Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Николина Ангелкова: 17% е ръстът на туристи в района на Сапарева баня за първите осем месеца


18% е ръстът на туристите в България за първите осем месеца на 2016 година, което е рекорд, похвали се в Сапарева баня министърът на туризма Николина Ангелкова. Страната ни е посетена от над 6 000 000 туристи до август.

В Сапарева баня също отчитат ръст на туристите. Те са със 17% повече, 65 000 души са посетили общината до септември.

Сапарева баня има големи перспективи за развитие на СПА, планински и културен туризъм, а близостта на града до столицата и двата областни центъра е важна предпоставка за увеличаване на туристопотока“, посочи министър Ангелкова и допълни, че трябва да бъде използвана и близостта на Рилския манастир и природните забележителности в региона за привличане на повече туристи в Сапарева баня.

Министърът на туризма се срещна с представители на туристическия бизнес, с кмета на общината Калин Гелев и с областния управител на Кюстендил Виктор Янев, с които обсъди възможностите за инвестиции в региона.

Министерството на туризма разработва интерактивна карта за инвестиции. Включихме Община Сапарева баня във второто издание на проекта ЕДЕН, който ще даде допълнителна възможност за реклама на района“, каза министър Ангелкова.

Намирайки се само на няколко крачки от най-горещия гейзер на Балканите, е важно да кажа, че стартирахме и процедурата по сертифициране на балнео, СПА, уелнес и теласотерапевтичните центрове“, съобщи министър Ангелкова. Повече от 106 са подадените до момента заявления, три от които са от Община Сапарева баня. „Чрез новата наредба за сертифициране на СПА центровете ние въведохме регламент за това „що е то СПА хотел“. Правят се проверки на всеки обект на място, като до края на годината предстои да се издадат и необходимите удостоверения, след което започва реално да функционира новата наредба. Ще категоризираме със сертификат само тези хотели, които отговарят на критериите в наредбата. Така ще се прекъсне порочната практика всеки хотел с басейн или сауна да се нарича „СПА хотел“, като по този начин ще се въведе ред и по-добро качество в предлаганите услуги“,каза още тя.

На брифинг пред медиите министър Николина Ангелкова каза още, че на 28 октомври предстои национален съвет по туризма. За първи път този съвет ще се проведе по-рано от обикновено, тъй като от Министерството предвиждат да посетят на място всички зимни курорти в страната, за да се запознаят отблизо с подготовката за предстоящия сезон. Към момента интересът към Банско, Боровец, Пампорово и Чепеларе е съизмерим и с този през миналогодишния зимен сезон. Очакват се туристи основно от Русия, Великобритания, Холандия и Израел.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Продължава гасенето на пожара в село Преколница

 Екипите се опитват да достигнат до местата, където огънят гори низово, теренът е недостъпен и опасен за ръчно гасене, каза за Радио Благоевград инж. Петко Ангелов от ЮЗДП. Почистват се стари, горски пътища, за да се опитат екипите да достигнат до фронта на пожара, който  върви към село Цървен дол, но няма опасност за населението. Вероятно до..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Започва обработка срещу комари около водни обекти на обществени места в Благоевград

Община Благоевград уведомява жителите, в това число и пчеларите, че започва обработка срещу комари около водни обекти на обществени места в града. Дезинсекцията срещу възрастни форми на комари (имаго) ще се извърши на 15, 16 и 17 юли. Целта е да бъде намалена популацията на насекомите в паркове, алеи, междублокови пространства, места за отдих и др...

публикувано на 13.07.24 в 13:29

Фестивалът "Хисарлъка Experience" се провежда в Кюстендил

Четвъртото издание на фестивала "Хисарлъка Experience" се провежда в Кюстендил. Стотици са гостите на феста, които са се качили на античната крепост над града, където е построена сцена за вечерните концерти от програмата на фестивала. В парка специалисти кулинари предлагат храна и напитки, а артисти - свои произведения. На музикалната сцена първата..

публикувано на 13.07.24 в 12:10

Актуална информация за пожарите

Осогово: До момента 150 декара са опожарени. Фронтът към село Преколница е овладян. В момента пожарът е с фронт към селата Коприва и Цървен дол, но много далече от тях. В момента, в който огънят излезе от дерето, веднага бива потушаван. Още малко има в дерето и се очаква да излезе, за да изгаси. 8 горски служители са на място и 9 пожарникари. Няма..

публикувано на 13.07.24 в 11:57
Снимката е илюстративна

Спокойна е ситуацията в района на границата с Република Северна Македония

Потушени са всички огнища на граничната бразда. От македонска страна има две огнища, едното е на около 500 метра от браздата, другото е по- далече, каза за Радио Благоевград инж. Петко Ангелов от ЮЗДП. На място са горски служители и пожарникари, а община Петрич осигури  булдозер, който почисти пограничните пътища от растителност, за да не може..

публикувано на 13.07.24 в 11:26

Скулптурата от Хераклея Синтика беше пренесена благополучно до музея в Петрич

Близо 6 часа продължиха дейностите по опаковането и изваждането на мраморната статуя, открита в Античен град Хераклея Синтика. С помощта на специализирана техника и придружена от полицейски кордон статуята бе пренесена в Исторически музей Петрич. Оттук насетне ще започне работа по реставрацията ѝ.  Засега не са намерени липсващите части от ръцете...

публикувано на 13.07.24 в 10:49

Интензивен трафик на ГКПП "Кулата"

Трафикът е интензивен за леки автомобили  на ГКПП „Кулата“ за всички видове превозни средства. Във връзка със значително увеличения трафик през ГКПП „Кулата“ и ГКПП „Маказа“ и големия брой румънски туристи, пътуващи към и от Гърция, от ГД"Гранична полиция" препоръчват използването на алтернативни пунктове на българо-гръцката граница, които са с..

публикувано на 13.07.24 в 10:21