Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две оставки и проверка на прокуратурата след скандала с бити деца в бургаска детска градина

Две учителки са подали оставки след скандалния видеозапис, в който се вижда как се малтретират деца в бургаска детска градина. Една от замесените във видеото преподавателка е излязла в болнични, а със случая се зае и прокуратурата.

Писмени обяснения е изискал кметът на общината Димитър Николов от всички замесени в случая в детската градина „Брезичка“. Такива са поискани и от нейния директор, Събка Недева, най-вероятно тя ще бъде освободена от поста си. В детската градина не е имало официално видоенаблюдение, защото педагогическият съвет е отказал. Една от обявилите се против е и една от учителките, която е заснета със скрита камера как бие и обижда деца. Родители днес поискаха оставки:

"Моето дете го забелязах, че проявява агресия към играчките си. Оттам започнах да го разпитвам, казваше ми "Няма да кажа, не се казва". Разговарях с други родители. Когато те също започнаха да питат децата си, се установи, че г-жа Петрова, която е с пръчката (на видеото – б.а.) ги бие.

...Моето дете също. Краката му са сини, навсякъде е нащипан...", споделиха родителите.

От Община Бургас подчертаха, че ще бъдат безкомпромисни. Веселина Таралова посочи:

“Говорих с втората колежка от екипа, г-жа Петрова, както и с помощник – възпитателката, които са там, в кадър и те са присъствали. Не се опитваха да се оправдават. Единствено, че това е станало в момент на репетиция, под емоция, но това за мен не ги оправдава ни най-малко“

Подробности можете да чуете в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Прокуратурата в Бургас разпореди проверка на сигналите за насилие над деца в ОДЗ "Брезичка"

Прокуратурата в Бургас разпореди проверка на журналистическите разкрития за насилие над деца в детска градина в града. Обвинителите ще се опитат да установят кога и къде са се случили събитията, кои са намесените възпитателки и пострадалите деца.  Проверка..

обновено на 01.02.18 в 18:42

Скрита камера показва тормоз на деца от ОДЗ "Брезичка" – Бургас

Клип, на който ясно се вижда как две от възпитателките в детска градина малтретират децата, бе разпространен в социалните мрежи . Според автора на клипа кадрите са направени в обединено детско заведение "Брезичка" в бургаския комплекс "Славейков". Във..

обновено на 01.02.18 в 11:50