Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Лятно училище по проект „Обучение за наблюдение на Земята в българските средни училища“ започна в Благоевград

В него участват  30 ученици от 10-ти до 12-ти клас от цяла България. 

 Домакин е в 7-мо СУ „Кузман Шапкарев“ Благоевград . 

Учениците ще бъдат обучени теоретично и практически как да прилагат геоинформационни технологии за анализ и оценка на спътникови изображения на Земята и  Космоса. Техни преподаватели са учени от Института за космически изследвания към БАН  и CERT Солун. Още подробности може да чуете от проф. инж. Гаро Мардиросян, д-р по физика и д-р по техническите науки и доц. д-р Лъчезар Филчев. (Чуйте звуковите файлове...)


Снимка   Снимка   Снимка


Лили Стоянова, директор на 7-мо СУ „Кузман Шапкарев“ Благоевград, домакин на проявата, сподели кои са участниците в лятното училище. То събира ученици с интерес към астрономията от София, Пловдив, Плевен, Асеновград и Благоевград. (Чуйте звуковия файл...)
От лятното училище учениците очакват да получат повече информация за Земята, за Космоса, за новите технологии, които се прилагат в анализа и оценката на космическите изследвания. (Чуйте звуковия файл...) 
  Лятното училище ще продължи до 12 септември.


Галерия

Вижте още

Протестът на хотелиери и ресторантьори се отлага

Хотелиерите и ресторантьорите отлагат планирания за утре протест. Това стана ясно след проведена среща на техни представители с финансовия министър Владислав Горанов, която продължи над 2 часа, предаде БГНЕС. Измененията на спортната наредба се отлагат с шест месеца, съобщи финансовият министър Владислав Горанов. Наредбата трябваше да..

публикувано на 28.01.20 в 19:43

ФК "Пирин" е на лагер в Турция

Ръководството на ФК „Пирин“ — Благоевград взе решение да смени дестинацията на лагера в Турция. Поради нарушение на договора и желанието на спортно-техническия щаб, както и некоректно отношение към клуба, орлетата от днес ще лагеруват в Сиде и предварителния план за подготовка ще претърпи лека промяна. Днес сутринта футболистите проведоха по план..

публикувано на 28.01.20 в 19:29

Нови шест случая на морбили в област Перник

Нови шест случая на морбили са регистрирани в област Перник през изминалата седмица.  Заболелите са от Перник, Радомир и Трън. Те са хоспитализирани в Инфекциозното отделение на МБАЛ „Рахила Ангелова“ в Перник и в столичните болници „Св. Анна“ и „Проф. Иван Киров“.  По информация на местната здравна инспекция, три от случаите са..

публикувано на 28.01.20 в 17:40

В центъра на Перник има вече химически тоалетни

В разгара на водната криза и свързаните с нея рискове от разпространение на зарази, община Перник закупи 12 химически тоалетни. Те са поставени в най-оживените райони на града, на жп гарите, както и на начална спирка на автобусите.  Във всяка тоалетна има диспенсър с дезинфектант.  Едната от тоалетните  е специално пригодена за..

публикувано на 28.01.20 в 17:31

Партиите в Перник трябва да освободят помещенията, предоставени им за офиси

До 1 февруари партиите в Перник трябва да освободят предоставените им помещения за партийни офиси. Повечето от тях се намират в най-атрактивните зони на града, но не се използват по предназначевие, а са преотдадени за магазини и заведения. Кметът на Перник Станислав Владимиров е изпратил писма до партийните централи, с които ги уведомява, че..

публикувано на 28.01.20 в 17:18

На 2 февруари спира продажбата на месечни винетки за МПС над 3,5 тона

От 2 февруари се преустановява продажбата на месечни електронни винетки за тежкотоварните автомобили с обща технически допустима максимална маса над 3,5 тона. Последната възможност за покупка на месечна винетка е с начална дата 1 февруари 2020 г. и краен срок на валидност 29 февруари 2020 г. Промяната е свързана с въвеждането от 1 март 2020 г...

публикувано на 28.01.20 в 16:36

Областната комисия по безопасност на движението по пътищата — Кюстендил прие програмата си за 2020 година

На свое заседание днес Областната комисия по безопасност на движението по пътищата прие План-програма за 2020 г. и Годишен доклад за 2019 г. относно изпълнението на областната политика по безопасност на движение по пътищата в Кюстендилска област. Заседанието беше ръководено от зам.-областния управител д-р Матей Попниколов. В хода на работната..

публикувано на 28.01.20 в 16:26