в жегите в Благоевград

Община Благоевград предприе акция по осигуряване на бутилирана вода за жители и гости на града в горещите дни. Служители на звено „Инспекторат“ раздават трапезна вода на различни локации в областния център. С инициативата общинското ръководство цели да предостави глътка свежест за хората, като отправя апел към гражданите да бъдат внимателни към..

публикувано на 11.07.24 в 15:55

Съдят шофьор за прагазено на пътя момиче

Окръжна прокуратура – Благоевград внесе за разглеждане в съда обвинителен акт по дело за пътнотранспортно произшествие с причиняване на смърт и управление на МПС след употреба на наркотично вещество.   Обвиняемият (на 31 години) е правоспособен водач на МПС, осъждан е. Вечерта на 29.01.2022 г. 17-годишната девойка пътувала в лек автомобил от..

публикувано на 11.07.24 в 15:48

ТФ „Партньори“ с участие в Международни вечери на фолклора Вионица 2024

Танцова формация „Партньори“ стартира своята международна фестивална програма за 2024 година с участие в Международни вечери на фолклора Вионица 2024 в Босна и Херцеговина този уикенд. Международният фестивал се организира за 13 поредна година от местното културно-артистично дружество Свети Марко. Това е едно от най-големите и известни..

публикувано на 11.07.24 в 14:26

Променят движението на част от автобусните линии в Перник

Временно се променя движението на част от автобусните линии в Перник заради ремонтите на „Топлофикация Перник” и полагането на тръбите по проекта за водния цикъл, изпълняван от ВиК- Перник.  До приключване на ремонтите автобус №17 ще се движи в посока кв. „Изток” по обичайния си маршрут до жп спирка „Метал” и след това ще превозва пътници по бул. „Юрий..

публикувано на 11.07.24 в 14:16