Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Възможностите за реализация на младите хора в Дупница“ среща-дискусия с просветния министър Красимир Вълчев


 В дискусионния форум участваха зрелостници от дупнишките гимназии, учители, директори на училища, местна власт и експерти от РУО Кюстендил.

 „Тези дискусии ще се проведат в рамките на десет дни и в Самоков и Гоце Делчев“, каза проф. Лалко Дулевски от Икономическия и социален съвет. По думите му, дори „само един“ от завършващите ученици да бъде убеден да остане в родния си град е добро начало на срещата.

Домакин на днешната дискусия бе кметът на община Дупница инж. Методи Чимев, който заяви, че търсенето на местния бизнес се определя и от образованието и квалификацията на младежите.

Той призова младите хора да бъдат активни в поставянето на въпросите с образованието и трудовата реализация.

На форума с ученици, учители и местна власт, гост бе просветният министър Красимир Вълчев, който потвърди, че за младите хора в малките населени места е трудна реализацията на пазара на труда, но подчерта, че на дневен ред значим и важен е въпросът с  равния шанс и достъп до качествено образование.

Снимка

Репортаж на Агнес Манова можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Карен Соуза в Перник

Аржентинската звезда Карен Соуза ще пее тази вечер на пернишката крепост. Известната в цял свят изпълнителка е сред участниците в Международния джаз фестивал „Кракра джаз”, който започва в Перник. Началото ще бъде дадено тази вечер в 21.00 часа, а мястото е пернишката крепост. Фестивалът, който ще събере на една сцена джаз изпълнители от цял свят, ще..

публикувано на 16.08.24 в 08:02
Белоградчишките скали в Северозападна България

Предимно слънчево време

Днес ще преобладава слънчево време. Около и след обяд над западните и централни части от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали и прегърми. Ще духа слаб, а в източните райони, където и през втората половина от деня ще остане слънчево, умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат..

публикувано на 16.08.24 в 07:39

Самостоятелна изложба на турската художничка Айше Сезер бе открита в Перник

Експозицията е озаглавена „Аз в теб !!!” и е подредена в галерия „Кракра”.   29 женски портрета акрил представя в Перник художничката от съседна Турция. Това не  първата й среща с публиката в миньорския град. Тя бе сред участниците и в състоялата се преди две години съвместна изложба, с която в Перник гостуваха осем турски художници.АйшеСезер има  11..

публикувано на 16.08.24 в 07:38

Локализираха пожар в Сандански

Пожарът в м. „Стара гара" в град Сандански е локализиран и овладян. На място са екипи на Районна служба по пожарна безопасност и защита на населението – Сандански и доброволческо формирование на общината, които продължават борбата с огъня до неговото пълно потушаване. От Община Сандански припомнят, че в земеделските земи и извън тях (слогове..

публикувано на 15.08.24 в 17:51

Осъдиха мъж от Перник за домашно насилие

На 3 години и 6 месеца лишаване от свобода при първоначален строг режим, беше осъден перничанинът Мирослав Лазаров, пребивал и изтезавал в продължение на повече от 20 часа жената, с която живеел на семейни начала. Присъдата е на Районен съд - Перник и е на база подписано споразумение между Районна прокуратура – Перник и защитата на подсъдимия. Срещу..

публикувано на 15.08.24 в 17:15

Патриарх Даниил призова Успение на света Богородица да стане официален празник

Българският патриарх и Софийски митрополит Даниил участва в днешния официален духовен празник на град Кюстендил и отслужи патриаршеска литургия в катедралния храм "Св. Успение Богородично". След като отслужи молебен за здраве и благополучие за жителите и гостите на града, патриарх Даниил призова миряните за смирение и вяра в Бога. "Радостта не идва..

публикувано на 15.08.24 в 15:37

Дупница почете Голяма Богородица

Един от най-почитаните християнски празници – Успение на св. Богородица, събра в местните храмове стотици дупничани. Най-голямо беше множеството в централния храм “Св. Георги”, където бе отслужена тържествена литургия в чест на Божията майка. Миряните участваха в традиционния обред “въздигане на хляба". Осветени бяха празнични пити хлябове, както и..

публикувано на 15.08.24 в 12:23