Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Кюстендил за поредна година е партньор във втората IT конференция

Снимка: БГНЕС

Тази година към събитието е предвидена и интерактивно-лекционна платформа, която ще се състои в рамките на три дни. В нея ще се включат тринайсет лектори - водещи специалисти в областта. Те ще споделят опита си с кюстендилските ученици чрез демонстрации и интерактивни методи.

Началото на форума беше поставено днес, в Обединения детски комплекс, а мероприятията започнаха с "Работилница по роботика", в която кюстендилските ученици ще се запознаят с някои основни принципи в тази сфера.

Работилницата продължава и утре, когато участниците ще имат възможност да сглобят робот, който ще програмират със софтуер за изпълняване на различни задачи.

Образователната инициатива е финансирана от Европейската комисия по програма на Европейския съюз за изследвания и иновации. Участие в нея взимат водещи изследователи от Института за автоматизация и контрол към Техническия университет във Виена, Школата за социални науки към Кардифския университет и Европейски Софтуерен Институт – Център Източна Европа.

Заключителният етап на IT - събитията ще бъде на 13 май в парк-хотел "Кюстендил", където освен обобщителна дискусия, ще се състои и втората IT конференция, насочена към по-големите ученици с интерес към дигитализацията, автоматизацията и програмирането.

През тази година конференцията е насочена към нови теми - роботизация в образованието, дигитална нервна система, предприемачество, разработване на StartUp, същност на “LeadStreet” - настолна игра, която учи децата на важни личностни умения, както и хостинг, и маркетинг в социалните мрежи.

Целта на проекта е запознаване на младото поколение с възможностите, които предоставя сектора, както и стъпките, които предприема всеки начинаещ програмист за кариера и развитие в сферата, допълниха от пресцентъра.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Продължава гасенето на пожара в село Преколница

 Екипите се опитват да достигнат до местата, където огънят гори низово, теренът е недостъпен и опасен за ръчно гасене, каза за Радио Благоевград инж. Петко Ангелов от ЮЗДП. Почистват се стари, горски пътища, за да се опитат екипите да достигнат до фронта на пожара, който  върви към село Цървен дол, но няма опасност за населението. Вероятно до..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Започва обработка срещу комари около водни обекти на обществени места в Благоевград

Община Благоевград уведомява жителите, в това число и пчеларите, че започва обработка срещу комари около водни обекти на обществени места в града. Дезинсекцията срещу възрастни форми на комари (имаго) ще се извърши на 15, 16 и 17 юли. Целта е да бъде намалена популацията на насекомите в паркове, алеи, междублокови пространства, места за отдих и др...

публикувано на 13.07.24 в 13:29

Фестивалът "Хисарлъка Experience" се провежда в Кюстендил

Четвъртото издание на фестивала "Хисарлъка Experience" се провежда в Кюстендил. Стотици са гостите на феста, които са се качили на античната крепост над града, където е построена сцена за вечерните концерти от програмата на фестивала. В парка специалисти кулинари предлагат храна и напитки, а артисти - свои произведения. На музикалната сцена първата..

публикувано на 13.07.24 в 12:10

Актуална информация за пожарите

Осогово: До момента 150 декара са опожарени. Фронтът към село Преколница е овладян. В момента пожарът е с фронт към селата Коприва и Цървен дол, но много далече от тях. В момента, в който огънят излезе от дерето, веднага бива потушаван. Още малко има в дерето и се очаква да излезе, за да изгаси. 8 горски служители са на място и 9 пожарникари. Няма..

публикувано на 13.07.24 в 11:57
Снимката е илюстративна

Спокойна е ситуацията в района на границата с Република Северна Македония

Потушени са всички огнища на граничната бразда. От македонска страна има две огнища, едното е на около 500 метра от браздата, другото е по- далече, каза за Радио Благоевград инж. Петко Ангелов от ЮЗДП. На място са горски служители и пожарникари, а община Петрич осигури  булдозер, който почисти пограничните пътища от растителност, за да не може..

публикувано на 13.07.24 в 11:26

Скулптурата от Хераклея Синтика беше пренесена благополучно до музея в Петрич

Близо 6 часа продължиха дейностите по опаковането и изваждането на мраморната статуя, открита в Античен град Хераклея Синтика. С помощта на специализирана техника и придружена от полицейски кордон статуята бе пренесена в Исторически музей Петрич. Оттук насетне ще започне работа по реставрацията ѝ.  Засега не са намерени липсващите части от ръцете...

публикувано на 13.07.24 в 10:49

Интензивен трафик на ГКПП "Кулата"

Трафикът е интензивен за леки автомобили  на ГКПП „Кулата“ за всички видове превозни средства. Във връзка със значително увеличения трафик през ГКПП „Кулата“ и ГКПП „Маказа“ и големия брой румънски туристи, пътуващи към и от Гърция, от ГД"Гранична полиция" препоръчват използването на алтернативни пунктове на българо-гръцката граница, които са с..

публикувано на 13.07.24 в 10:21