Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Албена Чобанова получи наградата "Икар-2017" за водеща женска роля

Актрисата от Драматичния театър "Никола Вапцаров" - Благоевград Албена Чобанова получи статуетката за водеща женска роля за Малама във "Вампир" от Антон Страшимиров, постановка на Маргарита Мачева в Благоевградския театър.

Церемонията но награждаването бе в международния ден на театъра, под купола на Цирк "Балкански". Наградите "Икар" се присъждат от Съюза на артистите в България. Филип Аврамов и Валери Йорданов спечелиха наградата за водеща мъжка роля за изпълненията си в "Ничия земя" по филмовия сценарий на Данис Танович, сценична адаптация и режисура на Стоян Радев в Народния театър "Иван Вазов". Николай Поляков е най-добрият режисьор за годината според САБ - за спектакъла "Анна Каренина" от Лев Толстой в Театър "София". За музиката в постановката беше награден Христо Йоцов, отличен и за работата си в друг спектакъл на трупата - "Роня, дъщерята на разбойника" от Астрид Линдгрен на Катя Петрова.

"Икар-2017" за най-добро представление беше присъден на "Името" от Матийо Делапорт и Александър дьо Ла Пателиер на проф. Здравко Митков в Сатиричния театър "Алеко Константинов". Трупата беше отличена от министъра на културата Рашко Младенов за най-успешен сезон и театрален мениджмънт. В Сатирата отиде и наградата за дебют - на Александра Петрова за режисурата на "Хамелин" от Хуан Майорга.

В поддържащите роли победители са Гергана Плетньова за Дорина в "Тартюф" от Молиер на Красимир Спасов в Театър "Българска армия" и Ивайло Христов за Лебедев в "Иванов" от Чехов на Стефан Мавродиев в Младежкия театър "Николай Бинев".

Актрисата Гинка Станчева беше удостоена с наградата на председателя на САБ Христо Мутафчиев - "За чест и достойнство". Руси Чанев получи награда “Икар” за цялостен принос към театралното изкуство. Проф.Цветана Манева - за цялостния си принос към преподавателската дейност.

Наградата на Министерството на културата за успешен сезон и театрален мениджмънт сред куклените театри получи пловдивската трупа. Театърът взе и "Икар-2017" за индивидуално постижение в кукленото изкуство - на Веселка Кунчева за режисурата на "Дама Пика" по Пушкин.

Националните награди за сценични изкуства ИКАР се връчват от 1974 г. в знак на съпричастност на българските творци към Международния ден на театъра – 27 март. 

Снимка

В конкуренция на Албена Чобанова за наградата "Икар-2017" за водеща женска роля бяха номинираните Ивана Папазова за Васа Железнова в „Майка“ от Максим Горки, сценична версия и постановка Маргарита Мачева, Драматичен театър „Николай О. Масалитинов“ – Пловдив и Стефка Янорова за Мелинда Мец в „Една нощ с теб“ от Майкъл Уелър, режисьор Красимир Спасов, Театър „Българска армия“.

Екипът на Радио Благоевград честити престижната награда на Албена Чобанова!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Горски служители от ЮЗДП в борба пожарите

Горски служители от ЮЗДП в борба пожарите. Цяла нощ продължава гасенето в обхвата на ДГС Осогово, а в Петрич целта е недопускане на голям пожар от Северна Македония да навлезе у нас. След като получават сигнал за голям горски  пожар в съседната държава, горски служители от ДГС Петрич се отправят към границата. Заедно със служители на РС ПБЗН,..

публикувано на 12.07.24 в 09:53

Парламентът гласува проект за правилник за дейността му

В условията на промяна в парламентарните групи след разделянето на ДПС и в очакване за връчване на втория мандат на Продължаваме промяната- Демократична България, Народното събрание ще гласува проект на правилник. Временната комисия отхвърли предложението депутатите да не получават възнаграждения по време на предизборна кампания за парламентарни..

публикувано на 12.07.24 в 09:47

Земеделски стопани може да кандидатстват за помощта de minimis

От днес земеделските стопани, отглеждащи картофи, орехи, бадеми, лешници и култивирани гъби могат да подават заявления за подпомагане по помощта de minimis. Общият бюджет на помощта е 13 млн. лв. Най-голямата част от сумата ще бъде насочена към производителите на картофи. Те ще получат до 7 милиона лева. До 5 милиона лева са отделени за черупковите..

публикувано на 12.07.24 в 09:43

Започва фестивалът "Хисарлъка Experience"

От днес до неделя (12- 14 юли) в старата крепост над град Кюстендил ще се проведе фестивалът "Хисарлъка Experience". Събитието е със свободен достъп, а в програмата са включени различни занимания за деца. На музикалната сцена в първата вечер ще излязат Мерудия, Ethno Venture и Kopriva. През втория ден на фестивала ще се представят Рушен Видинлиев -..

публикувано на 12.07.24 в 09:22

Ивелин Михайлов от "Величие" допусна, че може да бъде дискредитиран с досъдебно производство и арест

След създаването на временната парламентарна комисия за проверка на всички факти и обстоятелства по данни за извършени престъпления от Ивелин Михайлов, член на партия "Величие" и управител на комплекс "Исторически парк" във ветренското село Неофит Рилски, самият Михайлов допусна, че може да бъде дискредитиран с досъдебно производство и арест. Коментарът..

публикувано на 12.07.24 в 09:19

Горещата вълна продължава

За 12  и 13 юли е обявен оранжев код за високи температури. Днес ще бъде слънчево и горещо. След обяд над източната половина от страната ще има купеста облачност, но само на отделни места в крайните югоизточни райони ще превали краткотраен дъжд.  Ще духа слаб източен, в Източна България умерен североизточен вятър. Максималните температури ще бъдат..

публикувано на 12.07.24 в 07:45

Кметът Байкушев на среща с жители: Вместо на шест, започва ремонт на две улици в Благоевград

Около 30-ина жители на улиците „Св. Иван Рилски“, „Иван Вазов“, „Иларион Макариополски“, „Аргир Манасиев“, „Захари Стоянов“ и „Антим I” проявиха интерес към срещата, която организира кметът на община Благоевград Методи Байкушев. Информационната среща беше във връзка с  предвидени дейности – ремонт и реконструкция на улиците, за които има..

публикувано на 11.07.24 в 20:28