Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предстоящи събития - 19 октомври

Кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов ще направи първа копка на обект „Обновяване и облагородяване на площад „Георги Измирлиев – Македончето“, реконструкция на площадното, подплощадното пространство и фонтаните, художествено осветление в централна градска част между сградите на Общинска администрация – Благоевград, Драматичен театър „Никола Вапцаров“, Регионална здравна инспекция, сградата на Американски университет в България и хотел „Ален мак“. Събитието ще се състои днес от 11:30 часа на пл. „Георги Измирлиев“. Непосредствено преди това, от 11:00 часа, ще бъде дадена пресконференция в зала № 5 на Община Благоевград. Обектът е в рамките на проект „Благоустрояване на градската среда“, финансиран по ОП „Региони в растеж“ ‎2014-2020 г. Чрез реализацията на обекта ще бъде създадена достъпна, безопасна и уютна градска среда. Обектът е на стойност ‎5 462 423.98 лв.

От дннес до 21 октомври 2017 г. в Университетския център „Бачиново“ ще се проведе научна конференция с международно участие. Официалното откриване на форума ще бъде на 19 октомври (вторник) от 16:00 часа. Научното събитие е по повод 30 години обучение по химия в Югозападния университет „Неофит Рилски“. Основните тематични направления ще бъдат: неорганична химия, органична химия, аналитична химия, физикохимия, медицинска химия и методика на обучението по химия. Сред лекторите са проф. д-р Виктор Козмин (Институт по химия към Националната академия на науките, Украйна), д-р Андреас Тсакос (Университет на Йоанина, Гърция), д-р Тома Гласнов (Университет „Карл-Франц“, Грац, Австрия), д-р Емилия Василева (Международна агенция по атомна енергия, Монако). Докладите, представени на конференцията ще бъдат публикувани в списание „Химия“ (SJR = 0.190).

Ден на града чества Перник. Празникът се отбелязва на 19 октомври, когато църквата почита Св. Иван Рилски, смятан за закрилник и покровител на миньорите и на Перник. По традиция тържествата ще започнат със света литургия, която ще бъде отслужена в в храма „Св. Иван Рилски”, след което ще бъде прерязана лентата на реновираната по Оперативна програма „Региони в растеж” детска градина "Изворче".Официално празникът ще бъде открит в 11 часа. Кметът Вяра Церовска ще поздрави перничани и ще връчи наградите Перник 2017 за принос в сферата на здравеопазването, социалната дейност, образованието, културата, медиите и бизнеса. Ще бъде обявен и новият почетен гражданин на Перник - строителният инженер Димитър Панов . Сред акцентите на програмата са юбилейната изложба живопис "50 години творчество" на художника Дончо Захариев, която ще бъде открита в галерия „Любен Гайдаров” и изложбата "26-и Пернишки пехотен полк” - в Регионалния исторически музей. За втора поредна година в града ще гостуват фолклорни състави на наши сънародници от Румъния и Украйна. В концерта ще се включи и солистката на ансамбъл Филип Кутев, родената в пернишкото село Дивотино Сорина Богомилова. Почитателите на класическата музика ще имат възможността да се насладят на концерта на Камерен оркестър "Орфей" с диригент Райчо Христов, а вечерта за перничани и техните гости ще пеят група "Сигнал" и Криско.

Тържествен водосвет ще отслужи днес в 11ч. на площад “Свобода” в Дупница архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия отец Георги Паликарски, по повод празника на Дупница. В 10ч. започва тържествената сесия на Общинския съвет. От 11,30 ч. на площада е концертът “Дупница – това съм аз”, с участието на местни самодейни състави. След него ще бъдат наградени победителите в конкурса за рисунка “Дупница – моят роден град”. В 17ч. Историческият музей ще отличи своите дарители. Празникът завършва със спектакъла “Осмото чудо” на ансамбъл “Българе” от 19ч. в Спортната зала. Входът е свободен.

Днес Рилската света обител отбелязва празника на своя патрон „Свети Иван Рилски“. Тържествената литургия ще започне в 9ч. За 11 ч. е насрочено началото на тръдиционното литийно шествие, в което ще се включат митрополити от съседните Гърция и Македония. Очаква се за празника в Рилския манастир да пристигнат три автобуса с българи, живеещи в Унгария. 

Аржентинецът Пабло Мацелани ще изнесе концерт в Голямото концертно студио на Радио Благоевград. Началото е 18.00 часа, входът е свободен. Ще участват и тамбуристите от Фолклорна група "Веселина" с ръководител Веселинка Боянова.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Главчев: Максимално съкращаваме сроковете за финансово подпомагане на пострадалите от пожарите

Държавата ще компенсира пострадалите от пожарите семейства, Министерството на финансите разработва методиката за това.   Земеделски стопани и обикновени хора ще получат компенсация за унищожени площи и погинали животни. Министерството на отбраната ще дооборудва още хеликоптери с необходими съоръжения за гасене на пожари, а в перспектива е възможно да се..

публикувано на 19.07.24 в 18:31

Кметът на Гоце Делчев проведе работна среща с кмета на Берово

Кметът на община Гоце Делчев - Владимир Москов, проведе работна среща със Звонко Пекевски - кмет на община Берово, Република Северна Македония. На срещата присъстваха също председателят на Общински съвет - Гоце Делчев Иван Геров и заместник-кметовете на общината Валери Сарандев и Богдан Боцев, а от страна на гостите от Берово – председателят на..

публикувано на 19.07.24 в 16:10

724 горски служители участвали в борбата с пожарите в Югозапада

724 горски служители с 206 автомобила са участвали в борбата с пожарите, възникнали от началото на годината на територията на ЮЗДП. 60 пожара са пламнали от началото на 2024 година на територията на Предприятието като близо половината от тях са само за последния месец юли. 3600 декара, предимно иглолистни гори, са засегнати от огнената стихия...

публикувано на 19.07.24 в 15:00

Евростат: Всяко трето дете у нас живее в риск от бедност и социално изключване

Всяко трето дете в България живее в риск от бедност и социално изключване. По този показател страната се нарежда в челната тройка в ЕС, наред с Румъния и Испания. Това сочат най-новите данни на европейската статистическа служба Евростат, които бяха публикувани днес.  Страните-членки с най-малък дял на децата в риск от бедност и социално изключване са..

публикувано на 19.07.24 в 14:20

Батановци се готви за гражданско неподчинение

Жители на град Батановци излязоха на протест срещу инвестиционно предложение на фирма за преработка на пластмасови отпадъци, каучукови и гумени отпадъци, излезли от употреба гуми, биомаса и гумен гранулат. Първоначалното намерение на инвеститорите е било производството на биогориво.  През 2018 година фирмата решава да разшири дейността си в сградата на..

публикувано на 19.07.24 в 12:41

Пернишкото село временно остана без административно обслужване

Пернишкото село Черна гора временно е без административно обслужване. Новоизбраният  кмет Димитър Димитров е излязъл в отпуск, като в същото време пуснал в отпуск и чиновничката, назначена за техническо лице в кметството, съобщават местни жители. Заради едновременния отпуск на кмета и чиновничката се налага местните да търсят помощ в общината и за най-..

публикувано на 19.07.24 в 11:56

Нови пожари в Кюстендилско

Тази сутрин е възникнал пожар в землището на с. Червена ябълка, на границата със Северна Македония, в близост до широколистна гора. На място са изпратени 2 екипа на РСПБЗН – Кюстендил и на Горското стопанство - 4 автомобила с 12 човека, които продължават гасенето.  Продължава доугасяването на пожара, възникнал на 16 юли, на около 250 декара иглолистна..

публикувано на 19.07.24 в 11:05