Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работниците от обувното предприятие в Дупница ще получат обезщетение за безработица

Повече от 100 души  от обувната фирма в  Дупница, които на се получавали заплати от два месеца бяха на срещата днес с Омбудсмана Мая Манолова, експерти от НОИ, Инспекцията по труда и КНСБ.

Хората  бяха изнервени и искаха да разберат ще бъдат ли обезщетени, как ще им бъдат изплатени болнични и майчинство, ще си получат ли заплатите от предишната закрита обувна фирма и от сегашната, в която все още по документи са на работа.

На срещата експертите от НОИ  съобщиха, че пари от фонда за гарантирани вземания няма да има за работниците от предишната обувна фирма, защото според закона техният предишен работодател е трябвало да осъществява дейност не по-малко от 12 месеца преди  дата на неплатежоспособността, но обезщетение за безработица хората ще получат, обясни Пламен Младенов, директор НОИ Кюстендил.

Омбудсманът Мая Манолова,  след разговори с експертите от НОИ, заяви на работниците, че  ще си получат обезщетенията, болничните и майчинството и ще се търси решение за изплащане на заплатите от фонда за гарантирани вземания. Тя обеща, че справедливостта трябва да възтържествува и ще работи усилено в тази посока.
Чуйте репортажа в звуковия файл...


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Елхан Кълков поиска да бъде освободен от длъжност

Заместник областният управител на област Благоевград Елхан Кълков днес подаде заявление до министър-председателя на Р България, в което изрази желанието си да бъде освободен от длъжността. Г-н Кълков заяви, че причините да подаде оставка са лични. Той бе назначен за заместник областен управител  със Заповед № КВ-409 от 26 юни 2024 г. В..

публикувано на 16.08.24 в 10:05

Безработицата в страната през юли - 5,41%

5,41 на сто е нивото на безработица в страната през юли, отчитат от Агенцията по заетостта. За изминалия месец регистрираните безработни са 152 844 души, а започналите работа са 14 542. Отчита се и увеличение на броя на заявените свободни работни места, като сред най-търсените професии са: преподаватели, работници в добивната, и преработващата и..

публикувано на 16.08.24 в 10:01

Петима министри ще участват в последния парламентарен контрол

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов ще бъде изслушан в НС, а след това ще участва и в парламентарния контрол.  В сряда Малинов беше изслушан и в енергийната комисия в Народното събрание, заради проверката на европрокуратурата на различни обекти в българската газопреносна система.  Изслушването на министър Малинов е по искане на..

публикувано на 16.08.24 в 09:30

Карен Соуза в Перник

Аржентинската звезда Карен Соуза ще пее тази вечер на пернишката крепост. Известната в цял свят изпълнителка е сред участниците в Международния джаз фестивал „Кракра джаз”, който започва в Перник. Началото ще бъде дадено тази вечер в 21.00 часа, а мястото е пернишката крепост. Фестивалът, който ще събере на една сцена джаз изпълнители от цял свят, ще..

публикувано на 16.08.24 в 08:02
Белоградчишките скали в Северозападна България

Предимно слънчево време

Днес ще преобладава слънчево време. Около и след обяд над западните и централни части от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали и прегърми. Ще духа слаб, а в източните райони, където и през втората половина от деня ще остане слънчево, умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат..

публикувано на 16.08.24 в 07:39

Самостоятелна изложба на турската художничка Айше Сезер бе открита в Перник

Експозицията е озаглавена „Аз в теб !!!” и е подредена в галерия „Кракра”.   29 женски портрета акрил представя в Перник художничката от съседна Турция. Това не  първата й среща с публиката в миньорския град. Тя бе сред участниците и в състоялата се преди две години съвместна изложба, с която в Перник гостуваха осем турски художници.АйшеСезер има  11..

публикувано на 16.08.24 в 07:38

Локализираха пожар в Сандански

Пожарът в м. „Стара гара" в град Сандански е локализиран и овладян. На място са екипи на Районна служба по пожарна безопасност и защита на населението – Сандански и доброволческо формирование на общината, които продължават борбата с огъня до неговото пълно потушаване. От Община Сандански припомнят, че в земеделските земи и извън тях (слогове..

публикувано на 15.08.24 в 17:51