Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съюзът на работодателите в системата на народната просвета с предложения за промени при делегираните бюджети след среща в Благоевград


Съюзът на работодателите в системата на народната просвета обсъди днес в Благоевград проблемите, свързани с делегираните бюджети в образованието. Срещата бе с цел да се излезе с общи предложения за промени, които да бъдат представени на Националната кръгла маса „Делегираните бюджети – ново начало“, която ще се проведе на 29 юни в София. Нейни инициатори са Националното сдружение на общините, Съюзът на работодателите в системата на народната просвета, с подкрепата на Министерството на образованието и науката.

„Делегираните бюджети за повече от 25 години създадоха толкова много емоции и за съжаление повече са негативните коментари, отколкото позитивните. Щастлив съм, че най-после ще седнем всички заедно на една маса и ще помислим какво да направим, за да коригираме общественото мнение и да се получи нещо по-добро. Според мен трябва да има промени“, коментира за Радио Благоевград Самуил Шейнин – почетен председател на Съюза на работодателите в Народната просвета.

От Сдружението са подготвили осем препоръки.

  РУО да осъществяват нужния контрол върху училищата за публикуване на интернет страницата си утвърдения бюджет и отчета за изпълнението му, поради големия интерес към делегирания бюджет.

  Ръководствата на училищата да направят сериозен анализ на разходите за издръжка и да предприемат стъпки за оптимизиране, ефективно и икономично изразходване на средствата за издръжка.

  Ръководствата на училищата да търсят и други източници за дофинансиране на издръжката.

  Чрез РУО да се организира проучване на добрите училищни практики във връзка с делегираните бюджети и тяхното прилагане.

  Въвеждане и гарантиране на минимални прагове за издръжка.

  Държавата да съдейтства всяко училище в срок до 2030 година да покрие изискванията на училище от клас А.

   В бъдеще при увеличаване заплатите на персонала стойността на разходния стандарт на дете или ученик да бъде увеличаван с не по-малко от 3% над процента за увеличение на заплатите.

  МОН в срок до 30.06.2018г. да извърши мониторинг на решенията, приети на кръглата маса от 29.06.2017г. за ефекта от прилагането им.

(Чуйте повече в репортажа на Елеонора Тахова в звуковия файл)




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Продължава гасенето на пожара в село Преколница

 Екипите се опитват да достигнат до местата, където огънят гори низово, теренът е недостъпен и опасен за ръчно гасене, каза за Радио Благоевград инж. Петко Ангелов от ЮЗДП. Почистват се стари, горски пътища, за да се опитат екипите да достигнат до фронта на пожара, който  върви към село Цървен дол, но няма опасност за населението. Вероятно до..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Започва обработка срещу комари около водни обекти на обществени места в Благоевград

Община Благоевград уведомява жителите, в това число и пчеларите, че започва обработка срещу комари около водни обекти на обществени места в града. Дезинсекцията срещу възрастни форми на комари (имаго) ще се извърши на 15, 16 и 17 юли. Целта е да бъде намалена популацията на насекомите в паркове, алеи, междублокови пространства, места за отдих и др...

публикувано на 13.07.24 в 13:29

Фестивалът "Хисарлъка Experience" се провежда в Кюстендил

Четвъртото издание на фестивала "Хисарлъка Experience" се провежда в Кюстендил. Стотици са гостите на феста, които са се качили на античната крепост над града, където е построена сцена за вечерните концерти от програмата на фестивала. В парка специалисти кулинари предлагат храна и напитки, а артисти - свои произведения. На музикалната сцена първата..

публикувано на 13.07.24 в 12:10

Актуална информация за пожарите

Осогово: До момента 150 декара са опожарени. Фронтът към село Преколница е овладян. В момента пожарът е с фронт към селата Коприва и Цървен дол, но много далече от тях. В момента, в който огънят излезе от дерето, веднага бива потушаван. Още малко има в дерето и се очаква да излезе, за да изгаси. 8 горски служители са на място и 9 пожарникари. Няма..

публикувано на 13.07.24 в 11:57
Снимката е илюстративна

Спокойна е ситуацията в района на границата с Република Северна Македония

Потушени са всички огнища на граничната бразда. От македонска страна има две огнища, едното е на около 500 метра от браздата, другото е по- далече, каза за Радио Благоевград инж. Петко Ангелов от ЮЗДП. На място са горски служители и пожарникари, а община Петрич осигури  булдозер, който почисти пограничните пътища от растителност, за да не може..

публикувано на 13.07.24 в 11:26

Скулптурата от Хераклея Синтика беше пренесена благополучно до музея в Петрич

Близо 6 часа продължиха дейностите по опаковането и изваждането на мраморната статуя, открита в Античен град Хераклея Синтика. С помощта на специализирана техника и придружена от полицейски кордон статуята бе пренесена в Исторически музей Петрич. Оттук насетне ще започне работа по реставрацията ѝ.  Засега не са намерени липсващите части от ръцете...

публикувано на 13.07.24 в 10:49

Интензивен трафик на ГКПП "Кулата"

Трафикът е интензивен за леки автомобили  на ГКПП „Кулата“ за всички видове превозни средства. Във връзка със значително увеличения трафик през ГКПП „Кулата“ и ГКПП „Маказа“ и големия брой румънски туристи, пътуващи към и от Гърция, от ГД"Гранична полиция" препоръчват използването на алтернативни пунктове на българо-гръцката граница, които са с..

публикувано на 13.07.24 в 10:21