Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Благоевградчанката Михаела Кавданска е част от групата на артистичните директори на CAMP - фестивал за нови медийни изкуства и пърформанс

Вече петнадесет години фестивалът CAMP събира артисти, които се занимават с нови медийни изкуства и пърформанс, давайки им „лаборатория” за творчество и експерименти. Всяко издание на CAMP се провежда на различно място и в него участва различна група от международни артисти. Този месец фестът гостува и в София, където артисти от различни жанрове представят проекти, свързващи експерименталната електронна музика с визуалните и изпълнителски изкуства. Фестивалът отразява хибридните измерения на изкуството в дигиталното ни съвремие, в които импровизацията играе ключова роля. 

Визуалният артист Михаела Кавданска е част от групата на артистичните директори на CAMP заедно с музикантите Томас Маос и Фрийд Деен. 

Днес, 26 май, от 18.30 часа е финалът на софийското издание на CAMP. Събитието ще представи резултатите от съвместните творчески търсения на 15-те артисти, случили се в периода 22—26 май по време на самия фестивал. Резултатите ще бъдат под формата на аудио–визуални опити, смесени с танц, лирика и други вербални и невербални видове комуникация. Вечерта ще е експериментална, търсеща нови артистични форми на изразяване, които не се вписват в конвенционалните понятия, измерения, разбирания.

Софийското издание на CAMP се превърне в българо—немски артистичен и изследователски проект, който среща известни имена от българската и немската сцена. 

Михаела Кавданска е родена в Благоевград, но живее в Букурещ и Линц. Интермедиен артист, художествен директор и продуцент на артистични и културни събития, куратор на изложби и фестивали, културен мениджър и изследовател, Михаела Кавданска създава работи, базирани на живото преживяване и на изкуството "в действие", където постоянната промяна на перспективите играе важна роля. Работи живопис, фотография, видео, VJ-ing, интерактивни инсталации, 3D видео-мапинг и мултимедийни танцови пърформанси. В последните 14 г. творческа активност, работи по самостоятелни и интердисциплинарни съвместни проекти, прави изложби и пърформанси в различни галерии, музеи, фестивали и други културни събития в Европа, САЩ и Азия. Тя е носител на наградата за Артист на 2015 година в област „Визуални изкуства“ в Румъния за проектите, представени от нея в Румъния, Австрия, Германия, Италия, Словения, САЩ и др.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Болницата в Кюстендил получи дарение

Работна среща между Община Кюстендил, Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ), Търговско-промишлената палата, и Тракийския университет се проведе в Кюстендил. След срещата кметът на Кюстендил Огнян Атанасов заяви, че пртньорите са постигнали добри резултати и предстои да се задълбочи сътрудничеството в сферата на образованието и обучението на..

публикувано на 12.07.24 в 14:23

Излезе първото класиране от приема за гимназии след 7. клас

Министерството на образованието и науката публикува първото класиране от приема за гимназии след 7. клас.  Проверката става в системата  https://infopriem.mon.bg  с входящ номер и идентификационен код. След като бъдат обявени резултатите от класирането, учениците имат три дни да се запишат. Срокът за записване е от 15 до 17 юли, или от понеделник до..

публикувано на 12.07.24 в 14:09

Забрана за движение на камиони над 20 тона заради жегите

Във връзка с метеорологичните прогнози и очакваното повишение на температурите над 35 градуса се предвижда в следобедните часове от 13 до 21 часа да се ограничава движението на камиони над 20 т по отделни пътни участъци. Областните пътни управления следят прогнозите на синоптиците целогодишно и са инструктирани да предприемат мерки за ограничаване на..

публикувано на 12.07.24 в 13:41

Проект на Еразъм събра в Разлог деца от Кипър, Гърция и България

По проект на програма „Еразъм плюс“, в партньорство с Местната агенция за икономическо развитие – Разлог, се осъществи едноседмичен престой на деца със специални потребности от Кипър и Гърция, които гостуваха на своите приятели в Разлог. Едноседмичният престой на децата от Гърция и Кипър в Община Разлог включваше интересни и изключително полезни..

публикувано на 12.07.24 в 12:45

Летен семинар по български език и култура в ЮЗУ

Тържествено бе открит тазгодишният Летен семинар по български език и култура, организиран от Филологическия факултет към Югозападния университет „Неофит Рилски“. Той е част от дейностите, предвидени по Националната научна програма „Развитие и утвърждаване на българистиката в чужбина“.   Семинарът бе открит от Декана на Филологическия факултет доц. д-р..

публикувано на 12.07.24 в 12:40

Дариха апаратура от ново поколение за МБАЛ - Благоевград

„Клуб за бъдеще“ с поредна успешна кауза в Благоевград. За първи път с предадените пластмасови капачки дариха високотехнологична апаратура на МБАЛ-Благоевград. Сърцати доброволци са събрали тонове капачки, за да осигурят високотехнологичната апаратура. Три отделения – неонатология, родилно отделение и педиатрия получиха техниката, която..

публикувано на 12.07.24 в 11:54

Цяла плеяда победители на сцената на „Пирин Фолк“ Сандански 2024

XXX I I-то издание на „Пирин Фолк“ Сандански 202 4  ще зарадва почитателите на македонската музика с обичани звезди, които ще ни зарадват от сцената на 30, 31 август и 1 септември . Организаторите от Фен Фолк ТВ залагат на популярни изпълнители, които имат множество изяви на фестивала и през годините са получавали различни..

публикувано на 12.07.24 в 11:44