Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Черквата „Покров Богородичен” в квартал „Нивото” в симитлийското село Полето ще отбележи днес храмов празник

Снимка: БГНЕС

За поредна година църквата в Нивото събира на обща трапеза местни, роднини и приятели от цяла България.

Тази неделя от 12:00 часа пред църквата ще бъде отслужен водосвет и ще бъде даден курбан за здраве. 

Традицията вече е 13 години, откакто я има църквата в квартала. Празникът „Покров Богородичен” по църковния календар събира всички, които обичат родния дом. 

Първи октомври всяка година бележи началото на богатата празнична програма в община Симитли през есенния месец.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Започна изкърпването на уличната мрежа в община Благоевград

Започна изкърпването на уличната мрежа в община Благоевград, за по-малко от 24 часа бяха подготвени увредените участъци и бе положена нова настилка в участък от ул. „Иван Михайлов“.  Възстановяването на уличната мрежа се извършва поетапно, съгласно предварително утвърден график от Община Благоевград. Създадена е организация за своевременно..

публикувано на 17.05.24 в 14:25

Над 1300 деца на фестивал в Благоевград

Колоритът на Международния детски фолклорен фестивал „Шарено цвете“ завладя Благоевград за 4-ти път. Малчугани в пъстри носии превзеха сцената с песни и танци. Над 1300 талантливи деца и ученици от цяла България, както и от Р Северна Македония и Гърция ще пеят и танцуват на голямата сцена на площад „Македония“. Празничната програма..

публикувано на 17.05.24 в 13:19

Жена пострада при произшествие в Перник

80-годишна  жена е пострадала при пътнотранспортно произшествие в Перник. Инцидентът е станал вчера в пернишкия кв. „Църква“. На ул. "Димитър Благоев"  възрастната жена била блъсната от лек автомобил, управляван от 47-годишен жител на село Студена.  Шофьорът закарал пострадалата пешеходка в ЦСМП – Перник. В последствие тя била транспортирана в столично..

публикувано на 17.05.24 в 11:16

Нормално е започнала матурата по български език и литература в област Благоевград

Нормално е стартирал зрелостният изпит по български език и литература в област Благоевград, каза за Радио Благоевград Методи Попов от РУО. Няма сигнали за нередности относно коректното провеждане на матурата, увери Попов.  Държавният изпит по български език и литература в област Благоевград е започнал в 8.50 ч. Тъй като има техническо време от..

публикувано на 17.05.24 в 11:11

Показват медалите на волейболистката Цветана Божурина

Медалите на легендарната волейболистка Цветана Божурина ще бъдат показани в Нощта на музеите в Перник. Колекцията си от отличия европейската шампионка от 1981 година и бронзова медалистка от Олимпиадата в Москва дари на музея в родния си Перник през месец март тази година. Децата ще имат възможност да изработват ръчно глинени съдове, да правят накити,..

публикувано на 17.05.24 в 10:53

Хеликоптерната площадка при тунел "Железница" вече е регистрирана

ГД „Гражданска въздухоплавателна администрация“ регистрира осмото вертолетно летище за спешната медицинска помощ по въздух в страната. To се намира в непосредствена близост до тунел „Железница“ на АМ „Струма“. С изграждането на съоръжението се осигурява възможност за бърза евакуация на пострадали при пътни инциденти или други аварийни ситуации в..

публикувано на 17.05.24 в 10:49

Разследват смъртта на жена от село Полена

Разследват смъртта на възрастна жена от село Полена, община Симитли, съобщиха от пресцентъра на полицията в Благоевград. На 16 май е получен сигнал, че на 6 май с разкъсно-контузни рани по ръцете и краката, в Спешната медицинска помощ в Симитли е постъпила за преглед 86-годишната жена. Тя е била настанена за лечение в болницата в..

публикувано на 17.05.24 в 10:32