Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около 20% от проверените в търговската мрежа слънчеви очила не отговарят на изискванията

Снимка: Архив / Снимка: БГНЕС

В разгара на летния сезон инспекторите на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) са извършили масови проверки на предлаганите в търговската мрежа слънчеви очила. 

Проверките са обхванали 291 обектa на територията на цялата страна, в това число и в магазините в морските ни курорти. Целта на проверките е превенция и установяване спазването на изискванията за безопасност на едни от най-атрактивните лични предпазни средства за лятото – слънчевите очила, съобщават от ДАМТН. Инспекциите са били съсредоточени извън специализираните оптики, за да се обхванат по-малките търговски обекти и складовите бази, където обикновено се регистрират най-много нарушения на законодателството.

Проверени са 737 броя различни модели очила, от които при 266 броя различни модели са установени липса на маркировка за съответствие, липса на инструкция за употреба от производител и превода й на български език, липса на инструкция за употреба само на български език.

При проверките е установено, че 152 различни марки и модели слънчеви очила се предлагат на пазара в нарушение на действащото законодателство и за тях са съставени актове. Други 53 модели продукти са спрени от разпространение със заповеди.

При проверката са закупени и образци, които са изпитани в лаборатория като резултатите показват, че 5 модела не съответстват на приложимите изисквания. Един модел от тези слънчеви очила представлява сериозен риск за потребителите, защото не покрива изискванията за UV защита и при употреба ще доведе до опасност от увреждане на зрението. За останалите 4 модела слънчеви очила изпитванията са констатирали, че не отговарят на показателя – „коефициента на пропускане на светлина“, тъй като са със значително по-тъмни филтри от нормите. Това отново представлява сериозен риск за потребителя, защото намаляват видимостта. Тези очила също ще бъдат изтеглени от пазара, съобщават от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Откриха изложбата „Християнски ценности от фонда на РИМ – Благоевград“

Икони, документи, одеяния и предмети от фонда на РИМ Благоевград са подредени в изложба, която бе открита в една от залите на културната институция. Събитието е по повод 180 години от черквата „Въведение Богородично“ в странния квартал „Вароша“ и 130 години Неврокопска епархия. „Сред най-ценните материали, които сме представили, са части от..

публикувано на 26.09.24 в 19:15

Областният управител на Благоевград на среща в София за техническата обезпеченост на изборите

Областният управител на област Благоевград Георги Динев взе участие в работна среща с министъра на иновациите и растежа Росен Карадимов в София. Областният управител информира, че администрацията изпълнява ангажиментите си за материално-техническото обезпечаване на предстоящите парламентарни избори в срок. Динев бе категоричен, че с цялостната..

публикувано на 26.09.24 в 18:42

Ограничено е движението край Бобошево

Временно е ограничено движението в активната лента на АМ „Струма“ в участъка от км 69 до км 71 в района на разклона за Бобошево, в посока Благоевград, поради изгорял TIR в аварийна лента при км 70, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".  Т рафикът се осъществява в изпреварващата лента и се регулира със знаци конуси и светлинна сигнализация...

публикувано на 26.09.24 в 17:33

Редовно заседание на Общинския съвет в Банско

На своята редовна сесия днес, Общински съвет – Банско одобри годишните финансови отчети за 2023г. на ,,Общински паркинги – Банско“ ЕООД и на "Топлоснабдяване Банско“ ЕООД“. След успешно проведени конкурси, съветниците възложиха управлението на ,,Топлоснабдяване Банско“ ЕООД на Тодор Тренчев и управлението на ,,Общински паркинги Банско“ ЕООД..

публикувано на 26.09.24 в 16:03

Оставиха в ареста мъжа, прострелял двама младежи в село Мещица

Окръжен съд Перник остави в ареста 44- годишния мъж, който простреля със сачми двама младежи в пернишкото село Мещица. Той бе привлечен като обвиняем в опит за умишлено убийство на повече от едно лице.  Инцидентът е от нощта срещу 23 септември и по информация на полицията е станал заради момиче. Ранените младежи потърсили помощ в пернишката болница, а..

публикувано на 26.09.24 в 15:59

85 години от рождението на Стоян Чифички-Танани

С виртуална витрина, Регионалната библиотека в Перник разказва за известния пернишки художник и дългогодишен сценограф в драматичен театър „Боян Дановски” Стоян Чифички-Танани. Поводът е навършващата се утре 85- годишнина на твореца.  Танани работи в театъра в продължение на 37 години и има над 90 постановки. Работил е и като художник-постановчик в..

публикувано на 26.09.24 в 15:09

Заловиха избягал затворник от общежитието в село Самораново

Мъж на 53 години, избягал вчера от затворническото общежитие в село Самораново, община Дупница, е заловен на територията на Враца, съобщиха от Районната прокуратура в Кюстендил. Сигналът за това, че мъжът е изчезнал от затворническото общежитие, което е към бобовдолския затвор, е подаден вчера в Районното управление в Дупница, съобщиха от полицията в..

публикувано на 26.09.24 в 14:21