Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Лятно училище по проект „Обучение за наблюдение на Земята в българските средни училища“ започна в Благоевград

В него участват  30 ученици от 10-ти до 12-ти клас от цяла България. 

 Домакин е в 7-мо СУ „Кузман Шапкарев“ Благоевград . 

Учениците ще бъдат обучени теоретично и практически как да прилагат геоинформационни технологии за анализ и оценка на спътникови изображения на Земята и  Космоса. Техни преподаватели са учени от Института за космически изследвания към БАН  и CERT Солун. Още подробности може да чуете от проф. инж. Гаро Мардиросян, д-р по физика и д-р по техническите науки и доц. д-р Лъчезар Филчев. (Чуйте звуковите файлове...)


Снимка   Снимка   Снимка


Лили Стоянова, директор на 7-мо СУ „Кузман Шапкарев“ Благоевград, домакин на проявата, сподели кои са участниците в лятното училище. То събира ученици с интерес към астрономията от София, Пловдив, Плевен, Асеновград и Благоевград. (Чуйте звуковия файл...)
От лятното училище учениците очакват да получат повече информация за Земята, за Космоса, за новите технологии, които се прилагат в анализа и оценката на космическите изследвания. (Чуйте звуковия файл...) 
  Лятното училище ще продължи до 12 септември.


Галерия

Вижте още

Перничани категорично против намерението за преработка на опасни химични вещества

Перничани се обявиха категорично срещу внесено инвестиционно намерение за преработка на опасни химични вещества. На среща с кмета на Перник Станислав Владимиров и собственика на фирмата – инвеститор Атанас Калев, те настояха също съществуващата сега площадка, на която фирмата съхранява химикалите, да бъде преместена. Кметът се ангажира всички въпроси,..

публикувано на 24.02.20 в 14:50

Проверки относно получени три сигнала за нарушения в община Бобов дол

Районната прокуратура в Дупница е разпоредила проверки относно получени три сигнала за нарушения в община Бобов дол, съобщиха от прокуратурата. Едната от преписките е по сигнал на кмета на село Големо село, община Бобов дол, относно горене на отпадъци в ТЕЦ "Бобов дол", въпреки забраната, въведена от министъра на околната среда и водите. В сигнала..

публикувано на 24.02.20 в 14:44

Мартеници с кауза

Изложба-базар на мартеници, изготвени от потребителите на социални услуги за лица с увреждания, подредиха във фоайето на община Благоевград. Инициативата е традиционна и цели от една страна социализацията и доразвиването на уменията им, а от друга – набавяне на средства, с които да се закупят материали за часовете по трудотерапия. „ Мартениците..

публикувано на 24.02.20 в 14:22

Министър Емил Димитров преряза лентата на нов посетителски център на НП „Рила“ в Благоевград

Центърът е достъпен за хора със специфични нужди и в неравностойно положение. Той е изграден в квартал „Вароша“, в близост от административната сграда на парк „Рила“. Директорът на парка Красимир Андонов подчерта, че местоположението му е стратегическо. То е изходна точка към защитената територия, и обхваща основния туристически поток на..

публикувано на 24.02.20 в 13:21

Районен съд – Разлог образува наказателно дело срещу Явор Бахаров

Районен съд – Разлог образува наказателно дело срещу Явор Бахаров за престъпления по чл. 343 от НК, съобщиха от съда.  Бахаров бе хванат да шофира пиян и под въздействието на наркотици в Банско на 8 февруари тази година. На място тестът с дрегер отчел 1,3 промила алкохол, а този за наркотици показал наличие на кокаин и марихуана в кръвта му...

публикувано на 24.02.20 в 13:19

Започва прием на заявления за настаняване в социалните жилища в Благоевград

Лицата, желаещи да бъдат картотекирани и настанени в общинските социални жилища, изградени със средства по Оперативна програма „Региони в растеж  2014 г. – 2020 г.“ ще могат да подават заявление по образец за картотекиране и настаняване в социално жилище от 2 март 2020 г.  Заявленията ще се получават от 2 март от деловодството на Община..

публикувано на 24.02.20 в 11:01

По 150 лв. месечна стипендия за отличните студенти в ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград

Започна приемът на документи за стипендии на студентите в ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград.  От днес, 24.02.2020 г. до 28.02.2020 г. се подават документи за стипендии по право и чуждестранни студенти. Документи за стипендии на общо основание ще се подават от 26.02.2020 г. до 06.03.2020 г. Документи за стипендии за приоритетните професионални..

публикувано на 24.02.20 в 10:51