Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Окръжна прокуратура-Кюстендил възложи проверка във връзка със стачката на миньорите

Окръжна прокуратура – Кюстендил се самосезира и възложи проверка по реда на надзора за законност на Дирекция "Инспекция по труда" – Кюстендил във връзка със стачката на миньорите от рудник "Бабино" при Мини "Бобов дол", съобщиха от прокуратурата. 

Проверката трябва да установи дали са изплатени работни заплати за положен от миньорите труд, обезщетения за прекратени трудови правоотношения, осигуряване на безплатна храна за работа при специфични условия на труд, както и дали са начислени и преведени дължимите осигурителни вноски по сключените трудови договори. Контролният орган ще извърши и други проверки по спазване на трудовото законодателство и безопасността на труда. 

Срокът на възложената проверка е 5 дни, след който незабавно ще бъде предоставен писмен доклад в прокуратурата. В него трябва да бъдат отразени констатираните нарушения, предприетите конкретни мерки и действия за отстраняването им, както и дали са налице основания за санкциониране на виновните лица.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Димитър Главчев

Премиерът Димитър Главчев и директорът на пожарната са в постоянна комуникация за ситуацията в страната

Продължава борбата с пожарите, работи се при сериозна мобилизация, докладва директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Александър Джартов на министър-председателя Димитър Главчев. Премиерът и главен комисар Джартов са в постоянна комуникация във връзка със ситуацията в страната. Директорът на ГД „ПБЗН“ посочи,..

публикувано на 14.07.24 в 14:09

Ансамбъл „Пирин” триумфира с бронз на "Golden Karagoz"24

Сред 20 ансамбъла от цял свят, голяма част от които професионалисти, Ансамбъл "Пирин" грабна бронзовия медал . Тази победа е истински подвиг, предвид ожесточената конкуренция и високия професионален калибър на участниците. Журито на тазгодишното издание се сблъска с нелека задача - да определи челната тройка, когато разликата в точките е само 1!..

публикувано на 14.07.24 в 12:31

Булдозер прави просека на пожара в Осогово

Локализиран, с няколко тлеещи огнища, е пожарът в района на Осогово, съобщиха от Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП). 10 горски служители, пожарникари, гранична полиция са на терен. С дрон на РДГ се оглеждат опожарените площи, които са около 500 декара. Пристигна тежка техника, булдозер, който ще направи просека от землището на село Цървен дол, за..

публикувано на 14.07.24 в 11:24

20-годишният Томас Матю Крукс е стрелял по Тръмп

ФБР идентифицира стрелеца, чийто куршум прониза дясното ухо на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, като Томас Матю Крукс (20 г.). Според медии в САЩ Крукс е бил регистриран като републиканец. ФБР разследва инцидента със стрелба срещу Тръмп като опит за убийство. Стрелецът е ликвидиран от агенти на Сикрет сървис. Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп..

публикувано на 14.07.24 в 10:44

Испания срещу Англия в големия финал на ЕВРО 2024

Отборите на Испания и Англия ще спорят за трофея на европейското първенство по футбол в Германия.  Финалната среща е на Олимпийския стадион в Берлин от 22 часа.  Испания има във витрината си три купи на континента и 4-ри загубени финала, докато англичаните са финалист от последното първенство.  Срещата ще бъде ръководена от 35-годишния французин..

публикувано на 14.07.24 в 10:29

204 пожара са потушени през изминалото денонощие

Това сочи справка на сайта на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГД ПБЗН). При един от пожарите е пострадал мъж на 55 г. Инцидентът е станал в гориста местност  в к.к. „Чайка“ във Варна. Мъжът е прегледан на място от екип на Центъра за спешна медицинска помощ и е транспортиран в болница.  С преки материални щети са..

публикувано на 14.07.24 в 10:21

X юбилеен фестивал „Фолклорна среща“ събра най-добрите си участници на едно място

„Фолклорна среща“ в село Елешница, обедини на една сцена най-добрите участници от изминалите години, които представиха уникалния и неповторим български дух и култура. За десета поредна година, разложкото село бе домакин на една пъстра, шарена танцувално - музикална среща. На откритата сцена на площада в Елешница, се събраха 19  от най-добре..

публикувано на 14.07.24 в 08:34