Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музеен кът запознава децата с древен занаят

Снимка: БГНЕС

Декемврийската работилница за деца на Регионалния исторически музей в Кюстендил е с нова тема, посветена на един от най-старите занаяти – тъкачеството. Откритите находки, като глинени тежести за стан и прешлени за вретено, свидетелстват за неговата поява по нашите земи от времето на пето и шесто хилядолетие преди Христа. Такива находки са открити и на територията на Кюстендил и неговия регион, и могат да бъдат видени в археологическата експозиция на музея. Овладяването на нишката е едно от първите велики открития на човека. То поставя основите на текстилното производство, създавайки поминък на милиони хора за хилядолетия напред. Като съществен дял от българската народна култура, домашното тъкачество се практикува предимно през зимата, когато приключва работата на полето и настъпва времето на седенките. Това е и един от поводите през месец декември музейната работилница да запознае децата с техниката на древния занаят. Другият е новопридобитите пособия в специализирания детски кът – вертикален стан с два панела и малки хоризонтални станове, купени с финансовата подкрепа на Министерство на културата по проект за усъвършенстване и обогатяване на образователната програма на кюстендилския музей. Музейният кът за деца ще приема посетители на 15, 16 и 17 декември, за да изтъкат своите коледни тъкани.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пожарът в Северна Македония е на 3 км. от границата с България

Горският пожар, който бушува в района на Северна Македония е на около 3 км. от нашата граница. Вятърът в момента е в обратна на нас посока. Ако остане така, за момента няма опасност да влезе в България. От утре превантивно започват да се правят широки просеки с верижен булдозер. Има екипи на ЮЗДП и пожарната, които ще наблюдават постоянно как се развива..

публикувано на 11.08.24 в 20:27
Кметът на Благоевград Методи Байкушев

И кметът на Благоевград Методи Байкушев информира за пожара в Република Северна Македония

Пожар в Република Северна Македония заплашва да премина на наша територия.  Кметът на община Благоевград във Фейсбук написа: "Пожарът е на територията на Република Северна Македония, оттатък връх Кадиица, община Симитли. Близо е до нашата граница. Голям е. Към границата пътуват екипи на Пожарната и Горските стопанства на Симитли и..

публикувано на 11.08.24 в 18:29

Нов пожар до границата с България

Голям пожар гори на територията на Република Северна Македония и заплашва да влезе в България. Горят западните склонове на връх Кадиица над Симитли. Пожарникари и горски служители пътуват към браздата.  На този етап не е ясно, колко близо е огънят до българска територия, казаха за Радио Благоевград от ЮЗДП.  По първоначална информация от..

публикувано на 11.08.24 в 17:15
Мария Павлова

Министърът на правосъдието идва в Благоевград

Правосъдният министър Мария Павлова пристига утре в Благоевград.  В 12:00 часа тя ще открие официално нов офис на Агенцията по вписванията в града.  На събитието ще присъства и изпълнителният директор на Агенцията по вписванията  Даниела Митева. Офисът е на адрес ул. „Тодор Александров“ № 47, в сградата, където доскоро се помещаваше..

публикувано на 11.08.24 в 14:48

ЗАВЪРШИ БАНСКО ДЖАЗ ФЕСТ 2024

С огромен успех, много емоции и усмивки завърши 27-то издание на Банско джаз фестивал – едно от най-запомнящите се музикални събития в културния календар на България. Фестивалът, който събра на едно място както утвърдени имена, така и млади таланти, се превърна в пъстър джазов калейдоскоп, който обедини модерни и традиционни форми на..

публикувано на 11.08.24 в 11:21
Планина Славянка.

Елхан Кълков: Трябва да намерим общи действия с гръцките власти за потушаването на пожара в Славянка

Пожарът, който върлува в планината Славянка на гръцка територия на западния фронт, създава опасност за преминаването му на наша територия. Трябва да намерим общи действия с гръцките власти, категоричен е зам. областният управител на Благоевград Елхан Кълков и посочи, че нашите екипи са готови да влязат на гръцка територия да гасят пожара, който има..

публикувано на 11.08.24 в 10:58

Няма признаци на чума по дребните преживни животни у нас

Проверки на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) в 551 животновъдни обекта установиха, че животните са клинично здрави, съобщиха от агенцията. Засилените прегледи продължават през следващата седмица,  заради огнищата на чума по дребните преживни животни в съседни страни.  През измината седмица са прегледани над 11 000 дребни преживни..

публикувано на 11.08.24 в 10:31