Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Историята на семейство Лют от Якоруда

Доскоро  семейство Лют живееше в едноименното на фамилията им село високо в планината. Само те си знаят  колко е било трудно за неподвижното им голямо момче.  Заради Ахмед се преместват в Якоруда, където има чудесен център за деца с увреждания, който той започва да посещава с много вълнение.  

По-малкият им син  е в английската паралелка на гимназията и освен  уроците поема и част от грижите за брат си, който го боготвори. Високата безработица в района, над 65 процента, не подминава семейство Лют. Единствените им доходи са инвалидната пенсия на Ахмед и нищожните суми за единия родител като личен асистент на 4 часа.  Общо 425 лева за четиричленно семейство. Айша Лют  е една  от най-активните майки в района, които озвучават проблемите на семействата, в които има  деца  с увреждания. И се бори срещу  оглушалата  и ослепялата държава.

Българската Коледа, в продължение на няколко години  влиза и в това семейство, за да подпомогне лечението на Ахмед.  Благодарение на нея той посещава санаториуми и получава така важната тепария. Тази година обаче семейството не може да си позволи разходите по  придружаването му.

В началото на лятото още един проблем се стоварва върху  семейство Лют. Инвалидната количка на Ахмед освен, че не е  съобразена с неговите особености, се счупила. Единственият начин да го извеждат навън е да го носят на ръце. Държавата  отпуска по 380 лева за инвалидна количка, на три години може да я поднови. През 2017-та Ахмед ще стане на 18, тогава количката се сменя на 6 години.

В  сивотата на тази болка и безпомощност идва и чудото. Евродепутатът и бъдещ вицепрезидент Илияна Йотова разбира  за  трудния живот на семейство Лют  от нас, журналистите.  И се свързва с тях, за да дари средства за нова количка.

  Светлината на чудото  огря къщата  на семейство Лют, но няма да реши трайните проблеми на всички родители, които се грижат  за  дечицата си с тежки и непреодолими увреждания. След  няколко години, когато те остареят, а децата станат възрастни със същите и задълбочаваши се проблеми, ще  стане още по-трудно поносимо, изплаква майката.

 Дори тези тревожни мисли за  бъдещето не помрачават благодарността, обичта  и мъничките поводи за радост в живота на семейство Лют. Като тази, че Ахмед вече може да посещава центъра за деца с увреждания.

А моята мечта е поне  на единия родител  да намерим работа. Толкова възможно, нали? (Чуйте звековия файл...)




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Нарушено водоподаване в ж.к. „Еленово 2” Благоевград

Поради планов ремонт на водопроводната мрежа в ж.к. „Еленово 2” за Благоевград,  днес 18.07.24 г. (четвъртък)  до 17:00 часа водоподаването ще бъде нарушено. Това се отнася за живущите от блок №100 до блок №180, бул. "Пейо Яворов" в участъка между кръстовището за с. Изгрев и улица "Преслав". От ВиК Благоевград препоръчват потребителите да се запасят..

публикувано на 18.07.24 в 09:54

Банско джаз фестивал с 27-о издание от 3 до 10 август

В разгара на фестивалното лято, през август предстои дългоочакваният  Банско джаз фестивал , който отново ще превърне Банско в столица на джаз музиката. В продължение на осем фестивални дни и вечери от 3 до 10 август 2024 г. екип на програма "Христо Ботев" ще отразява джаз феста, тъй като Българското национално радио е медиен партньор на музикалното..

публикувано на 18.07.24 в 09:44

Над 50% от обажданията с въпроси към НОИ - за болничните и майчинството

Над 100 000 са обажданията в контактния център на НОИ достъпен на номер 0700 14 802  през първите 6 месеца на годината. На ден са обработвани над 800 обаждания. Това съобщиха от НОИ. Повече от половината въпроси са били  за изплащането и обработването на болничните листове и обезщетенията за майчинство. 40% от хората са питали за отпускането и..

публикувано на 18.07.24 в 09:39

МЗ: Земеделците в засегнатите от пожарите райони да подадат заявление в ДФЗ

Земеделските стопани в засегнатите от пожарите райони на страната, където е обявено бедствено положение, трябва да подадат специално заявление в областните дирекции на Държавен фонд "Земеделие", съобщават от земеделското министерство. Заявлението е нужно, за да няма проблеми при изплащането на субсидиите за обработваеми площи и за животните. То трябва..

публикувано на 18.07.24 в 09:37

НС изслушва министри по актуални теми

В Народното събрание днешното пленарно заседание по предварително обявения дневен ред е посветено на изслушване по актуални теми на министри от служебното правителство. За пореден път е заложено да бъдат изслушани министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова и председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна..

публикувано на 18.07.24 в 09:34

Остава много горещо, но се задават и валежи

Днес ще бъде предимно слънчево и отново много горещо. В следобедните часове в Северна България и планинските райони на Западна ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали и прегърми, в отделни райони валежите ще са интензивни с временни усилвания на вятъра. Ще духа слаб, в Източна България – умерен североизточен вятър...

публикувано на 18.07.24 в 05:19

"Активно лято" Дупница 2024

Община Дупница и Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, организираха среща разговор между участниците в "Активно лято" Дупница 2024 г. и лектор по борба с бедствията и авариите, от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". От интересния разговор, децата научиха за видовете..

публикувано на 17.07.24 в 16:59